Питання адміністративно-територіального устрою, виборів та інституту старост обговорили під час відкритого діалогу у Рівному

 

1 березня 2023 року у Рівному пройшло виїзне засідання підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування і підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудівництва. Захід «Оптимізація адміністративно-територіального устрою та її вплив на територіальну організацію і адміністрування виборів. Досвід функціонування інституту старост» відбувся у форматі відкритого діалогу. У ньому взяли участь народні депутати, представники Уряду, громад, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, а також міжнародних проєктів. Захід відбувся за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».


Метою засідання було обговорення стану законодавчого процесу у сфері адміністративно-територіального устрою і його потенційного впливу на такі аспекти здійснення державного управління і місцевого самоврядування, як електоральні питання та функціонування інституту старост.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін зазначив:

«Кожен з обговорених блоків є складовою політики відновлення, хоч це може здаватися не очевидним. Відновлення не можна зводити до відбудови зруйнованих будівель, відновлення - це перш за все про змісти та систему функціонування держави, про мережу публічних послуг, всередині якої знаходиться комфорт кожного окремого громадянина».

Начальник Управління з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Шаршов, обговорюючи підходи до обрання старост у громадах, сказав:

«Концепція роботи інституту старост полягає у тому, щоб наблизити джерело публічних послуг до громадян на місцях. Це є відповіддю на дискусійні запитання щодо підходів до обрання старост: через прямі вибори, чи за погодженням ради, як це наразі закріплено у законодавстві. На моє переконання, на сьогоднішньому етапі розвитку громад наявна процедура обрання старост є найоптимальнішою, вона сприяє тому, щоб старости у своїй роботі фокусувалися на покращення надання адміністративних послуг громадянам».

Керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Габріель Абрахам, зазначив, що ефективний адміністративно-територіальний устрій в умовах сьогодення не тільки визначає територіальну юрисдикцію органів місцевого самоврядування, але й закладає основу для подальшого відновлення та розвитку громад.

«Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» має важливу мету – допомогти нашим партнерам забезпечити сталість реформи децентралізації в Україні. Для цього потрібно, щоб територіальний устрій країни дозволяв місцевій владі виконувати свої повноваження відповідно до Європейської хартії місцевого самоврядування. Ми пишаємось тим, що відіграємо важливу роль у просуванні дискусії щодо оптимізації адміністративно-територіального устрою України, що забезпечить стабільну основу для подальшого відновлення та розвитку, проведення виборів, які відповідають найвищим демократичним стандартам, та приведення інституту старости у відповідність до європейських стандартів місцевого самоврядування. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» І надалі підтримуватиме реформу децентралізації та розвиток місцевого самоврядування в Україні», - сказав Габріель Абрахам.

 

 

Повний запис засідання:

 

 

Приєднані зображення:

Теги:

законодавче забезпечення староста Віталій Безгін Сергій Шаршов

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...