Мін’юсту слід якнайшвидше спростити доступ громадян до якісних послуг ДРАЦС - рекомендації представників ОМС та експертів

За результатами перших експертних обговорень та аналізу ситуації з виконанням Закону України №1427-IX проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» представляє перелік рекомендацій для Міністерства Юстиції України щодо покращення доступу до послуг РАЦС для жителів усіх територіальних громад:

  • Забезпечити прийняття підзаконних актів на виконання нещодавно прийнятих законів (зокрема закону 1427-IX) де строки вже порушені, врахувати в підзаконних актах Мінюсту новий адміністративно-територіальний устрій та потреби в масовому наданні окремих послуг ДРАЦС органами місцевого самоврядування. Мінюст вже суттєво відстає від загальних трендів однієї з найбільш успішних реформ – децентралізаційної, через що доступ до послуг ДРАЦС у територіальних громадах погіршено (лише близько 15% територіальних громад мають змогу надавати послуги ДРАЦС, а по факту надає ще менше).
  • Надати роз’яснення для підконтрольного ДП «НАІС» та територіальних громад щодо неправомірності вимог ДП «НАІС», пов’язаних з необхідністю реєстрації відповідних структурних підрозділів в якості юридичних осіб, для надання доступу до реєстру РАЦС. Це штучний бар’єр в наданні доступу територіальним громадам до послуг ДРАЦС, не передбачений законодавством.
  • Вирішити операційні проблеми, щодо призначення різних ролей для адміністраторів ЦНАП та реєстраторів у Державному реєстрі актів цивільного стану, щоб ця роль могла поєднуватись в одній посадовій особі в ОМС. Нагадаємо, що жодної законодавчої вимоги щодо такого розподілу немає.
  • Забезпечити можливість надання послуг ДРАЦС старостами, так як раніше послуги ДРАЦС могли надаватись колишніми сільськими радами, а після їх приєднання до інших громад доступ до послуг погіршився, адже є бар’єри на підзаконному рівні щодо надання послуг ДРАЦС старостами.
  • Надати доступ відповідальним за ДРАЦС посадовим особам ОМС доступ до реєстру ДРАЦС в режимі перегляду, щоб була змога вчиняти реєстраційні дії згідно з вимогами Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні.

Під час обговорень та експертних зустрічей представники Міністерства юстиції запевнили, що бачать ці проблеми та працюють над їх усуненням.

Детальніше - у матеріал із заходу «Перемоги, виклики та можливості в забезпеченні доступу громадян до якісних послуг ДРАЦС».

14.12.2021 - 14:12 | Переглядів: 4804
Мін’юсту слід якнайшвидше спростити доступ громадян до якісних послуг ДРАЦС - рекомендації представників ОМС та експертів

Теги:

адміністративні послуги

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...