Як держава сприяє розвитку громад - коментар В’ячеслава Негоди

Інтереси громад займають одне з чільних місць у державному бюджеті України. Про це розповів заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода в інтерв’ю ОТГ-Інформ Чернігівщина.

За його словами, для побудови спроможних громад, держава, перш за все, втілює децентралізацію, яка дала широкий набір інструментів – організаційних, методичних, фінансових для розвитку громад.

«Держава залучила десятки донорів, експертів, які допомагають громадам освоїтися в нових умовах, допомагають у їх становленні. Інтереси громад займають одне з чільних місць у державному бюджеті. Достатньо оцінити показники прийнятого Верховною Радою України 2 грудня Державного бюджету України на 2022 рік. Згідно з документом, загальний обсяг фінансового ресурсу місцевих бюджетів на 2022 рік становитиме 630,8 млрд грн, в тому числі: доходи місцевих бюджетів – 437,2 млрд грн; трансферти з державного бюджету – 193,6 млрд грн. У 2022 році збільшиться норматив зарахування ПДФО до бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад на 4% за рахунок відповідного зменшення нормативу зарахування ПДФО до державного бюджету. Передбачена додаткова дотація для проведення розрахунків протягом опалювального періоду (1,5 млрд грн). Є низка інших бюджетних програм, які спрямовані на підтримку розвитку громад», йдеться в інтерв’ю.

Нагадаємо, 2 грудня Верховна Рада України прийняла Державний бюджет 2022. Яким він буде для громад  - є у інфографіці ТУТ.

Більше – про пріоритети для громад, стратегічне планування розвитку, про те, на чому варто зосередитися громадам, про взаємовідносини район-громад та інші актуальні для місцевого самоврядування теми читайте у інтерв’ю.

08.12.2021 - 09:42 | Переглядів: 3253
Як держава сприяє розвитку громад - коментар В’ячеслава Негоди

Теги:

В'ячеслав Негода бюджет

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...