Модернізація їдалень у школах: затверджено порядок та умови надання субвенції у розмірі 1,5 млрд гривень

Кабінету Міністрів України затвердив порядок та умови надання субвенції у розмірі 1,5 млрд гривень на придбання обладнання та модернізацію харчових блоків у школах. Аби отримати фінансування регіони та громади мають підготувати якісні проєкти, які відповідатимуть вимогам нового технологічного циклу приготування їжі. Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря, повідомляє пресслужба Мінрегіону. 

«Сучасні, світлі та безбар’єрні – такими мають стати їдальні у школах. Здоровʼя дітей починається з правильного харчування. Саме тому реформа системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської, є комплексною. У школах змінюється не тільки меню, а повністю весь харчовий блок. Аби були дотримані всі вимоги нового технологічного циклу приготування їжі. А перебування школярів у їдальні було комфортне, безпечне та доступне — з хорошим освітленням та вентиляцією, сучасними меблями, а також без барʼєрів для дітей з інвалідністю та інших маломобільних груп», — підкреслив Іван Лукеря.

Зазначимо, субвенція між областями та містом Києвом розподіляється пропорційно до площі регіону та кількості учнів у школах з рівною вагою обох цих факторів.

Умови надання субвенції.

1) Реалізація проєктів в закладах освіти з кількістю учнів:

  • не менше 400 людей для закладів освіти, розташованих у місті Києві, містах – обласних центрах;
  • не менше 200 людей (без урахування учнів у філіях) – для закладів освіти, розташованих у тергромадах, (крім закладів освіти, розташованих у сільських (селищних) територіальних громадах, що мають статус гірських населених пунктів, та населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення). А також для закладів освіти спільної власності територіальних громад, що перебувають в управлінні обласних рад;
  • не менше 100 людей для закладів освіти, розташованих у сільських (селищних) територіальних громадах, що мають статус гірських населених пунктів, та населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення;

2) План реалізації проєктів не повинен становити більше одного року;

3) Проєкти з реконструкції та капітального ремонту повинні бути розроблені відповідно до державних будівельних норм та стандартів. Також мають бути дотримані норми інклюзивності та безбарʼєрності. Інформаційний посібник, у якому детально описуються всі критерії та вимоги до будівництва харчових блоків у школах, можна ЗАВАНТАЖИТИ за посиланням (PDF, 2,7 МБ).

4) Співфінансування з місцевих бюджетів на рівні:

  • не менше ніж 30% вартості проєктів – для проєктів закладів освіти, розташованих у місті Києві та в міських територіальних громадах з адміністративними центрами, в містах – обласних центрах, а також для закладів освіти спільної власності територіальних громад, що перебувають в управлінні обласних рад;
  • не менше ніж 20% вартості проєктів – для проєктів закладів освіти, розташованих у міських територіальних громадах (крім закладів освіти, розташованих у міських територіальних громадах з адміністративними центрами в містах – обласних центрах, міських територіальних громадах, що мають статус гірських населених пунктів, а також міських територіальних громадах розташованих на лінії зіткнення);
  • не менше ніж 10% вартості проєктів – для проєктів закладів освіти, розташованих у сільських (селищних) територіальних громадах (крім закладів освіти, розташованих у сільських (селищних) територіальних громадах, що мають статус гірських населених пунктів, та сільських (селищних) територіальних громадах, розташованих на лінії зіткнення);
  • не менше ніж 5% вартості проєктів – для проєктів закладів освіти, розташованих у територіальних громадах, що мають статус гірських населених пунктів, та населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення.

Довідково

За ініціативи першої леді Олени Зеленської в Україні триває реформування системи шкільного харчування. Реформа впроваджується Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством розвитку громад та територій, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

16.02.2022 - 15:03 | Переглядів: 4942
Модернізація їдалень у школах: затверджено порядок та умови надання субвенції у розмірі 1,5 млрд гривень

Теги:

освіта Іван Лукеря

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

08 листопада 2024

Шполянська громада підтримує і розвиває своє волонтерське середовище

Шполянська громада підтримує і розвиває своє...

  У Шполянській громаді Черкаської області сотні людей долучаються до волонтерської допомоги переселенцям та...

08 листопада 2024

18 листопада - презентація результатів соціологічного дослідження щодо багаторівневого врядування в Україні

18 листопада - презентація результатів...

  18 листопада з 12:30 до 13:30 відбудеться презентація результатів восьмого всеукраїнського соціологічного...

08 листопада 2024

Безбар’єрне суспільство: головні події та корисні ресурси

Безбар’єрне суспільство: головні події та...

В сучасній Україні кожна людина, незалежно від статі, стану здоров’я чи життєвих обставин, має право на гідне та...

07 листопада 2024

Українські освітяни переймали досвід колег зі Швейцарії

Українські освітяни переймали досвід колег зі...

Українська делегація, до складу якої увійшли експерти Проєкту DECIDE, голови та представники органів місцевого...