Олексій Чернишов на засіданні Конгресу МРВ РЄ: «Нам потрібні рішення,  які дозволять максимально захистити небо над Україною»

Голос муніципалітетів демократичної Європи з оцінками агресивних дій росії може посилити позицію антипутінської коаліції, яка поступово вибудовується у світі. Про це сказав Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, виступаючи на засіданні 42 сесії сесія Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, яка в ці дні проходить у Страсбурзі.

«Коли я сам говорю слова про війну, мені важко повірити, що це – реальність, що це відбувається в моїй країні, в центрі Європи, у ХХІ столітті.  Але це не страшний сон, це – страшна дійсність».

Олексій Чернишов констатував, що ця війна не так далеко, як може здатись.

«На жаль, вона уже стукає у двері кожного. Путін загрожує усьому світові світовою війною, шантажує ядерною зброєю, його вимога – не заважайте знищити український народ. Згадайте Чорнобиль. Ця і ще одна українська АЕС – яка в шість разів більше за Чорнобиль – уже в руках рашистів. Чи можемо ми бути впевнені, що вони не будуть шантажувати підривом однієї з них? Чи можете бути впевнені, що чергова крилата ракета не вцілить в іншу українську АЕС? Чи можемо ми бути впевнені, що терорист не придумає інші форми шантажу?», - запитав риторично Міністр.

Олексій Чернишов наголосив, що існує тільки один вихід: «Цю війну необхідно зупинити і ми це зможемо зробити, якщо не будемо байдужими і якщо будемо єдиними і рішучими».

Очільник Мінрегіону вкотре звернувся до представників місцевого самоврядування європейських країн з проханням допомогти Україні будь-якими можливими способами захистити громади і громадян.

«Нам потрібні ті рішення, які дозволять максимально захистити небо над Україною. Ми повинні зробити все, щоб не сипалися бомби, не падали ракети на мирних жителів, не стиралися з лиця землі цілі міста і села. Це має стати важливою гуманітарної місією, щоб забезпечити так звані «зелені коридори», тим самим врятувати сотні тисяч життів людей, які без житла, без їжі, без води, які зараз через постійні обстріли не можуть виїхати з зони активних бойових дій», - закликав Міністр.

Він також наголосив, що міжнародні компанії, які продовжують працювати сьогодні з росією і  наповнюють її бюджет своїми податками, є де-факто спонсорами цього тероризму.

«Їх штаб квартири – у ваших містах. Їх співробітники – мешканці ваших міст. Достукайтесь до них. Скільки ще вони будуть продовжувати фінансувати терористів? Скільки ще часу російські судна будуть обслуговуватися у ваших портах, а російські, білоруські вантажні автомобілі пересікати ваші кордони? В кожному євро, яке зароблене росією у вас – є смертоносні кулі, снаряди, бомби, що забирають життя українців. Жодна європейська компанія не повинна співпрацювати з росією, якщо ми хочемо, щоб ця війна стала для путіна економічно неможливою».

За словами Олексія Чернишова, ще одна війна, яку веде росія - інформаційна війна проти своїх громадян, і проти всіє світової спільноти. 

«Зупиніть будь-які можливості поширення путінських фейків. Російські пропагандистські канали повинні бути виключені в будь-якій європейській країні, а ставлення до путінської пропаганди має бути таким же, як ставлення до пропаганди нацизму, тому що путінізм і є одним з різновидів сучасного нацизму», - констатував Олексій Чернишов.

Він нагадав, що Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи представляє понад 150 тисяч європейських муніципалітетів і регіонів.

«Ці муніципалітети, ми і ви – всі разом – це величезна сила, яка може і повинна сказати сьогодні своє слово, щоб зупинити кривавого агресора, який розв’язав цю повномасштабну, жорстоку війну».

На засіданні Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи виступили також Віталій Кличко, Київський міський голова та Олександр Сєнкевич, Миколаївський міський голова.

В ці хвилини засідання ще триває. Планується, що по завершенню слухань, Конгрес ухвалить відповідну резолюцію, яка стосується війни в Україні.

.

22.03.2022 - 18:28 | Переглядів: 2894
Олексій Чернишов на засіданні Конгресу МРВ РЄ: «Нам потрібні рішення,  які дозволять максимально захистити небо над Україною»

Теги:

війна міжнародна підтримка Олексій Чернишов

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...