Автори 11 журналістських матеріалів отримали нагороди всеукраїнського конкурсу робіт на тему децентралізації

 

8 грудня у онлайн-форматі відбулося нагородження переможців щорічного Всеукраїнського конкурсу журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади» 2021 року.

 

«Децентралізація – це потужний рух всієї країни до успіху. Реформа складна, але маємо доносити її суть до людей, бо в ході цих змін широкі повноваження і значні ресурси переходить на місця. У цій комунікації важко переоцінити допомогу регіональних ЗМІ, які висвітлюють досягнення і проблеми реформи, інформують про стан справ у регіонах і громадах», - сказав під час нагородження переможців конкурсу Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

 

 

Вітаючи переможців, Вахаг Мурадян, заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні, зазначив:

«Ми пишаємося своєю причетністю до змін в Україні, які стали можливими завдяки децентралізації. Рада Європи багато уваги приділяє роботі зі ЗМІ. Вважаємо, що це дуже важливо, бо журналісти не просто допомагають висвітлювати хід реформи - пишучи про розвиток місцевого самоврядування, вони документують історію успіху країни».

 

 

В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад і територій, голова конкурсної комісії, повідомив, що цього року члени конкурсної комісії оцінили 274 роботи, з них 11 отримають нагороди, які поїдуть до їхніх авторів у 9 областей: Вінницьку, Донецьку, Закарпатську, Івано-Франківську, Одеську, Полтавську, Сумську, Херсонську та Хмельницьку.

«Кожен ваш матеріал - це не тільки віддзеркалення цікавих подій, позитивних змін у громадах, а й аналіз та критичний погляд зсередини, що дуже важливо для нас», - сказав В’ячеслав Негода.

 

 

Список переможців конкурсу 2021 року:

У номінації «Онлайн-публікація»:

  • Диплом І ступеня – Віталій Улибін, Єгор Рудь, Станіслав Пантелей, «Громада, яка робить себе сама: у Сергіївку на Полтавщині приїздять жити більше, ніж виїжджають» (Інформаційна агенція «Полтавська хвиля», м. Полтава);
  • Диплом ІІ ступеня – Марія Шевчук, «Децентралізаційні нотатки: як реформа місцевого самоврядування змінила південь України? (+ кросворд)», (Інформаційно-аналітичний сайт «Інформер», м. Одеса);
  • Диплом ІІІ ступеня – Оксана Наумова, «Станіславська ОТГ: місця щасливих людей!» (Інтернет-сайт «Перша шпальта», м. Херсон).

У номінації «Стаття у друкованому ЗМІ»:

  • Диплом І ступеня – Юлія Міщенко, «Новоселівська громада: експеримент чи бажання піти проти системи?» (Товариство з обмеженою відповідальністю «Газета «Наш край», смт Липова Долина, Сумська обл.);
  • Диплом ІІ ступеня – Наталія Попович, «Навчально-практичний центр, хоспіс та «Оберіг». Як у Городоцькій громаді народжуються нові ідеї» (Приватне підприємство «Городоцький районний телерадіопресцентр», м. Городок, Хмельницька обл.);
  • Диплом ІІІ ступеня – Ірина Федоляк, «Не колгосп: Чому майбутнє громад – за кооперативами» (Суспільно-політичне видання «Галичина», Приватне підприємство  «Редакція газети «Галичина», м. Івано-Франківськ).

У номінації «Радіоматеріал»:

  • Диплом І ступеня – Юлія Шипунова, «Гнівань – місто, яке прагне до енергонезалежності (в рамках програми «Євростандарт»)» (Філія Акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Вінницька регіональна дирекція «ВІНТЕРА», м. Вінниця);
  • Диплом ІІ ступеня – Олександр Бабуров, «Відродження спадку: перші кроки» (Комунальне підприємство Тростянецької міської ради «Телерадіокомпанія Тростянець», м. Тростянець, Сумська обл.).

У номінації «Відеоматеріал»:

  • Диплом І ступеня – Ірина Дідух, Вадим Інжиєвський, «Вінниця – магніт для інвестицій» (Міське комунальне підприємство – Інформаційно-телевізійне агентство «ВІТА», м. Вінниця);
  • Диплом ІІ ступеня – Інна Ребриш, Віктор Павлиш, «Екологічне об’єднання: 16 територіальних громад у боротьбі зі сміттєвою проблемою» (Приватне підприємство Телерадіокомпанія «Перший кабельний», м. Мукачево, Закарпатська обл.);
  • Диплом ІІ ступеня – В’ячеслав Твердохліб, Артем Дробот, «Виклики та успіхи децентралізації Донецької області» (Товариство з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «ТВ-7», м. Маріуполь, Донецька обл.).

Загалом за 6 років проведення конкурсу конкурсна комісія відзначила 72 роботи. Лідерами за кількістю робіт-фіналістів є Одеська, Сумська та Черкаська області (по 5 у кожній). Фіналістів за цей час не було лише у Волинській області.

 

 


Міністерство розвитку громад і територій проводить конкурс у партнерстві з Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні»; ГО «Інтерньюз-Україна»; Координатором проєктів ОБСЄ в Україні.

У дев’яти регіонах за цією ж методологією запровадили обласні конкурси, які проводяться Вінницькою, Дніпропетровською, Полтавською, Сумською, Харківською, Хмельницькою, Херсонською, Чернігівською обласними радами та Донецькою ОДА ВЦА.

Зверніть увагу! На порталі «Децентралізація» є окремий розділ «Журналісти»: https://decentralization.ua/journalists.

Кожен регіональний журналіст, що створює матеріали на тему місцевого самоврядування та децентралізації, або журналіст, який працює у окремій громаді, може сформувати свій профіль і співпрацювати з порталом.

Така співпраця – це додаткові можливості для журналістів, які хочуть більше працювати над темою місцевого самоврядування, розвивати себе як експертів у висвітленні питань децентралізації, співпрацювати з донорами і з усіма, хто потребує медійної підтримки у роботі з громадами.

Теги:

конкурс

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024