Досвід Покровської громади у програмі з просторового планування від «U-LEAD з Європою»

Минулого року «U-LEAD з Європою» впроваджувала навчальну програму з просторового планування та управління природними ресурсами, в якій взяли участь 225 громад, а 48 з них – отримали додаткову експертну підтримку в розробці завдання на комплексний план просторового розвитку території територіальної громади або в аудиті земель.

Однією із таких була й Покровська громада Дніпропетровської області, яка за підтримки  експертів  «U-LEAD з Європою» провела аудит усіх своїх земель комунальної форми власності.

 

Як відбувався процес

Перш за все, провести аудит земель комунальної форми власності – це зовсім не складно. По-друге, це зазвичай не така й велика кількість земельних ділянок, як може здаватися на перший погляд.

Для початку за пріоритетністю були визначені земельні ділянки, що перебувають в оренді. Їх виявилося 408. Члени команди Покровської громади, а саме: Людмила Муляр, Вікторія Губіч та Аліна Цикало, спочатку розподілили між собою весь об’єм роботи, а далі – вже технічні деталі:

  1. Паралельно беручи участь у практичних воркшопах та виконуючи домашні завдання, отримали доступ до відомостей Державного земельного кадастру.
  2. Завантажили по кожній земельні ділянці інформацію та json (ділянку з координатами).
  3. Внесли відповідні відомості до «розумної» таблиці обліку, шаблон якої підготували експерти «U-LEAD з Європою».

Після вищезазначених кроків всі файли з поєднаною інформацією експерти допомогли громаді імпортувати в програму QGIS – і громада отримала власну базу даних про земельні ділянки комунальної власності, що перебувають в оренді.

Навчились працювати в програмі QGIS представники Покровської громади також під час воркшопів в рамках навчальної програми.

Звісно, це був лише початок. Маючи визначений алгоритм, громада може його застосовувати для проведення аудиту земельних ділянок усіх форм власності.

 

В чому додаткова цінність

Співпраця U-LEAD із громадою тривала з вересня 2021 року до лютого 2022 року. Подальше використання та імплементація здобутих знань та практик залишалася за громадою. Проте, у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф та введенням воєнного стану в Україні було призупинено функціонування Публічної кадастрової карти, яка відображає відомості Державного земельного кадастру.

Незважаючи на це, Покровська громада змогла продовжувати користуватися власною базою даних, аналізувати поточну ситуацію та приймати оперативні рішення в сфері управління земельними ресурсами.

Наразі, коли досі Публічна кадастрова карта не функціонує, а з наявних публічних ресурсів можна отримати дуже обмежену інформацію, застосування геоінформаційних систем в управлінні земельними ресурсами – дуже корисна навичка.

Головний спеціаліст відділу земельних відносин і охорони навколишнього природного середовища Покровської територіальної громади Муляр Людмила зазначає:

«Коли працювала Публічна кадастрова карта, то було зручніше її використовувати, скоріше просто звична була справа. Хоча там довше часу ми витрачали на аутентифікацію, кожен запит, але ми до цього звикли за багато років. Коли доступ до Публічної кадастрової карти зник, то ми були дуже раді мати власну базу і це стало новим поштовхом до повноцінного використання QGIS. Наразі це вже і не здається чимось занадто складним».

Якщо ви та ваша громада хоче отримати поглиблені знання з просторового планування та управління природними ресурсами, запрошуємо подаватись на нову вдосконалену навчальну програму від «U-LEAD з Європою», яка стартуватиме у жовтні цього року. Більше деталей та аплікаційну форму ви знайдете за посиланням.

25.08.2022 - 10:58 | Переглядів: 2270
Досвід Покровської громади у програмі з просторового планування від «U-LEAD з Європою»

Теги:

просторове планування

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

05 липня 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 липня 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...

05 липня 2024

Якісні державні послуги для кожного: шість громад отримали мобільні ЦНАПи

Якісні державні послуги для кожного: шість...

Європейський Союз та Програма розвитку ООН в Україні в партнерстві з Мінцифрою передали ще для шести громад...

05 липня 2024

Реформу профільної середньої освіти обговорили громади Миколаївщини

Реформу профільної середньої освіти обговорили...

У Миколаївській області 28 червня відбулося громадське обговорення цілей реформи профільної середньої освіти. З...