Як вивести сім’ю зі складної життєвої ситуації: досвід Матвіївської громади

Спочатку у Матвіївській громаді не планували створювати Центр надання соціальних послуг (ЦНСП), оскільки вона невелика – сім тисяч мешканців. Планували купувати ці послуги у сусідній громаді. Однак оплачувати фахівця і працівників з соціальної роботи на віддалених робочих місцях виявилося дорого. Тому, щоб зекономити, налагодили надання соціальних послуг самостійно.

Сьогодні у Матвіївському Центрі надання соціальних послуг 8 працівників, з яких два фахівці із соціальної роботи й чотири соціальних працівники. Громаді пощастило, що один з фахівців має спеціальність психолога. Це дуже допомагає у супроводі родин, які потрапили у складні життєві обставини.

«У селі не прийнято звертатися за порадою до соціального працівника, – розповідає директор ЦНСП сільської ради Людмила Пелех. – Тому поки що ми ходимо по домівках людей, яким, на нашу думку, потрібна допомога або стосовно яких отримали тривожні сигнали від мешканців. Ведемо роз’яснювальну роботу, бо, на жаль, селяни часто навіть не чули про свої права й можливості».

У полі зору соціального фахівця наразі перебуває сім’я, у якій дівчина-підліток часто наносить собі порізи. Однак мати, зайнята довготривалим доглядом за паралізованим чоловіком, не надавала цьому значення. Жінці пояснили, що у такий спосіб дитина привертає до себе увагу, бо відчуває брак родинного тепла.

Мати зрозуміла серйозність проблеми, стала більше спілкуватися з донькою, а дівчинка у соціальному фахівцеві розгледіла свого найпершого порадника. І коли у її мами виникло ускладнення зі здоров’ям, вона кинулась за допомогою насамперед до працівниці ЦНСП.

За словами Людмили Пелех, основні зусилля сільська соціальна служба спрямовує на раннє втручання, тобто, на виявлення та профілактику у дітей порушень зі здоров’ям та розвитком, супровід і підтримку сімей з дітьми, які мають певні вади розвитку та проблеми, щоб мінімізувати ризики. Крім того, особлива увага приділяється багатодітним родинам для попередження їх потрапляння в складні життєві обставини.

Надання адресної грошової виплати разом із соціальними послугами у громадах для того, щоб людина мала можливість вийти зі складних життєвих обставин – одне з пріоритетних завдань проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», який реалізується Мінсоцполітики за підтримки Світового банку.

І у Матвіївській громаді дотримуються саме такого принципу. Тим, хто вже опинився в складній ситуації, не просто надають фінансову виплату, а допомагають вирішити життєві проблеми.

«Наприклад, завдяки цільовій програмі сільради «Турбота» кілька молодих родин, які втратили засоби до існування й потрапили у категорію малозабезпечених, були виведені зі складних життєвих обставин, – говорить Людмила Пелех. – Ми не просто виділили їм по дві тисячі гривень на проїдання, а спільно з ними визначили пріоритети ведення домашнього господарства, мотивували шукати роботу».

Сьогодні соціальна служба Матвіївської ТГ опікується 61-річним безхатченком, який мав колись будинок у селі, а тепер знову повернувся сюди, та виявилося, що йому немає де жити. Чоловікові уже відновили паспорт, влаштували в одну благодійну організацію у Запоріжжі, допомагають пройти медичне обстеження, на основі чого планують оформити групу інвалідності, аби він мав пенсію.

05.11.2021 - 14:59 | Переглядів: 7361
Як вивести сім’ю зі складної життєвої ситуації: досвід Матвіївської  громади

Теги:

соціальні послуги

Область:

Запорізька область

Громади:

Матвіївська територіальна громада

Джерело:

Міністерство соціальної політики України

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

14 жовтня 2024

У Терешках обладнали сучасне укриття в школі. Що зробили та які враження від нового освітнього простору

У Терешках обладнали сучасне укриття в школі....

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У Терешківській громаді, що на Полтавщині, – три заклади загальної середньої...

02 жовтня 2024

«Хто був вільний – спускалися і допомагали». Як у Носівській громаді облаштували сучасне шкільне укриття

«Хто був вільний – спускалися і допомагали». Як...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У 2022 році ворог розташовувався навколо Носівської громади, що на...

18 вересня 2024

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на сучасний освітній хаб

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на...

Чернігівський ліцей №22 тепер має не просто безпечне укриття, а й сучасний освітній хаб завдяки...

17 вересня 2024

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці партнерів навчатимуть інформаційним технологіям

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці...

Знамʼянська міська громада Кіровоградської області відтепер має STEM-простір та медіацентр, які допомогла облаштувати...