Впровадження енергоефективних заходів у громадах – рекомендації від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» підготували рекомендації для громад з впровадження енергоефективних заходів, які покликані допомогти посадовим особам місцевого самоврядування налагодити системну роботу в цьому напрямку та допоможуть впровадженню енергоефективних заходів у бюджетних установах.


План відновлення України, представлений в Лугано, на першому етапі до кінця 2022 року передбачає підвищення енергоефективності в секторі будівель на 5% (шляхом здійснення маловитратних заходів в існуючих будівлях та відбудови зруйнованих будівель до високого класу енергоефективності).

На етапі відновлення економіки 2023-2025 роки в плані ставиться завдання запровадження та забезпечення постійного вдосконалення системи енергетичного менеджменту на державному і муніципальному рівні, а також на підприємствах, зокрема відповідно до вимог стандартів та міжнародних угод - Підвищення енергоефективності в секторі будівель на 13% (шляхом відбудови зруйнованих будівель до рівня NZEB та термомодернізації найбільш енерговитратних будівель).

В умовах децентралізації органи місцевого самоврядування отримують все більше повноважень та ресурсів для ефективного управління у всіх сферах суспільного життя, і сфера енергоефективності в силу вищезазначеного має стати однією із пріоритетних для реформування. Основою для впровадження енергоефективності в муніципальних будівлях має стати інвентаризація та створення відповідної бази даних принаймні з базовими технічними та енергетичними параметрами. На основі цієї бази даних будівлі мають бути пріоритезовані та розроблені відповідні плани заходів і програми щодо їх реновації, представникам ОМС бажано пройти навчання щодо запровадження енергоменеджменту в громадах. Розробка та проведення тренінгів і популяризація енергоефективності та наявних інструментів реалізації проектів серед органів влади та місцевого самоврядування відбуватиметься в тому числі у кооперації держави з міжнародними донорами.

Саме тому діяльність з підвищення інституційної спроможності територіальних громад в сфері енергоефективності є в числі пріоритетних на найближчі роки, і дані рекомендації також покликані допомогти представникам ОМС налагодити системну роботу по цьому напрямку у своїх радах. Робота команди Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» спрямована на допомогу громадам в імплементації законодавства в сфері енергоефективності, поширення кращих муніципальних практик, розробку і проведення циклу навчальних заходів, надання консультативної і практичної допомоги у запровадженні дієвих систем енергоменеджменту, енергомоніторингу, підготовці програмних документів.

Детальніше з рекомендаціями можна ознайомитися за ПОСИЛАННЯМ.

06.09.2022 - 17:34 | Переглядів: 3861
Впровадження енергоефективних заходів у громадах – рекомендації від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Приєднані файли:

Теги:

енергоефективність енергоменеджмент війна

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...