Реформа шкільного харчування. Як комунікувати з дітьми
Авторка: Алевтина Седоченко, експертка Програми «U-LEAD з Європою»
Реформа системи шкільного харчування, яка стартувала у 2020 році, потребує комплексного підходу до її впровадження в основних напрямках:
- нові норми і порядок організації харчування в закладах освіти,
- підготовка кваліфікованих кухарів,
- організація закупівель,
- забезпечення їдалень у закладах освіти необхідним обладнанням,
- комунікація нових підходів до організації харчування і змін у шкільному меню.
Органи місцевого самоврядування приділяють основну увагу саме першим чотирьом пунктам вищезазначеного переліку. Втім, часто випускається з поля зору комунікація як важливий елемент, що сприяє успішній імплементації змін на місцях. Від ефективної комунікації з учнями, їхніми батьками, мешканцями громади залежить успіх реформи загалом. Адже саме комплексна комунікація новацій в системі шкільного харчування сприяє формуванню культури здорового харчування не тільки в закладах освіти, а й в родинах, популяризації культури здорового харчування в суспільстві.
Зазвичай, коли ми говоримо про комунікацію, то, насамперед, маємо на увазі такі поняття як зв'язок, залучення спілкування, взаємодія тощо. Але для органів місцевого самоврядування комунікація має ще один важливий аспект – можливість впливати на те, як громадськістю будуть прийняті та підтримані ініціативи та дії ОМС. Тому для успішної комунікації змін у шкільному харчуванні, варто проаналізувати цільові аудиторії, тобто групи людей, з якими ми хочемо спілкуватися, зрозуміти їхні потреби і мотивацію. Це допоможе сформувати підхід до системної комунікації з різними цільовими аудиторіями з урахуванням факторів, які є для них важливими.
В цьому контексті комунікація з учнями шкіл щодо змін в підходах до харчування, нового меню, необхідності формування правильних харчових звичок є вкрай важливою, якщо не ключовою. Адже саме діти є тими, хто користуватиметься результатами реформ і тими, хто може вплинути на формування культури здорового харчування у родині, а з рештою і у суспільстві.
Впродовж жовтня 2021 р. Програма «U-LEAD з Європою» на базі своїх регіональних офісів провела низку практичних семінарів і консультацій для представників органів місцевого самоврядування, директорів шкіл щодо впровадження реформи шкільного харчування. Експерти Програми Сергій Дятленко і Алевтина Седоченко разом із учасниками заходів напрацювали підходи до інформування і активного залучення школярів до просування принципів і практик здорового харчування – «18 ідей для дітей», деякі з яких представлено в цій презентації (ЗАВАНТАЖИТИ).
Ця публікація підготовлена за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Зміст матеріалу є відповідальністю виключно його авторів та не може жодним чином сприйматися як такий, що відображає офіційну позицію Програми «U-LEAD з Європою».

Автор: Алевтина Седоченко
Приєднані файли:
Теги:
Джерело:
Програма «U-LEAD з Європою»

Поділитися новиною:
25 березня 2025
Час роботи у військових адміністраціях...
25 березня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому проєкт Закону №9478 щодо удосконалення...
25 березня 2025
Консультації з питань реформи профільної середньої освіти: експерти DECIDE уже працюють з громадами
Консультації з питань реформи профільної...
У середині березня експертні групи Швейцарсько-українського проєкту DECIDE почали надавати територіальним громадам...
24 березня 2025
Аналіз виконання місцевих бюджетів за 2024 рік
Аналіз виконання місцевих бюджетів за 2024 рік
Експерт шведсько-української програми Polaris «Підтримка багаторівневого врядування в Україні» Ігор Онищук підготував...
24 березня 2025
26 березня - круглий стіл: «Наука, дані та...
Сучасні виклики відновлення та розвитку територіальних громад вимагають науково обґрунтованих рішень, заснованих на...