Про основні законодавчі новації розповіли громадам експерти U-LEAD та Державної податкової служби

 

Програма «U-LEAD з Європою» разом з партнерами працює над тим, щоб підвищити податкову культуру населення та бізнесу.


Команда регіонального офісу U-LEAD спільно з головним управління ДПС у Тернопільській області провели інформаційну сесію для фінансистів громад. Основною темою стали новації податкового законодавства та їхній вплив на бюджети громад у 2023 році.

За словами в.о. начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Руслана Цвігуна, для податкової служби взаємодія з громадськістю важлива:

"Така співпраця з U-LEAD завжди дає позитивний результат у вигляді підвищення податкової культури населення та бізнесу, а відповідно й наповненні місцевих скарбниць. У сукупності це призводить до збільшення коштів для розвитку інфраструктури краю", – додав він.

Основною новацією у 2023 році стало введення мінімального податкового зобов’язання для платників податків — фізосіб, які мають у власності або користуються на правах оренди, суборенди, емфітевзису, постійного користування земельними ділянками, що належать до сільгоспугідь.

За інформацією фахівців управління, таке нововведення покликане зробити економіку більш прозорою і вивести з тіні недобросовісних орендарів та орендодавців. Так, загальний розмір мінімального податкового зобов'язання для фізосіб, які не зареєстровані ФОПами, визначають органи контролю за їх податковою адресою до 1 липня року, що настає за звітним.

Зазначалося, що мінімальне податкове зобов'язання включає в себе податок на прибуток підприємств, ПДФО та військовий збір від продажу власної сільгосппродукції, єдиний податок та земельний податок.

Розрахунок мінімального податкового зобов'язання для платників податку проводиться за формулою, яка прив'язана або до нормативно-грошової оцінки самої земельної ділянки, або до НГО 1 гектару в області, де така розташована із врахуванням індексу.

Відповідно до змін, внесених Законом № 2120-IX, тимчасово за 2022 та 2023 звітні роки не нараховується та не сплачується МПЗ за земельні ділянки, що розташовані на тимчасово окупованих територіях або на територіях, де ведуться бойові дії, а також ті, які визначені як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Також фахівці Державної податкової служби надали роз’яснення з інших тем, які цікавили учасників заходу, зокрема щодо змін в нарахуванні та сплаті місцевих податків, змін в акцизному податку, питання податкового боргу тощо.

Теги:

земля бюджет

Джерело:

Програма «U-LEAD з Європою»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...