Громада в Одеській області стимулює створення робочих місць для ВПО

Тарутинська селищна рада за підтримки U-LEAD розробила програму з інтеграції внутрішньо переміщених осіб, яка включає комплекс заходів з працевлаштування, перекваліфікації кадрів та їх облаштування у громаді.


З початку повномасштабного вторгнення у Тарутинській громаді офіційно отримали статус ВПО понад 2400 людей, з них 446 вже повернулися додому. Станом на 1 січня 2023 року тут проживають 1960 переселенців. Про це розповіла керівниця відділу соціального захисту Тарутинської селищної ради Ганна Стоянова.

Реалізація комплексної програми з підтримки та інтеграції ВПО впродовж 2023-2024 років допомагатиме переселенцям з працевлаштуванням та отриманням нових професійних навичок. Для дітей з числа переселенців передбачили придбання необхідних для навчання гаджетів, підручників та канцелярських товарів, забезпечать оздоровлення та відпочинок. Не забули також про соціальні та медичні послуги.

“У 2023 році на програму з місцевого бюджету виділили один мільйон гривень. З них 150 тисяч гривень заплановано на стимулювання роботодавців, які створять робочі місця для ВПО. Також в нас є домовленості з навчальними закладами щодо проведення професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації 10 зареєстрованих безробітних-переселенців“, – додала пані керівниця.

У громаді вже знайшли роботу 11 спеціалістів з числа ВПО. Двоє з них працюють у місцевій амбулаторії, у школу працевлаштували вчительку, решта безробітних знайшли роботу в приватному секторі. Минулого року громада організовували ярмарок вакансій, щоб роботодавці та безробітні мали можливість поспілкуватися, заявити про себе.

“У нас зараз працює лікар-отоларинголог з Херсонщини. Якщо він погодиться на довгострокову співпрацю, то з місцевої програми "Здоров'я" зможемо виділити йому 100 тисяч гривень "підйомних" за умови контрактування на п'ять років. Також програмою інтеграції передбачено придбання або ремонт будинків та квартир для 4 лікарів-спеціалістів“, – зазначила пані Стоянова.

В рамках реалізації програми переселенці, що збираються залишитися в громаді, можуть отримати допомогу з місцевого бюджету на ремонт житла, яке вони купують або орендують.

Ще одним напрямом програми є забезпечення постійним доглядом в стаціонарі 10 підопічних із соцзакладів, які розташовані у зоні бойових дій.

“За підтримки U-LEAD Тарутинська громада, як прикордонна, отримала у 2022 році гуманітарну допомогу для забезпечення транзиту і перебування переселенців на своїй території. Але питання інтеграції прибулих людей в соціальне середовище є не менш важливим. Усвідомлюючи це, громада взяла участь у конкурсному відборі з підтримки розробки програми інтеграції ВПО і тепер має практичний документ“, – зазначила Юлія Молодожен, керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Одеській області.

10.02.2023 - 16:19 | Переглядів: 2701
Громада в Одеській області стимулює створення робочих місць для ВПО

Теги:

соціальні послуги історії війни

Область:

Одеська область

Громади:

Тарутинська територіальна громада

Джерело:

Програма «U-LEAD з Європою»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...