«Шляхом побратимства між містами хочемо якомога краще допомогти європейським друзям в Україні, - інтерв’ю з президентом Асоціації муніципалітетів Австрії

 

«Децентралізація» поспілкувалася з президентом Асоціації муніципалітетів Австрії Альфредом Рідлем про його візит до України і підтримку українських громад.


Пане Рідль, як громади і общини Австрії реагують на військове вторгнення російської армії в Україну?

Асоціації муніципалітетів Австрії уже кілька разів засуджувала російську загарбницьку війну проти України. З 24 лютого 2093 австрійські муніципалітети надають допомогу біженцям з України, а також організовують гуманітарну допомогу Україні. З початку війни ми вже прийняли та забезпечили понад 70 тисяч людей з України. Також організували та доправили в зони бойових дій численні вантажівки з припасами та рятувальний спецтранспорт. Під час численних перемовин з Послом України у Відні ми також координували співпрацю стосовно підтримки у відбудові України. Шляхом інструменту побратимства між містами ми хочемо якомога краще допомогти нашим європейським друзям в Україні.

Яка мета Вашого візиту до України 20 червня? Чи вдалося Вам відвідати території, звільнені від окупації? Які Ваші враження?

Я побував у Києві, Львові та Закарпатської області. Це був обмін думками з представниками української влади безпосередньо на місцях стосовно питань гуманітарної підтримки та допомоги у відбудові. Особливо болісним для мене був візит до Бучі та розмова з міським головою Анатолієм Федоруком. Я бачив масштаби руйнувань і розмовляв з мером про страждання, занепокоєння та страхи населення, що спонукало мене продовжувати просувати підтримку відбудови України австрійськими муніципалітетами. Це також змусило мене усвідомити, наскільки поганою має бути ситуація на сході, де зараз точаться бої.

Українські громади сьогодні знаходять побратимів в обличчі муніципалітетів різних зарубіжних країн, щоб спільно долати виклики, спричинені війною. Чи будуються побратимські відносини між австрійськими громадами і общинами та українськими громадами?

Окрім надання гуманітарної допомоги, розміщення біженців та спорядження рятувальних і пожежних машин, ми як Асоціація муніципалітетів Австрії закликали наші муніципалітети до міжмуніципальної співпраці з українськими громадами. Побратимство міст має об’єднати людей та регіони, і тим самим сприятиме відбудові. Наші громади також хочуть зробити свій внесок у мир, безпеку та стабільність в Україні. Зрештою, побратимство міст також є важливою частиною європейської інтеграції наших європейських друзів в Україні. Налагодження контактів і взаєморозуміння між нашими країнами та громадами також має на меті підтримати шлях України до Європейського Союзу.

Наприкінці червня цього року  у Вельсі запланований з’їзд всіх австрійських бургомістрів. Чи є на порядку денному питання розвитку відносин з українськими громадами?

Як уже згадувалося, кілька тижнів тому ми почали ще більше активізувати відносини з українськими громадами за посередництва Посольства України у Відні, а також за ініціативи Міністра Олексія Чернишова. Перші проекти побратимств між муніципалітетами вже на стадії планування. Співпраця з українськими муніципалітетами буде ключовою темою нашого з’їзду мерів.

 

 

Що саме сьогодні Ви б хотіли сказати українським громадам?

Я хотів би висловити свою повну солідарність і вдячність українським громадам, мерам та всім громадянам за їх мужню відданість своїй країні. З 24 лютого вони борються не лише за свободу своєї країни, а й за всю Європу. Сподіваюся, що війна скоро закінчиться, і Україна знову зміцниться завдяки відбудові. Як муніципалітети Австрії, ми хочемо якомога більше підтримувати наших європейських друзів в Україні та допомагати, де можемо.

Теги:

міжнародна підтримка

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...