«Громади відіграють вирішальну роль в українському опорі, тому потребують всебічної допомоги», - В’ячеслав Негода на Форумі «Словаччина-Україна»

Форум місцевої солідарності: «Словаччинa – Українa» об’єднав місцеве самоврядування громад двох країн довкола викликів, що виникли в умовах воєнного стану.

Захід організували програма ULEAD з Європою спільно з Асоціацією міст і громад Словаччини. Учасники: українські та словацькі громади, місцеві громадські організації та волонтерські рухи, представники місцевих бізнес-спільнот, які підтримували або хотіли б підтримати Україну, а також представники посольств України та Словаччини.

Головний акцент – потреби деокупованих територій вже сьогодні та після перемоги України у війні.

В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій,  висловив слова подяки народу Словаччини за вагому підтримку українських муніципалітетів та громадян, які опинилися в складних умовах через війну, яку веде росія проти України.

«Словаччина зайняла принципову позицію та підтримує Україну із самого початку повномасштабного вторгнення російської федерації. Словацькі муніципалітети та словацький народ повною мірою підтримують Україну та громадян нашої держави в боротьбі за свободу, усвідомлюючи, що ця боротьба за нашу спільну свободу та спільні цінності вільної, об'єднаної Європи. Ми вдячні за готовність Словаччини і надалі сприяти підтримці України в тому числі, зокрема щодо активної співпраці місцевої та регіональної влади», - сказав заступник Міністра.

Він відзначив, що територіальні громади під час війни відіграють вирішальну роль в українському опорі та своєю спільною роботою сприяють відновленню економічного потенціалу країни. Органи місцевого самоврядування України, за словами В’ячеслава Негоди, докладають великих зусиль для виконання щоденних завдань, забезпечуючи належне функціонування системи публічних послуг громад, приймають переселенців та організовують допомогу громадам, де тривають бойові дії, кожного дня демонструють свою стійкість та долають виклики.

Водночас, заступник Міністра акцентував увагу на першочергових викликах, що стоять перед місцевим самоврядуванням:

  • відновлення економічної активності громад шляхом підтримки бізнесу в умовах воєнного стану;
  • забезпечення умов для проживання внутрішньо переміщених осіб та сприяння у їх працевлаштуванні.

Загалом на місцевому самоврядуванні наразі дуже велике навантаження і для забезпечення виконання вищезазначених викликів громадам необхідні фінансова підтримка.

В’ячеслав Негода також констатував, що з кожним днем війни потреби місцевого самоврядування стають все гострішими та потребують якісних рішень. За його словами, Уряд України у співпраці з парламентом постійно працюють над вдосконаленням законодавства для місцевого самоврядування відповідно до ситуації. Мінрегіон у взаємодії з громадами спільно визначають головні напрямки зміцнення спроможностей та економічного зростання громад.

Окрему увагу заступник Міністра зосередив на питаннях забезпечення першочергових заходів із відновлення критичної інфраструктури. Водночас гостро стоїть питання забезпечення житлом громадян України, які його втратили.

«Сотні тисяч людей залишилися без домівок. Їм нікуди повертатися. Ми цінуємо допомогу країн, які вже сьогодні змогли забезпечити мирних жителів тимчасовим житлом. Водночас розуміємо, що людям, домівки яких зруйнувала росія, потрібне повноцінне житло, де вони зможуть знову почуватися як вдома», - сказав заступник Міністра.

09.06.2022 - 16:47 | Переглядів: 2856
«Громади відіграють вирішальну роль в українському опорі, тому потребують всебічної допомоги», - В’ячеслав Негода на Форумі «Словаччина-Україна»

Теги:

міжнародна підтримка В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...