Відбувся Форум місцевих лідерів Європейського Союзу – Східного партнерства

Децентралізація – на порядку денному щорічного Форуму місцевих лідерів Європейського Союзу – Східного партнерства. Захід, який відбувся в День місцевого самоврядування в Україні, залучив близько 100 учасників з країн Східного партнерства. Тема Форуму – «Більше результатів, кращі послуги: реформа місцевого державного управління як стимул для сталого та інклюзивного розвитку».

В ході Форуму окрему увагу присвятили питанням децентралізації влади та реформам місцевого самоврядування у країнах Східного Партнерства, передусім в Україні, Грузії та Молдові. Також учасники обговорили питання оновлення порядку денного ініціативи ЄС «Східне Партнерство» у контексті врахування ініціатив місцевих та регіональних органів влади, а також підтримки ЄС та залучення європейського досвіду під час реалізації відповідних реформ.

Міністерство розвитку громад та територій України представило попередні результати та подальші кроки реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень. Заступник Міністра В’ячеслав Негода наголосив, що ці обидві реформи є наскрізними і водночас багатовекторними, оскільки зараз Україна проводить секторальні реформи, для яких децентралізація є базовою. Він також підкреслив, що висока результативність цих реформ в Україні досягнута у співпраці з багатьма міжнародними партнерами, в тому числі у співпраці з Європейським Союзом.

Нагадаємо, у Доповіді Європейського Парламенту щодо імплементації Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом від 11 лютого 2021 року, Європарламент привітав досягнення України у проведенні реформи децентралізації та розширенні можливостей місцевої влади, назвавши її однією з найуспішніших реформ на сьогодні та закликав Європейську Комісію уважно вивчити успішні практики децентралізації в Україні та розглянути їх практичне впровадження в інших державах.

До речі, під час Форуму місцевих лідерів Європейського Союзу – Східного партнерства звучали запити інших країн щодо потреби підтримки у впровадженні завдань децентралізації.

Сьогоднішній Форум передував Шостому Саміту Східного партнерства, який відбудеться вже наступного тижня.

Організатори заходу: Мережа асоціацій місцевих органів влади Південно-Східної Європи (NALAS) у співпраці з європейською регіональною мережею PLATFORMA, Радою європейських муніципалітетів та регіонів (CEMR), Латвійською асоціацією місцевих та регіональних урядів (LALRG) та Асоціацією місцевих органів влади Литви (ALAL).

07.12.2021 - 16:55 | Переглядів: 2650
Відбувся Форум місцевих лідерів Європейського Союзу – Східного партнерства

Теги:

міжнародний досвід В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...