«Стан місцевого самоврядування в Україні після понад двох місяців війни» - відбулася онлайн-конференція для донорської спільноти і проектів міжнародної технічної допомоги

10 травня 2022 року, шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» провів онлайн-конференцію для донорської спільноти про стан справ та потреби місцевого самоврядування.


Захід мав на меті зібрати разом міжнародні організації та експертів у сфері децентралізації та місцевого самоврядування. Метою було представити та обговорити наявні дані про стан місцевого самоврядування, а також визначити ефективні шляхи оцінки підтримки місцевого самоврядування.

«Щодня, поки вся країна бореться проти російського вторгнення, місцева влада по всій Україні демонструє виняткову стійкість та солідарність одна з одною. Ми бачимо багато прикладів, коли громади організовують свою систему оборони, логістику, допомагаючи переміщеним особам та підтримуючи тил. Це героїчні дії, які несуть перемогу та підтримують дух цілого народу. Якщо дивитися вперед, то бачимо, що органам місцевого самоврядування необхідно надати значну допомогу для реконструкції житла, шкіл, лікарень та соціально-адміністративної інфраструктури. Наразі наші основні зусилля спрямовані на збільшення гуманітарних потреб. Але ми також активно плануємо довгострокове відновлення та реконструкцію. Одним із прикладів цього є нещодавня міжнародна донорська конференція, організована Швецією та Польщею у співпраці з головами Європейської Комісії та Європейської Ради, під час якої було зібрано понад 6,5 мільярдів доларів», – зазначила, відкриваючи захід, Сесилія Круна, радник, керівник відділу підтримки реформ Посольства Швеції в Україні.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Лариса Білозір наголосила, що потреба у допомозі під час війни значно перевищує запити. Тому важливо правильно розставляти пріоритети та критично оцінювати запити. За її словами, громадам терміново потрібна підтримка у задоволенні основних потреб ВПО: їжі та житла.

«Як наші міжнародні партнери можуть допомогти українським громадам? Питання номер один – це гуманітарна допомога. Для ВПО не вистачає їжі. Якщо говорити про потребу, то це приблизно 10 тисяч тон на день і 20 мільйонів пачок на місяць для ВПО. Ще одна проблема – це житло для біженців. Місцеві громади не мають можливості витрачати кошти на реконструкцію існуючого житлового фонду. Через воєнний стан вони не можуть витрачати кошти на ремонт та придбання необхідного обладнання, щоб зробити його придатним для життя. У цьому б дуже стала у пригоді допомога міжнародної спільноти», - сказала Лариса Білозір.

Консультант проєкту PROSTO Cусанна Делланс представила звіт (англ) із висновками та тенденціями щодо ситуації в громадах (на основі моніторингу з інтерв'ю 140 громад). Моніторинг зосереджений на роботі Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) та аналізує здатність ЦНАП надавати адміністративні послуги, а також зміну ролі та повноважень ЦНАП у питанні підтримки ВПО. Він також включає географічні карти, які зображують безпекову ситуацію, гуманітарні потреби, гендерні аспекти та аспекти інклюзивності.

У звіті наголошується, що у воєнний час багато ОМС виявилися надійними «острівцями» і стають все більш важливими для функціонування місцевих громад. У ньому також йдеться про низьку ефективність координації допомоги, отриманої з-за кордону. Іноді менші, віддалені та сільські громади взагалі не отримують підтримки, хоча потребують її. Багато організацій, регіональних та місцевих координаторів гуманітарної допомоги закликають до кращої координації.

Експертка шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» Ясміна Джікіч виступила з доповіддю про фінансові загрози місцевому самоврядуванню.

«Багато громад ще не відчувають економічного впливу війни, оскільки деякі підприємства сплатили податки заздалегідь, щоб допомогти уряду фінансувати воєнні дії. Але багато підприємств занепали, доходи падають і, за різними прогнозами, падіння національного ВВП коливається від 35% до 45%. У зв’язку з надзвичайними заходами, Уряд скоротив заплановані дотації муніципалітетам та областям на 55 млрд грн. Це становило 12% від доходів, які планувала отримати місцева влада», – зазначила Ясміна Джікіч.

Під час конференції учасники звернули увагу на те, що податкові надходження громад можуть стати непропорційними через велику кількість переміщених осіб та евакуацію бізнесу, припускаючи, що уряд та громади можуть потребувати запровадження нових механізмів у системі оподаткування.

Учасники також обговорили можливі методології визначення основних потреб уразливих груп населення та поділилися кращими практиками.

Одним із ключових меседжів, з яким погодилися усі учасники, стало те, що підтримку громад не можна зупиняти, чекаючи на припинення воєнного стану. Постійна підтримка громад у частині посилення їхнього потенціалу (там, де це дозволяє безпекова ситуація) створює кращу основу для швидкого відновлення після війни та робить значний внесок у перемогу України над окупантом. Міжнародне співтовариство має продовжувати залучати та підтримувати місцеве самоврядування, і не лише надаючи гуманітарну допомогу.

У заключному слові Василь Сегін, координатор з питань політики та адвокації проєкту PROSTO, ще раз підкреслив, що децентралізація показала успіх не лише в мирний час, а й під час воєнного стану. Він також наголосив, що актуальна інформація про стан справ у громадах має вирішальне значення при визначенні того, які напрямки підтримки мають бути пріоритетними.


У конференції взяли участь представники Верховної Ради України, Мінрегіону, Посольства Швеції в Україні, Представництва ЄС в Україні, Програми «U-LEAD з Європою» фаза 2, Проєкту EU4PAR, Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», Структури «ООН Жінки», Програми «EGAP»/Фонд «Східна Європа», VNG International (Нідерландська асоціація органів місцевого самоврядування), SKL International (компанія, що належить Шведській асоціації місцевих влад та регіонів).

18.05.2022 - 14:30 | Переглядів: 2431
«Стан місцевого самоврядування в Україні після понад двох місяців війни» - відбулася онлайн-конференція для донорської спільноти і проектів міжнародної технічної допомоги

Теги:

міжнародна підтримка

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

07 липня 2024

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини та Херсонщини співпрацюватимуть з громадами Литовської Республіки

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини...

Церемонія підписання договорів про співробітництво відбулася в рамках Форуму громад «Реформи. Децентралізація....

07 липня 2024

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві кредити, громадянам – безвідсоткові кредити, ОСББ – безповоротні гранти

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві...

Програми з енергогенерації, децентралізацію енергетики та збільшення потужностей обговорили учасники розширеного...

07 липня 2024

«Ми хочемо, щоб діти почувалися безпечно». Як у Білгород-Дністровській громаді працюють зі шкільними укриттями

«Ми хочемо, щоб діти почувалися безпечно». Як у...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) Перший шок минув. Тож у перше літо після початку повномасштабного вторгнення...

06 липня 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...