Наповнення місцевих бюджетів та їх видатки: Мінрегіон та USAID «ГОВЕРЛА» розпочали серію онлайн-зустрічей з громадами

Міністерство розвитку громад та територій спільно з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» розпочали серію онлайн-зустрічей з представниками органів місцевого самоврядування для підготовки спільних рішень, спрямованих на вирішення пріоритетних питань життєзабезпечення громад. Перша зустріч, яка відбулася сьогодні, 20 травня, була присвячена пошуку рішень проблемних питань наповнення місцевих бюджетів та їх видатків. До обговорення долучилися представники 150 територіальних громад.

«Жодне рішення на рівні держави для територіальних громад без їх участі в підготовці не буде ефективним. Тому тільки спільно з органами місцевого самоврядування і їх асоціаціями ми намагаємося якомога оперативніше вирішувати проблемні питання, яких дуже багато. Сьогодні перша зустріч з громадами, яку ми проводимо в умовах воєнного стану. Маємо знайти вирішення низки питань, пов’язаних з наповненням місцевих бюджетів. Їх видатковою частиною. Далі буде організовано низку додаткових зустрічей, присвячених питанням, які адресують нам громади», - сказав заступник Міністра розвитку громад та територій Вячеслав Негода.

«Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» у співпраці з Міністерством розвитку громад та територій України сьогодні ініціювали серію координаційних зустрічей, які будуть присвячені посиленню діалогу між державою та громадами. Цей механізм діалогу стане важливим інструментом у пошуку рішень для подолання проблем, з якими стикаються громади під час війни, одночасно зміцнюючи партнерство між органами місцевого самоврядування та Урядом задля покращення життя українців», - зазначив Габріель Абрагам, керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Вже сьогодні Уряд розгляне зміни до Постанови Кабінету Міністрів України № 590, яка регулює порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану. Запропоновані зміни враховують пропозиції органів місцевого самоврядування. Про це повідомив директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Мінрегіону Сергій Шаршов.

Нагадаємо, Мінрегіон і Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» напередодні провели опитування органів місцевого самоврядування щодо проблемних питань, які потребують нагального вирішення на рівні держави. В ході опитування громад найбільше надійшло питань, які стосуються наповнення місцевих бюджетів та їх видатків, зокрема щодо Постанови № 590.

З огляду на це, готуючи першу онлайн-зустріч з представниками громад, Міністерство у співпраці з Асоціацією міст України ініціювали відповідні зміни до законодавства. За словами Сергія Шаршова, пропозиції погоджено з Міністерством фінансів та Міністерством економіки, і сьогодні Уряд розгляне їх на засіданні.

Також в Мінрегіоні повідомили, що відомство підготувало зміни до Бюджетного кодексу України щодо посилення гнучкості місцевих бюджетів та підвищення оперативності прийняття рішень. Мінрегіон пропонує законодавцю:

  • скасувати на період дії воєнного стану обмеження здійснення видатків за рахунок вільного залишку бюджетних коштів або перевиконання дохідної частини загального фонду місцевого бюджету, визначені частиною другою статті 85 Бюджетного кодексу України;
  • надати право місцевим державним, військовим, військово-цивільним (у разі утворення) адміністраціям, виконавчим комітетам сільських, селищних та міських  рад передавати кошти із спеціального фонду місцевого бюджету (крім власних надходжень бюджетних установ та міжбюджетних трансфертів) до загального фонду місцевого бюджету на підставі відповідного рішення.

У підсумку, законопроект дозволяє територіальним громадам, у разі потреби, прийняти відповідне рішення і передати кошти з спеціального фонду до загального фонду та використати їх за загальновстановленими правилами (ПРЕЗЕНТАЦІЯ).

Такі законодавчі зміни вже погоджено усіма заінтересованим органами, підтримано Мінфіном та асоціаціями органів місцевого самоврядування. На сьогодні Мін’юст готує правову експертизу цього документу.

За підрахунками експертів з фінансових питань Офісу реформи децентралізації влади при Мінрегіоні, на рахунках спецфонду акумулюється орієнтовно 8 млрд гривень. Проте, в умовах воєнного стану, як зазначають в Мінрегіоні, в пріоритеті має бути фінансування життєво необхідних потреб жителів територіальних громад.

Учасники зустрічі обговорили також пропозиції щодо виділення з резервного фонду додаткової дотації місцевим бюджетам на вирівнювання їх дохідної спроможності у період воєнного стану та основні підходи до розподілу такої дотації:

  • Основні підходи до розподілу додаткової дотації місцевим бюджетам на вирівнювання їх дохідної спроможності у період воєнного стану (ПРЕЗЕНТАЦІЯ)
  • Пропозиції щодо розподілу додаткової дотації з державного бюджету на вирівнювання дохідної спроможності місцевих бюджетів (ПРЕЗЕНТАЦІЯ)

Про дати і тематики наступних онлайн-зустрічей Мінрегіону та експертів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з представниками органів місцевого самоврядування громад буде повідомлено згодом. Стежте за анонсами порталу «Децентралізація».


Нагадуємо, при Мінрегіоні продовжує працювати і надавати роз’яснення представникам громад Консультативна робоча група з питань місцевих бюджетів в умовах воєнного стану. Громади можуть надсилати свої запити, заповнивши форму за посиланням: https://forms.gle/YiJzf5NvU1LZKtVeA

Робоча група створена у березні 2022 року на базі кластеру з питань фінансів та бюджетування секторальної робочої групи «Децентралізація та регіональний розвиток».

До складу консультативної групи входять фахівці Центральних органів виконавчої влади, експерти з фінансових питань програм і проектів міжнародної технічної допомоги, які надають донорську підтримку в рамках реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, а саме: SKL International, USAID «ГОВЕРЛА», «U-LEAD з Європою», DECIDE, «ООН Жінки», USAID DOBRE, ОЕСР.

20.05.2022 - 13:48 | Переглядів: 6543
Наповнення місцевих бюджетів та їх видатки: Мінрегіон та USAID «ГОВЕРЛА» розпочали серію онлайн-зустрічей з громадами

Приєднані файли:

Теги:

бюджет В'ячеслав Негода Сергій Шаршов війна

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...