У Бобринецькій громаді знайшли прихисток 800 переселенців та два підприємства

Людей з Миколаївської області, які рятуються від бойових дій, першою на Кіровоградщині зустрічає Бобринецька громада. Тут з 24 лютого прихистили багато переселенців, із них 800 офіційно оселилися у населених пунктах громади.

Попри близькість до лінії зіткнення, громада продовжує працювати в штатному режимі. Працюють школи і садочки, лікарня та інші соціальні заклади.

У громаді створені два гуманітарних штаби, в одному збирають допомогу та все необхідне для захисників, у другому – допомагають переселенцям. Тут працюють в позаробочий час і по вихідних на волонтерських засадах працівники міської ради, структурних підрозділів та пересічні громадяни.

«У нас сьогодні волонтери – це вся громада. Робота знаходиться для всіх охочих. Виготовляємо сухі супи та борщі. Організували пошив бандан та інших необхідних речей. Плетемо маскувальні сітки. Для їх виготовлення використовуємо не тільки відходи тканини, а й придбали якісну спеціальну тканину. На неї гроші збирали всією громадою. Виростили 6 тонн картоплі, не витративши на посадковий матеріал жодної копійки. Частину врожаю віддали в лікарню, яка також фінансується з місцевого бюджету, а зекономлені гроші спрямували на допомогу ЗСУ. Іншу частину картоплі використовуємо для виготовлення сухих супів та борщів. На базі ліцею ми організували роботи з консервування та приготування запасів на зиму», - розповів голова громади Леонід Кравченко.

Підприємства працюють. За підсумками 6 місяців вдалося виконати бюджет на 105%.

«На жаль, в нас забрали акциз. Наш бюджет втратив майже 1,6 млн гривень (у вересні акциз повернули до місцевих бюджетів - Ред.). Така ж ситуація й по землі. На кінець серпня ми мали отримати 2,1 млн земельного податку, але ми його не отримали», - продовжує  Леонід Кравченко.

До громади релокували свій бізнес два підприємці. Один займається виготовленням хлібобулочних виробів, другий – найближчим часом запускає виробництво на базі колишнього заводу продтоварів.

«Евакуюватися бізнес до нашої громади не поспішає. Географічно наша громада межує з Миколаївською областю. 70 км до бойових дій. Це бізнес насторожує, і тому вони не йдуть до нашої громади, а обирають більш віддалені райони та області. Вся інформація про те, що в нас є – по ділянках, по приміщеннях – розміщена на нашому сайті, і ми постійно робимо все «щоб горіли зелені ліхтарі для бізнесу», бо це і робочі місця, в т.ч для ВПО, і податки, і престиж громади», - зазначив голова громади.

До опалювального сезону почали готуватися завчасно, але обігрівати будинки та інші приміщення планують не за календарем, а тоді, коли вже дійсно буде потреба. В підготовці до опалювального сезону стали в пригоді генератори, отримані від Програми «U-LEAD з Європою».

«Хороші речі та обладнання ми отримали: намети та ліжка для шелтерів, генератори та автономний ліхтар. Тепер зможемо забезпечити наші соціальні заклади резервними джерелами живлення, а також в разі потреби маємо мобільне освітлення у будь-якому місці. Програма U-LEAD надала нам дуже суттєву допомогу. Не лише словами, а й діями», - зазначив Леонід Кравченко.

21.10.2022 - 13:54 | Переглядів: 2143
У Бобринецькій громаді знайшли прихисток 800 переселенців та два підприємства

Теги:

історії війни війна міжнародна підтримка

Область:

Кіровоградська область

Громади:

Бобринецька територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 травня 2024

Закупівлі для ЗСУ: законопроект, який спростить процедури для громад, готовий до другого читання

Закупівлі для ЗСУ: законопроект, який спростить...

20 травня парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального...

20 травня 2024

Інститут старост в умовах війни: законопроект готовий до другого читання

Інститут старост в умовах війни: законопроект...

20 травня парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального...

20 травня 2024

Взаємодія місцевого самоврядування та органів державної влади на місцях - експерти проаналізували тенденції

Взаємодія місцевого самоврядування та органів...

Центр соціологічних досліджень, децентралізації та регіонального розвитку при Київській Школі Економіки у партнерстві...

20 травня 2024

Доплати представникам місцевої влади за роботу з міжнародними партнерами - законопроект готовий до першого читання

Доплати представникам місцевої влади за роботу...

20 травня парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального...