Рецепти зміцнення громадського руху в сільській громаді

“З нами зміни звариш!” – із таким гучним слоганом працює Громадська організація «Платформа успішних змін» у селі Цибулеве Дмитрівської територіальної громади, що на Кіровоградщині. Поштовхом до створення Платформи стала участь громади у Програмі USAID “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність” (DOBRE) у межах проєкту «Голос громади в місцевому самоврядуванні».

Для посилення залученості громадян, активісти та активістки «Платформи успішних змін» створили  власний рецепт:

  • навчання,
  • довіра та підтримка,
  • розбудова партнерства,
  • спільні ініціативи,
  • адвокація,
  • творчі ідеї.

Із кожним складовим унікального рецепту команда радо ділиться далі.

 

Навчання

Громадська організація «Платформа успішних змін» розбудовує партнерства. Потужна команда волонтерів із села, яка сформувалася під час реалізації проєктів у межах компоненту «Голос громади в місцевому самоврядуванні» Програми DOBRE, запроваджує проєкти соціальної дії. Постійне навчання, діалог із владою, знайомство із досвідом інших організацій із громад області та України, віра у свою громаду забезпечують сталість започаткованих практик.

«Завдяки постійному навчанню ми дізнавалися про нові інструменти взаємодії з владою та жителями. Програма DOBRE стала для нас університетом з місцевого самоврядування. Ми зрозуміли, що те, яким може бути наше село, наша громада, залежить від нас. Це перший рецепт успіху – навчання. Ми почали робити прості заходи, пропонувати ідеї і люди їх підтримують», – ділиться Тетяна Решетнікова, голова Громадської організації «Платформа успішних змін».

 


Тетяна Решетнікова та Тетяна Кондратенко під час культурного заходу у с. Цибулеве 

 

Довіра та підтримка

Флаєр із інформацією про громадський бюджет

 

Втілювати ідеї в життя команді допомагає бюджет участі. Разом вивчають думки жителів про потреби та ідеї, на їх основі розробляють проєкти. Також навчають односельців створювати власні проєктні заявки, підтримують під час інформаційної кампанії та в організації голосування. Відтак за час впровадження бюджету участі у селі Цибулеве підтримали 3 проєкти:

  1. реалізували проєкт “Мульти-простір «Громадський вулик» (Двір для всіх)” (авторка проєкту – Тетяна Решетнікова, Громадська організація «Платформа успішних змін»);
  2. триває облаштування стадіону «Нива» с. Цибулеве (авторка проєкту – Людмила Таранець);
  3. у місцевій бібліотеці буде створено Дитячий креативний простір «Творчий оазис» (авторка проєкту – Лариса Шолька).

 

Спільні ініціативи

За рік діяльності команда надихнула мешканців села до створення простору громадський вулик «Двір для всіх» для проведення спортивних та культурних заходів. Див. сайт громади.

 

Велопроєкт Громадського вулика

 

Цибулеве стає епіцентром загальногромадівських спортивних заходів під девізом “Спорт єднає нас”. Серед популярних форматів змістовного дозвілля і тематичні велопрогулянки з козаком Мамаєм. Див. сайт громади.

“Ми організовуємо велоподорожі маршрутами села та громади, околицями, поєднуючи активне дозвілля із вивченням історії нашого краю. Приємно, що активними учасниками велопрогулянок є і діти, і дорослі,” - ділиться Наталя Єльнік, ініціаторка велопрогулянок, членкиня ГО «Платформа успішних змін».

На території Громадського вулика облаштовують локацію «Культурний острів громади» зі сценою та кіноекраном за підтримки Програми “Активні громадяни”. Див. сайт громади.

У теплий період року у Громадському вулику проводять тематичні культурні події з кінопоказами під зорями. Див. сайт громади.

Світлина із безпекового аудиту у громаді

 

Згуртували жителів і для посилення безпеки дорожнього руху - завдяки громадському зверненню у селі відновили освітлення вулиць, зробили контурне маркування стовпів за допомогою світловідбивної стрічки, проводять майстерні із виготовлення світловідбивних виробів.

За результатами проведеного безпекового аудиту села, на проблемній частині центрального перехрестя буде відновлено дорожні знаки та розмітку. Також провели заходи з облагородження узбіччя, які посилюють оглядовість території.

Світлини із майстерень щодо створення світловідбивних знаків та стрічок. Нанесення їх на вуличні стовпи у громаді

 

Адвокація

Команда «Платформи успішних змін» посилює громадські ініціативи через адвокацію та моніторинг діяльності органів місцевого самоврядування. Аби інструменти локальної демократії працювали ефективніше, здійснили моніторинг діяльності депутатів, положень про е-петиції, звернення громадян, місцеві ініціативи та бюджет участі. Результат - внесено зміни щодо кількості голосів, необхідних для того, щоб е-петиція та місцеві ініціативи були розглянуті. Надали пропозиції місцевій раді щодо вдосконалення сайту громади та розробили порадник для депутатів місцевої ради щодо звітності перед виборцями та посилення діалогу з жителями.

  • Результати дослідження моніторингу депутатів[1],
  • Результати дослідження сайту ОТГ[2],
  • Пам'ятка про звітність депутатів місцевої ради[3].

"Ми отримали багато простих порад з навчання, як моніторити владу та бути її порадниками. Дійсно, бути обізнаними у законодавстві, розуміти, як побудована громада, корисно. Активна молодь - це каталізатор змін і доброчесності. Влада, яка в полі зору обізнаних у законодавстві людей, буде активнішою, чеснішою, відповідальнішою,"- говорить Тетяна Решетнікова.

 

Творчі ідеї

Карантинні обмеження внесли корективи у програму діяльності громадської організації. У команди з’явилася ідея із козаком Мамаєм, що став успішним блогером, зіркою і брендом села. Наразі козак Мамай простою і зрозумілою мовою розповідає про важливі теми на власному YouТube каналі:

  • про історію села;
  • активних жителів;
  • ініціативи громади;
  • інструменти участі;
  • правила безпеки.

«Козак Мамай початково не планувався блогером, але з нього вийшов наш незамінний помічник. Багато схвальних відгуків отримали від тих, хто став глядачем створених відео”, – говорить членкиня ГО Тетяна Кондратенко.

Команда створила брендовані пряники з козаком Мамаєм, які дарують гостям громади та учасникам і учасницям заходів. Див. відео за посиланням.

Аби ініціативна група жителів маленького села виросла до дієвого громадського об’єднання, необхідно зробити декілька важливих  кроків: згуртувати та підтримати активних жителів, які вже мобілізують односельців навколо ідей чи вирішення проблем громади; посилити навчання активістів у сфері місцевого самоврядування та проєктного менеджменту, надихнути людей успішними прикладами з інших громад. Важливо, аби була розроблена нормативно-правова база функціонування інструментів участі та поінформано жителів щодо їх можливостей.

“Народження ініціатив у селах громади – це велика сила для розвитку всієї громади, адже у кожному селі є свій код, своя суперсила, якій потрібні певні умови і підтримка, аби реалізуватися і розкритися. Село Цибулеве, його історія активності після приєднання до Дмитрівської ОТГ – яскравий доказ цьому!”, – підсумовує Ірина Ткаченко, координаторка проекту «Голос громади в місцевому самоврядуванні» у Кіровоградській області. 


Ця стаття стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст є відповідальністю Глобал Ком'юнітіз (Global Communities) і не обов'язково відображає точку зору USAID чи Уряду Сполучених Штатів.


[1] Електронний ресурс. Режим доступу

[2] Електронний ресурс. Режим доступу

[3] Електронний ресурс. Режим доступу

Теги:

участь громадян

Область:

Кіровоградська область

Громади:

Дмитрівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 травня 2024

Дві полтавські громади стають здоровішими разом завдяки співпраці

Дві полтавські громади стають здоровішими разом...

В ході децентралізації у Лохвицькому районі Полтавської області сформувалися три громади: Лохвицька, Сенчанська та...

01 травня 2024

Як у Білоцерківській громаді, що на Полтавщині, діти створюють соціальні проєкти та змінюють громаду

Як у Білоцерківській громаді, що на Полтавщині,...

Як Білоцерківська громада, що на Полтавщині, почала свій шлях у проєкті DECIDE, які цікаві проєкти вдалося втілити та...

19 квітня 2024

У Овруцькій громаді роблять ставку на проєктну діяльність

У Овруцькій громаді роблять ставку на проєктну...

Створити сектор проєктного менеджменту – таке рішення прийняла Овруцька громада, беручи участь у програмі підтримки...

01 квітня 2024

Якісні медичні послуги у селі: досвід Полицької громади

Якісні медичні послуги у селі: досвід Полицької...

Громада з Рівненщини створила власний Центр первинної медико-санітарної допомоги. Їм допомогли експерти місцевого...