Серія обговорень законодавчих основ місцевого економічного розвитку завершилась у Львові

21 січня у Львові обговорили законодавчі основи місцевого економічного розвитку на спільному заході Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та Асоціації міст України. У заході взяли участь майже 100 учасників: депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, обласних рад, представники органів місцевого самоврядування та їх асоціацій.

Обговорювали законодавчі новацій у сфері державної регіональної політики та місцевого економічного розвитку, тенденції і наслідки відповідних законодавчих ініціатив, зокрема проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про засади державної регіональної політики» (№ 5323).

«Третина громад Львівщини вже написали власні стратегії розвитку, інші ж - у процесі написання. Маю надію, що до кінця року усі громади Львівщини підготують стратегії розвитку. З одного боку, подібні стратегії – європейська практика, а з іншого, - можливість для громад залучати інвестиції», - сказав Максим Козицький, голова Львівської ОДА.

В’ячеслав Рубльов, Голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, зазначив:

«Громадам треба працювати над стратегіями, щоб залучити додаткові фінансові ресурси. Ми повинні розуміти, як стратегії будуть реалізовуватись на рівні громади. Громади мають синхронізувати свої стратегії з обласною стратегію і далі залучати кошти».

Наталія Гнидюк, заступниця керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», серед іншого, сказала:

«Стратегія розвитку громад, яка має бути синхронізована з державною та регіональною політикою, є основою для місцевого економічного розвитку, адже вона дозволить громадам ефективно використовувати як місцеві кошти, так і залучати регіональні та державні кошти до проєктів розвитку. Стратегія - це живий документ, який має відповідати пріоритетам громади. У підготовці таких документів громади можуть розраховувати на підтримку Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та нашого партнера - Асоціацію міст України».

Віктор Подорожній, генеральний директор Директорату регіональної політики Міністерства розвитку громад та територій України, розповів про ключові новації законопроєкту №5323:

«Трирівнева система стратегічного планування передбачає узгодження стратегій на державному, регіональному і місцевому рівнях. Спочатку потрібно спланувати розвиток, а потім рухатись за цими планами. Координуюча роль Мінрегіону також дуже важлива, адже необхідно узгодити всі регіональні стратегії. Реформування ДФРР має бути чітко прив’язане до державної стратегії, щоб кожна бюджетна гривня покривала саме ті проєкти, які є стратегічно заплановані. Також важлива система моніторингу регіонального розвитку, яка допоможе прийняттю якісних та ефективних управлінських рішень».

24.01.2022 - 12:14 | Переглядів: 3246
Серія обговорень законодавчих основ місцевого економічного розвитку завершилась у Львові

Приєднані зображення:

Теги:

регіональний розвиток стратегія розвитку

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...