Податкове та бюджетне законодавство у 2021-2022 рр. – декілька важливих цифр

 

Законодавчі новації у сфері місцевих бюджетів та міжбюджетних трансфертів, зміни до Податкового кодексу в частині місцевих бюджетів, а також зміни до Конституції України в частині децентралізації влади - ці та інші питання обговорювали учасники дискусії «Обговорення новацій податкового та бюджетного законодавства у 2021-2022 рр.». Організаторами заходу виступили Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» та Асоціація міст України.

Експерти Асоціації міст України зазначили, що для горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій для бюджетів місцевого самоврядування передбачена базова дотація 14,5 млрд грн та реверсна дотація (9,6 млрд грн). Це не змінює рівень дотаційності громад: 75% громад залишаються дотаційними, лише 14% є донорами і 11% збалансованими.

Разом з цим, особливу увагу експерти та учасники заходу звернули на видатки органів місцевого самоврядування, що не передбачені у Держбюджеті-2022, та вимагають пошуку власних ресурсів громад. Серед них оплата гарантованих державою пільг (потреба 6 млрд грн на пільговий проїзд та послуги зв’язку), забезпечення діяльності фахівців із соціальної роботи (потреба на такі цілі 1,7 млрд грн) та сплата штрафних санкцій по пільгам та субсидіям (потреба на такі цілі складає не менше 7 млрд грн).

Попри це, для використання у 2022 році на рахунках місцевих бюджетів зберігаються залишки коштів 2021 року за окремими субвенціями, серед яких субвенції на розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад, реалізацію інфраструктурних проєктів та розвиток об'єктів соціально-культурної сфери, а також здійснення заходів для соціально-економічного розвитку окремих територій.

Наталя Гнидюк, заступниця керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», звернула увагу на напрями підтримки проєкту в частині зміцнення фінансової спроможності територіальних громад. Зокрема йдеться про ефективне використання коштів державного бюджету, які територіальні громади використовують не в повному обсязі для розвитку своїх громад, планування та виконання місцевих бюджетів, а також напряму підвищення прозорості бюджетного процесу та запровадження ефективних інструментів залучення громадськості.

Також у рамках заходу було представлено зміни до Конституції України в частині децентралізації влади. Наприкінці листопада парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування оприлюднив спільне комюніке і текст змін до Конституції України в частині децентралізації влади. Вони були розроблені з метою законодавчого закріплення реформи децентралізації та більш повного врахування положень та принципів Європейської хартії місцевого самоврядування. Про це зазначив Андрій Корнієнко, експерт з політики децентралізації Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»:

«Всі зміни умовно можна розділити на 7 напрямків: адміністративно-територіальний устрій, місцеве самоврядування, місцеві вибори, матеріально-фінансова основа, права та повноваження місцевого самоврядування, нагляд за законністю, та виконавча влада на місцевому рівні. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» буде підтримувати процес публічного обговорення цих змін як на національному та місцевому рівнях, так і на рівні експертного середовища. Ми плануємо провести низку круглих столів, обговорень, муніципальних форумів. Прийняття змін до Конституції в частині децентралізації є дуже актуальним питанням сьогодні. Від того на скільки якісно буде підготовлений текст змін буде залежати і те, чи знайде він підтримку серед народних депутатів України».

Теги:

бюджет міжнародна підтримка

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

  Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад,...

27 вересня 2024

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...

26 вересня 2024

В Офісі Президента розповіли про пріоритети регіональної політики на 2025 рік

В Офісі Президента розповіли про пріоритети...

Наступного року регіональна політика зосередиться на зміцненні обороноздатності країни та подоланні наслідків,...