«Українським громадам сьогодні важливий успішний досвід розвитку місцевого бізнесу», - В’ячеслав Негода на зустрічі з муніципалітетами Польщі

 

У Міністерстві фінансів та регіональної політики Польщі відбулася зустріч представників муніципалітетів, які співпрацюють з українськими містами, за участі держсекретаря Малгожати Ярошінської-Єдинак та заступника Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслава Негоди.

Зустріч організувала Асоціаціація міст Польщі.

«Польща повністю солідарна з Україною перед лицем російської агресії. Ми вже прийняли понад 3,5 мільйона біженців. Ми створюємо комплексні правові рішення. Вони дають змогу українцям ефективно інтегруватися та надати доступ до системи держслужби в нашій країні», – сказала заступниця міністра Малгожата Ярошінська-Єдинак.

 

 

Вона зазначила, що Польща вітає подання заявки Уряду України на членство в Європейському Союзі та очікує, що Єврокомісія ухвалить рішення про надання Україні статусу країни-кандидата до ЄС.

З перших годин війни в Україні саме Польща, польський народ першими прийшли на допомогу Україні і її народу.

«Ми цінуємо ту підтримку, яку надає Польща. Вона щира. Дуже влучно сказав Президент Анджей Дуда, виступаючи днями перед Парламентом України: «Це своєрідний парадокс, що таке велике зло, яке скоює в Україні загарбник, сотворило з іншого боку так багато добра. Я вірю, що це добро в цій новій дружбі між мільйонами поляків і українців результуватиме у тому, що ми будемо добрими сусідами вже назавжди. Це великий історичний шанс і великий історичний злам». Ми обов’язково переможемо в цій війні, бо іншого шляху бути не може, і нашу перемогу розділимо також з нашими польськими братами», - сказав В’ячеслав Негода.

 

 

Він також зазначив, що Україна і Польща вже зараз мають працювати над тим, як українським громадам налагодити життя після війни та посилити їх економічно.

«Ми також хочемо підтримати Україну в процесі відбудови. Потреби в цьому плані величезні», - сказала Малгожата Ярошінська-Єдинак.

Заступниця Міністра фінансів та регіональної політики зазначила, що важливим викликом для України є також розвиток місцевого самоврядування та побудова децентралізованої моделі управління регіональним розвитком.

За словами В’ячеслава Негоди, саме децентралізація, яку Україна впроваджувала останні вісім років, дозволила зміцнити українські громади повноваженнями, фінансами та відповідальністю за їх управлінські кроки.

«Якби ми не провели реформування місцевого самоврядування, а я нагадаю, що на її початку в нас було понад 11 тисяч дрібних рад без повноважень та ресурсів, то не хочеться й припускати, що би було сьогодні, коли росія зі зброєю напала на Україну. Саме українські громади, їх територіальна оборона в багатьох випадках відбивали атаки російської армії і тим самим рятували себе, і так вони врятували навіть Київ, не пустивши туди ворога. От що значить децентралізація, і що значить, коли громади відчули відповідальність за своє життя», - підкреслив заступник Міністра розвитку громад та територій.

За його словами, українським громадам сьогодні важливий успішний досвід розвитку місцевого бізнесу, зайнятості населення, тож висловив сподівання, що Польська Сторона зможе поділитися успішними практиками у цій сфері.

Заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода також взяв участь у Конференції «Місцева влада перед обличчям політичних і цивілізаційних викликів», що пройде у польському місті Лодзь.

Теги:

В'ячеслав Негода міжнародна підтримка

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...