Як забезпечити житлом внутрішньо переміщених осіб - поради U-LEAD

Допомога внутрішньо переміщеним особам стала одним із пріоритетів у роботі громад від початку вторгнення росіян. І, крім їжі, одягу, медикаментів та речей побуту, декілька мільйонів людей в громадах заходу України потребують житла.

Фахівці громад Вінницької, Житомирської та Запорізької областей взяли участь в інформаційній сесії “Формування житлового фонду для внутрішньо переміщених осіб: робота з майном відумерлої спадщини та безхазяйним майном”. Радники регіональних офісів U-LEAD детально роз’яснили алгоритми пошуку потенційних об’єктів житлового фонду в громаді.

На інфосесії йшлось про важливість інвентаризації безхазяйного майна та майна відумерлої спадщини. Адже провівши її, можна знайти потенційні об’єкти, включити їх до житлового фонду та передати переселенцям. Крім того, такий підхід допоможе стимулювати й певну економічну активність в окремих населених пунктах.

Для цього голова громади має уповноважити своїх підлеглих на облік та пошук такого майна. Потім варто визначити Порядок виявлення та прийняття у комунальну власність такого майна і створити комісію, яка й буде проводити таку роботу.

Сьогодні існує декілька опцій для розв'язання житлових питань внутрішньо переміщених осіб Зокрема, є механізми придбання або будівництва нового житла, проведення реконструкції наявних приміщень та переобладнання в житловий фонд приміщень, які не є житловими. Спікери під час зустрічі розповіли про процес формування такого банку житла, а саме й про механізми набуття в комунальну власність майна відумерлої спадщини та безхазяйного майна.

“Це не складний, але тривалий процес, який потребує значної роботи над збором та підготовкою документів. Тому ця діяльність має бути системною. Результат дозволить знайти та задіяти невикористовувані об’єкти, в тому числі й для формування житлового фонду для ВПО”, - зазначив Віталій Швець.

17.08.2022 - 16:40 | Переглядів: 2158
Як забезпечити житлом внутрішньо переміщених осіб - поради U-LEAD

Теги:

соціальні послуги війна

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...