Чому громади мають боротися за людей - тези Чортківського міського голови на Форумі місцевого самоврядування

Чортківська громада на перше місце у свої діяльності поставила створення сприятливих умов для самореалізації людей. Саме це, на думку Чортківського міського голови Володимира Шматька, дасть можливість людям залишатися в громаді, як місцевим так і переселенцям, і не виїжджати на інші території.


Про це Володимир Шматько сказав під час ІХ Всеукраїнського Форуму місцевого самоврядування, що пройшов у Львові 22 вересня.

За словами Чортківського міського голови, малі громади в умовах війни мають більше викликів, у порівнянні з великими. Адже зростання населення в малих громадах, що, головним чином, пов’язано з прибуттям внутрішньо переміщених осіб, вимагає достатньої кількості робочих місць, які дадуть змогу не просто заробляти кошти, а й реалізовувати себе у професійній сфері.

«Від початку війни Чортківська громада прийняла майже 3,5 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Я такої великої кількості мудрих людей одночасно, які приїхали до Чорткова, ніколи не бачив. Лікарі, професори, ІТ-спеціалісти, бізнесмени з Сєверодонецька, Чернігова, Бучі, Дніпра… Ми коло цих людей почали рости. Провели опитування серед переселенців. 1,5 тисячі з них планували залишитися в нашій громаді. Хтось працевлаштувався в міській раді, хтось - в комунальних закладах: освіті, культурі, охороні здоров’я, ЖКГ, ще хтось – на приватних підприємствах. Але це все одно недостатня кількість робочих місць. І поки ми мали змогу  надавати переселенцям їжу й інші необхідні речі – вони в нас залишалися. Коли така допомога зменшилася – люди почали виїжджати. Це означає, що першочергово для цих людей важлива робота», - сказав Володимир Шматько.

Крім того, громаду покинуло чимало місцевих мешканців, зокрема після 11 червня, коли російський агресор вдарив по території громади чотирма ракетами «Калібр».

«Виїхали жінки з дітьми. П’ята частина дітей, 590 з трьох тисяч, покинули територію громади. Для нас це виклик. Тому моє завдання – зупинити відтік людей і створити для них робочі місця. Нам вдалося залучити 2 млн євро грантової допомоги від міжнародної фінансової організації «НЕФКО» для облаштування житла для ВПО. Це житло отримають ті, хто працевлаштувався в громаді, сім’ї військовослужбовців, люди з інвалідністю. Планується створення Центру надання соціальних послуг – перукарня, швейна та взуттєва майстерня, пральня, зона co-working», - поінформував Чортківський міський голова.

Він наголосив, що Україна у цій війні обов’язково переможе, але, крім боротьби з агресором, мусить боротися і за людей, щоб вони не були змушені покидати території.

23.09.2022 - 08:36 | Переглядів: 2438
Чому громади мають боротися за людей - тези Чортківського міського голови на Форумі місцевого самоврядування

Теги:

історії війни війна

Область:

Тернопільська область

Громади:

Чортківська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...