Відбулося перше засідання Робочої групи з питань України Комітету Регіонів ЄС

Зміцнення демократичного та прозорого врядування в Україні – серед здобутків децентралізації владних повноважень в Україні. Адже ефективне місцеве самоврядування – запорука демократичної, правової держави, в якій неухильно захищаються права людини та дотримується принципу верховенства права. Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час першого засідання Робочої групи з питань України Комітету Регіонів Європейського Союзу.


Він поінформував членів Робочої групи про попередні результати реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в контексті місцевої демократії та адміністративної прозорості, зосередивши більше уваги на наступних завданнях реформи.

За словами заступника Міністра, на шляху України в напрямку розвитку місцевої демократії та адміністративної прозорості ініційовано підготовку законопроекту «Про місцевий референдум».

«Документ спрямований на забезпечення дієвості засобів місцевої демократії, комплексне правове регулювання питань підготовки і проведення місцевого референдуму на основі міжнародних стандартів демократичних процедур. Також в Україні ініційовано законопроект «Про публічні консультації». Це ті правові норми, які сприятимуть впровадженню принципів належного врядування шляхом залучення заінтересованих сторін до прийняття рішень та збалансування публічних та приватних інтересів», - сказав В’ячеслав Негода.

Він висловив переконання, що децентралізація в певній мірі сприяє зменшенню корупційних ризиків.

«Корупційні ризики виникають під час комунікації влади зі споживачем, влади з громадянином. Передаючи повноваження й відповідальність на місця, на органи місцевого самоврядування, такі ризики істотно зменшуються. Зокрема, - шляхом зменшення взаємодії з центральною владою», - зазначив заступник Міністра.

Він також додав, що у боротьбі з корупцією Україна покладається на широку цифровізацію та діджиталізацію. Ці інструменти мінімізують "людський фактор":

«Запроваджуються відповідні системи, працює державний портал "Дія" та різні продукти на його основі. Як реальний приклад роботи Мінрегіону щодо усунення корупційних ризиків на центральному рівні – це децентралізація повноважень у сфері містобудування, запровадження повністю електронної системи дозвільних процедур».

В’ячеслав Негода зазначив, що подальші успіхи у реформуванні місцевого самоврядування в Україні, забезпеченні прозорості та наданні якісних послуг, можуть бути досягнутими завдяки міцному партнерству між інституціями ЄС, державами-членами ЄС та всіма рівнями врядування в Україні.

Він також висловив вдячність від імені Уряду України за високу оцінку результатів реформи децентралізації міжнародними партнерами, що було підтверджено Європарламентом в схваленому рішенні від 11 лютого 2021 року, який визнав  децентралізацію однією із найуспішніших реформ в Україні та закликав Європейську Комісію уважно вивчити успішні практики децентралізації в Україні та розглянути їх практичне впровадження в інших державах.


Довідка

В рамках реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади Україні сформовано нову територіальну основу для діяльності органів влади на базовому рівні з однаковим статусом, повноваженнями і високим рівнем інституційної автономії.

Територіальним громадам з районного рівня передано фінансові і майнові ресурси. Врегульовано питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та зобов’язань.

Запроваджений інститут старост та створення старостинських округів в кожній громаді дозволили максимально забезпечити системну комунікацію населення з владними структурами.

Децентралізація у сфері земельних відносин забезпечила територіальні громади додатковими земельними ресурсами, що перебували в державній власності. Унормована система управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, яка поєднана з інструментами комплексного просторового планування території територіальних громад та встановлення меж.

Законодавчо закріплено необхідність створення центрів надання адміністративних послуг у кожній громаді, які забезпечують оперативність та якість цієї важливої складової сервісного обслуговування людей.

Набуває поширення створення Центрів безпеки (три послуги в одному центрі), діяльність яких спрямована на захист прав і свобод кожного жителя громади, боротьбу з надзвичайними ситуаціями, надання первинної невідкладної допомоги постраждалим.

Активізована практика міжмуніципального співробітництва у важливих сферах життєдіяльності територіальних громад, які більш ефективно вирішуються об’єднанням зусиль деяких суміжних громад.

На сьогодні  переважна більшість територіальних громад мають широкі повноваження і ресурси, щоб бути спроможними вирішувати усі місцеві питання і нести за це відповідальність.

Наступні кроки реформи:

  • Закріплення в Конституції України нової моделі місцевого самоврядування та територіальної організації влади.
  • Удосконалення розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади на всіх рівнях  за принципом субсидіарності.
  • Фінансове забезпечення переданих органам місцевого самоврядування повноважень від органів виконавчої влади.
  • Одне з пріоритетних завдань – переформатування місцевих державних адміністрацій в органи виконавчої влади префектурного типу до внесення змін в Конституцію України.
  • Створення сприятливих правових умов для максимального залучення жителів територіальних громад до прийняття управлінських рішень на місцях, розвитку форм локальної демократії.
18.11.2021 - 17:57 | Переглядів: 3348
Відбулося перше засідання Робочої групи з питань України Комітету Регіонів ЄС

Теги:

В'ячеслав Негода міжнародна підтримка

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...