Після війни місцеве самоврядування в Україні підніметься на більш високий щабель – результати діалогів високого рівня у Страсбурзі

 

Сьогодні у Страсбурзі (Франція) закінчуються діалоги високого рівня на тему демократичного врядування в Україні. Українські урядовці, народні депутати та очільники асоціацій органів місцевого самоврядування говорили з представниками Ради Європи про досягнення та виклики врядування в Україні, про подальший шлях розвитку місцевого самоврядування, про організацію виборів та виборчі права громадян у повоєнній Україні.

 

 

«Після усіх проведених діалогів у Страсбурзі, є відчуття, що ця робота дасть нам серйозний поштовх для розвитку місцевого самоврядування в Україні, подальших демократичних змін, підстави для поглиблення співпраці українських і міжнародних інституцій для розв’язання усіх проблемних питань», - сказав під час брифінгу заступник Міністра розвитку громад та територій України В'ячеслав Негода.

Він нагадав, що реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади - децентралізація визнана і Радою Європи, і інституціями європейського Союзу, іншими країнами однією з найспішніших реформ в Україні.

«На жаль, війна перекреслила наші плани із завершення реформи. Виклики, які стоять зараз перед нами і усім цивілізованим світом, змушують шукати нові рішення, нові моделі, нову філософію розвитку місцевої демократі. У подальшому маємо врахувати досвід цієї війни і причини, які до неї призвели. Певний час ми були спокійними, вважаючи демократію захищеною. Тепер увесь світ пересвідчився, що демократія потребує постійного захисту», - зазначив заступник Міністра.

Він також підкреслив, що незважаючи на те, що в Україні більше 8 місяців триває війна, система місцевого самоврядування зберегла всі свої демократичні принципи функціонування.

«Ми не забрали у місцевого самоврядування жодного повноваження. Навпаки, щоб оперативніше і якісніше вирішувати питання на місцях, Уряд і Парламент прийняли ряд рішень, які наділяють місцеву владу додатковими функціями. Ми також постійно намагаємося збалансувати бюджети. Державний бюджет 2023 року, незважаючи на величезні оборонні потреби і дефіцит, все ж не створює обмежень для громад», - сказав В'ячеслав Негода.

За його словами, Україна намагається розбудовувати місцеве самоврядування навіть під час війни, а отже продовжуватиме цю роботу і в післявоєнний період.

«Сьогодні ми говоримо про майбутнє місцевого самоврядування, майбутню систему територіальної організації влади. Впевнений, що ця парламентсько-урядова команда за участі представників асоціацій органів місцевого самоврядування, українських та міжнародних експертів, зробить все можливе, щоб місцеве самоврядування в Україні піднялося після війни на новий, більш високий щабель. В цьому ми також розраховуємо на допомогу Ради Європи, оскільки ваша експертиза не лише важлива для України, а й стане безцінним матеріалом для діяльності місцевих влад в інших країнах», - зазначив В'ячеслав Негода.

 

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко також подякував Раді Європи надає за максимальну експертну підтримку для вирішення тих питань, пов’язаних з врядуванням, які українська делегація обговорювала цими днями у Страсбурзі.

«На жаль, ситуація в Україні є унікальною. Такого масштабу руйнувань, таких площ окупованих і деокупованих територій, такої кількості переміщених людей в Європі не було багато десятиліть. Наша ситуація потребує напрацювання нових підходів у діяльності органів місцевого самоврядування, їхньої взаємодії з виконавчою владою, у організації та проведення місцевих виборів тощо. Вдячні за те, що Рада Європи готова допомагати нам шукати ці нові підходи», - сказав Олександр Корнієнко.

 

 

Голова Центральної виборчої комісії України Олег Діденко повідомив, що під час діалогів багато уваги приділялося виборчому процесу в післявоєнній Україні.

«Ніхто не знає, коли закінчиться війна, але вже зараз маємо думати, як організувати прозорі і демократичні вибори на місцях. І в цьому питанні перед нами дуже багато викликів, пов’язаних з безпековими фактором та з великою кількістю переміщених осіб і в Україні, і за кордоном. Щоб вирішити ці складні питання, знайти оптимальні шляхи для забезпечення вільного волевиявлення, ми залучаємо громадськість, міжнародних партнерів, намагаємося використовувати всі майданчики для проведення дискусій і обговорень», - зазначив Олег Діденко.


Багатосторонній діалог високого рівня «Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях вперед у повоєнний період» проходить в рамках спільної ініціативи Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерства розвитку громад та територій, Центральної виборчої комісії та Ради Європи «Добре демократичне врядування в Україні: рух вперед у повоєнний період»

Ініціатива спрямована на вдосконалення законодавства та практики для перезавантаження доброго демократичного врядування в Україні та ґрунтується на пріоритетах Плану відновлення від наслідків війни, розробленого Національною радою при Президентові України.

Теги:

В'ячеслав Негода міжнародна підтримка Олександр Корнієнко

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...