«Оскар» для кожного. Навіть за поганої якості «кіно»

Молодіжний працівник Зборівської громади Тернопільської області Леся Голояд розповіла Децентралізації про роботу молодіжної ради, яка зуміла залучити за два роки 30 тис. доларів грантових коштів.


Автор: Дмитро Синяк

 

Зазвичай молодіжні ради розглядаються керівництвом громад як елемент виховання юнацтва. Справді, якщо його не виховувати, воно може стати джерелом безлічі серйозних проблем, зате якщо виховувати, перетвориться на потужну допоміжну силу. Наприклад, воно цілком може провести якесь свято та взяти на себе ті чи інші регулярні культурні заходи на кшталт організації по селах кінофільмів у пересувному кінотеатрі.

 

Докладніше про те, як молодь забезпечує роботу пересувного кінотеатру у Баштанській громаді Миколаївської області, читайте ТУТ

 

За такої моделі молодіжна рада є на 100% залежною від голови громади та депутатів. Адже навіть свої засідання та збори вона проводить у приміщеннях місцевої ради, за використання яких ніколи не платить. І на всі свої заходи потребує бюджетних асигнувань.

У Зборівській громаді молодіжна рада працює цілком по-іншому. Вона є практично незалежною, адже за два роки роботи зуміла залучити 30 тис. (!) доларів донорських коштів. По суті, молодіжна рада у Зборові є потужною громадською організацією, що має чималу вагу серед виборців. Через це місцева влада дуже зацікавлена у співпраці з нею.

 

На тренінгу

 

Очолює молодіжну раду Леся Голояд, яка минулоріч увійшла до депутатського складу Зборівської громади. Саме вона реалізувала кілька цікавих ініціатив, серед яких, зокрема, програма вручення за різноманітні робочі досягнення премії «Оскар» місцевим народним обранцям.

 - Перший «Оскар» ми провели на початку минулого року у рамках співпраці із Західноукраїнським ресурсним центром, – розповідає пані Леся. – Це був один з інструментів молодіжної ради, який нам запропонували. Спочатку йшлося про доволі сухий моніторинг відвідування депутатами сесій міської ради. Але згодом ми зрозуміли, що відвідуваність сесій не обов’язково дорівнює ефективності: ті, хто чемно ходять на всі засідання, можуть не голосувати ні за що, або голосувати тільки за те, що вигідно особисто їм. Зараз ми беремо до уваги всі депутатські ініціативи, а також те, чи відповідають рішення конкретного депутата стратегії розвитку громади.

Остання груднева сесія у Зборівській громаді є особливо урочистою, адже під час неї кожен з 26-ти депутатів міської ради отримує грамоту і статуетку – відзнаки за свою роботу протягом року. Номінації розподіляє спеціальна робоча група у складі п’ятьох представників молодіжної ради, чотирьох керівників різних відділів міської ради і трьох старост. Усі вони відвідують сесії і на власні очі бачать депутатську працю. Однак лише номінація «Голос народу» відповідає принципу кіноакадемії: її отримують кращі. А поганих номінацій у зборівському «Оскарі» взагалі немає – кожен депутат обов’язково отримує ту чи іншу відзнаку.

- Ми свідомі того, що рішення давати нагороди абсолютно всім депутатам є неоднозначним, – веде далі Леся Голояд. – От як нам, приміром, цьогоріч відзначати депутата, який оформив по 2 гектари землі на себе, дружину, сина і тещу? Яку номінацію йому дати? Звісно, можна або нічого не давати, або сформулювати щось негативне. Та до чого це призведе? Депутат образиться і взагалі перестане ходити на сесії. А то й почне мститися нам, через що молодіжну раду неминуче буде втягнуто до політичних ігор. Наша мета зовсім інша. Ми прагнемо, по-перше, пояснити мешканцям громади, як працюють механізми управління нею, а по-друге, зробити дію цих механізмів більш ефективною. Тому ми не хочемо ділити депутатів на хороших і поганих.

До запровадження депутатських «Оскарів» сесії міської ради часто не розпочиналася через відсутність кворуму. Цього року такого не було і близько. Народні обранці почали регулярно відвідувати засідання міської ради, а за пропуски – вибачатися перед обранцями. Двоє найзапекліших прогульників, які у 2020 році відвідали тільки 5 сесій з 20-ти, тепер не тільки відвідують майже всі засідання міської ради, а й розповідають на своїх сторінках у соцмережах, що відбувається на них.

 

Спеціаліст з проведення тендерних закупівель Богдан Довгаль на зборах молодіжної ради

 

Власне, ще одним завоюванням молодіжної ради стала депутатська звітність. Якщо раніше ніхто й не думав про те, щоб розповідати людям про результати своєї роботи, тепер це стало нормою. Щоправда, аби запровадити цю норму, молодіжна рада провела для депутатів інформаційну кампанію, під час якої розповіла, чому звіти є важливим елементом їхньої роботи і у який спосіб можна звітувати. Відтоді п’ятеро депутатів докладно розповідають про свою діяльність у міській раді, інші проводять збори виборців – як звиклі, так і онлайн; ще інші розміщують звіти на власних сторінках у соцмережах та знімають відеоролики про свою працю. Хоча пані Леся зізнається, що так роблять переважно молоді або нові депутати. Багато обранців старшого віку далеко не у захваті від ініціативи молодіжної ради і відверто сумують за тими часами, коли ніхто не знав, що вони роблять і головне – чого вони не роблять.

- Завдяки депутатським звітам люди почали більше розуміти, як влаштована система управління громадою, – зазначає пані Леся. – Тепер вже дедалі менше жителів вимагають усього від голови громади, знаючи, що насправді більшу владу має депутатський корпус. І що без підтримки депутатів голова громади безсилий. Коли півтора роки тому ми щойно розпочинали свою роботу, більшість жителів громади гадки не мали, хто їхній депутат, у якій він комісії та з яких питань можна звертатися до нього. А тепер вони це знають.

 

Під час зйомок відеороликів для Facebook-сторінки громади

 

На початку наступного року молодіжна рада планує провести дослідження щодо обізнаності місцевих жителів у роботі Зборівської міської ради. Однак Леся Голояд переконана, що його результати будуть цілком пристойними. Такий висновок вона робить за стрімким зростанням відвідуваності сайту громади. Якщо півтора року тому він мав 600-700 унікальних відвідувачів на місяць, то тепер – понад 10 тисяч!

Депутати, які принесли користь громаді, займаючись роботою в аграрному секторі, отримують номінацію «Депутат-господар». Народні обранці віком до 25 років посідають номінацію «Оскар молодої крові». Той, хто пропонує найбільше змін, нехай навіть їх і не приймають, стає «Депутатом-реформатором». Вічні викривальники і борці зі злом – звісно, так, як вони його розуміють – отримують номінацію «Депутат Правда в очі». Цьогоріч для одної депутатки, яка вагітною відходила всі сесії, запровадили спеціальну номінацію «Депутат – молода мама». Є ще «Депутат-охоронець бюджету», «Депутат закону» та інші. Леся Голояд, яка віднедавна є молодіжним працівником намагається не втручатися у роботу номінаційної комісії, щоб уникнути звинувачень у конфлікті інтересів. Та є речі, на яких вона завжди наполягає.

- Принципова позиція молодіжної ради у тому, щоб номінаційна комісія завжди враховувала, чи відповідають рішення тих чи інших депутатів стратегії розвитку громади, – зазначає пані Леся. – Якщо рішення суперечить стратегії, ми вважаємо їх неконструктивним і відверто про це говоримо. Наприклад, певні депутати можуть вимагати збереження малокомплектних шкіл і навіть влаштовувати заради цього мітинги під популістичними гаслами. Ми проти такого. Краще купити автобус, і возити дітей до опорної школи, де вони здобудуть кращу освіту. Про таке ми говоримо вголос, адже це напряму стосується молоді. Чи міг би голова громади звільнити мене за такі вислови? Міг би, але на щастя, він – демократична людина, яка, до того ж, цінує наші здобутки. Зрештою, і ми стараємося не рубати з плеча, вибудовуючи з міською радою суто партнерські стосунки.

 

Робота з молоддю гімназії Зборова

 

Є і ще одна причина, через яку навіть ті, кому не подобається робота молодіжної ради, змушені миритися з її ініціативами. Ця рада цілком безоплатно (бо ж діти не мають права працювати) веде всі інформаційні ресурси громади – від офіційного сайту до груп у Telegram та Instagram. Причому лише сторінка громади у мережі Facebook налічує 11 тис. фоловерів.

Крім цього, всі 42 члени молодіжної ради працюють у п’яти її комісіях: культури та дозвілля; патріотичного виховання та дослідження історії громади; з медіароботи та комунікацій; із соціальної роботи; а також у комісії з проєктного менеджменту та антикорупційної діяльності. Частина молоді входить і до антикорупційного молодіжного штабу Зборова. Щоправда, його завданням є не виявлення корупціонерів, а лишень інформування громадськості щодо механізмів закупівель та проведення тендерів. Щоб ніхто даремно не кидався звинуваченнями у тому, що «все куплено і про все домовлено».

 

Інтерв’ю членкині молодіжної ради Вероніки Леськів Зборівському телебаченню

 

Іще одна причина, через яку народні обранці та працівники міської ради змушені прислухатися до голосу молоді, – це успішне залучення нею коштів різноманітних донорських організацій. Причому тут йдеться не стільки про гроші, скільки про користь для всієї громади.

- Більшість нашого фінансування – це гранти, – розповідає Леся Голояд. – Ось щойно ми виграли грант, скерований на збільшення соціальної відповідальності молоді. Від цього виграють багато жителів Зборівської громади, а не тільки молодь. Отже, ми економимо громаді кошти й працюємо на загальне благо. Міська рада виділяє молоді, здається, щось близько 20 тис. грн на рік. (Звісно, не враховуючи моєї зарплатні як молодіжного працівника). З цих грошей ми і проводимо, наприклад, церемонію вручення «Оскару», загальний бюджет якої – з купівлею грамот та статуеток –1700 грн. Ми знаємо, що потрібно громаді і як ефективно працювати для неї.

Саме тому працівників молодіжної ради охоче беруть на роботу до міської ради. Приміром, минулого року один з них став юристом управління освіти, а інший – спеціалістом з тендерних закупівель. Цікаво, що до створення молодіжної ради ці люди у громаді не працювали. Та коли вони виграли два гранти у складі молодіжної ради, їм запропонували роботу. Пані Леся теж отримала посаду у міській раді, однак напряму пов’язану з роботою молодіжної ради. Про інші її ініціативи Децентралізація ще розповідатиме на своїх сторінках.


Комунікаційний план кампанії Euкраїна, який втілила молодіжна рада Зборівської громади цього року

  • Розсилка прес-анонсів заходів у громаді до медіа
  • Публікація контенту про новини у громаді
  • Використання інформаційного меседж боксу
  • Запуск landing page про туристичні місця у громаді
  • Випуски вісника "Що там у громаді?"
  • Розміщення фото громади у якості cover photo на FB сторінках
  • Створення сторінок для окремих установ у громаді (бібліотека, будинок культури, соціальний центр)
  • Створення брендованої продукції з мерчем громади та молодіжної ради
  • Внутрішня реклама в міській раді, дошка оголошень
  • Онлайн кампанія (розміщення реклами та інформації у соцмережах та онлайн)
  • Серія 1. Що нам дала децентралізація?
  • Серія 2. Що таке інструменти участі для громадян?
  • Серія 3. Плани у громаді
  • Зустрічі, обговорення, круглі столи
  • Розповсюдження матеріалів
  • Створення повідомлень та макетів

 

Зростання охоплення інформацією з офіційної Facebook-сторінки Зборівської громади місцевого населення.
100% відповідає 10 000 відвідувачам на місяць

 

Теги:

молодь репортаж

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...