Управління відходами під час дії воєнного стану: поради для громад (інфографіка)

Війна вплинула та змінила громади України, багато наших співвітчизників змушені були залишити свої домівки, що спричинило в більшості громад зміну навантаження на критичну інфраструктуру. Не стала винятком для громад сфера поводження з відходами, яка зазнає впливу через руйнування інфраструктури, прибуття внутрішньо переміщених осіб (ВПО), спад економічної активності.

Згідно з даними Міністерства розвитку громад та територій України, станом на 1 червня 2022 року, було знищено та пошкоджено 5% всіх існуючих сміттєзбиральних автомобілів, 17% всіх біогазових установок, 9 % сортувальних ліній. Прямі збитки сфери управління відходами становили 95,36 млн доларів, орієнтовна вартість вивезення будівельного сміття/завалів становила 320,70 млн доларів, а втрата прибутків підприємствами з утилізації сміття – 11,9 млн доларів. Ця оцінка була проведена лише щодо окремих регіонів України, як-от Донецької, Луганської, Харківської, Київської та Чернігівської областей, але вона дає змогу оцінити загальний масштаб потенційних збитків по всій території України.

З огляду на важливість та актуальність питання управління відходами, відсутність практичного досвіду громад з управління відходами в період дії воєнного стану Програма «U-LEAD з Європою» підготувала інформаційні матеріали, які стануть в пригоді громадам, що приймають ВПО та/або зазнали руйнувань внаслідок воєнної агресії російської федерації.

Ці унікальні матеріали є узагальненим досвідом та описують типові проблеми та виклики, які постають перед громадами, що зазнали руйнувань: з чого почати відновлення та забезпечити сталість системи управління відходами на місцевому рівні. Більше деталей – за посиланням.

Для громад, які приймають ВПО, важливо правильно оцінити ступінь впливу ВПО на систему поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ), забезпечити послугами місця масового перебування переселенців, забезпечити фінансування послуг із поводження з ТПВ. Більше деталей – за посиланням.

Програма «U-LEAD з Європою» завжди поруч із громадами та допомагає подолати негативні наслідки війни. Наразі 48 громад беруть участь в навчальній програмі «Кроки для спеціалістів. Управління відходами», за результатами якої вони розроблять проєктні ідеї в сфері управління відходами, проведуть їх техніко-економічне обґрунтування та матимуть можливість підготувати та впровадити повноцінні проєкти.

20.10.2022 - 16:10 | Переглядів: 3660
Управління відходами під час дії воєнного стану: поради для громад (інфографіка)

Приєднані файли:

Теги:

управління відходами війна

Джерело:

Програма «U-LEAD з Європою»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...