До відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях мають застосовуватися різні підходи

 

Для відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях необхідно розробити кілька моделей перехідного періоду.


Про це йшла мова 13 березня під час консультацій щодо законодавчих засад відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях та діяльності військово-цивільних адміністрацій у післявоєнний період. Захід, який відбувся у місті Коростені на Житомирщині, організував парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

 

 

«Для територій України, які впродовж різного часу перебували під окупацією, мають бути різні моделі відновлення системи місцевого самоврядування. З одного боку, є модель, яка стосується територій, котрі перебували під окупацією нетривалий час, як, наприклад, Київська область чи окремі території Житомирської області. Там місцеве самоврядування майже повсюдно відновлене за окремими винятками, де можливості його відновити не було. Інший підхід повинен застосовуватись до територій, які тривалий час, більше ніж півроку, перебували під тимчасовою окупацією. Зокрема, це деокуповані райони і громади Харківщини. При цьому варто зважати, що території, які знаходились під тимчасовою окупацією впродовж ще більшого проміжку часу, а деякі з них навіть були інтегровані в систему державного управління агресора – російської федерації, зокрема мова йде про частину Донецької, Луганської областей і Крим, потребуватимуть абсолютно іншого підходу до нормативного регулювання цих питань», - сказав народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін.

З тим, що для відновлення місцевого самоврядування територій треба шукати не універсальний підхід, а використовувати різні моделі, погодилися більшість учасників заходу.

Як повідомляє Комітет, у заході взяли участь представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, керівництво обласної та районних військових адміністрацій Житомирської області та їх колеги з інших областей України, представники органів місцевого самоврядування Житомирщини, науковці, експерти.

Відеозапис консультацій можна переглянути за цим посиланням:

 

 

Теги:

відновлення Віталій Безгін війна

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

12 вересня 2024

25 вересня - тренінг: «Робота із безхазяйним майном та відумерлою спадщиною»

25 вересня - тренінг: «Робота із безхазяйним...

25 вересня 2024 року (середа), о 10:30 розпочнеться тренінг на тему: «Робота із безхазяйним майном та відумерлою...

12 вересня 2024

12 вересня 2024

17 вересня – вебінар: «Кадрова діяльність керівника закладу освіти»

17 вересня – вебінар: «Кадрова діяльність...

17 вересня 2024 року о 14:00 розпочнеться вебінар, під час якого Андрій Мацокін, національний...

12 вересня 2024

25-27 вересня - Рішельє-форум публічної служби «Публічна служба в умовах війни: переосмислення ідентичності»

25-27 вересня - Рішельє-форум публічної служби...

25-27 вересня 2024 року відбудеться XVI Рішельє-форум публічної служби: «Публічна служба в умовах війни:...