Реформа шкільного харчування. Як комунікувати з дітьми

Авторка: Алевтина Седоченко, експертка Програми «U-LEAD з Європою»


Реформа системи шкільного харчування, яка стартувала у 2020 році, потребує комплексного підходу до її впровадження в основних напрямках:

  1. нові норми і порядок організації харчування в закладах освіти,
  2. підготовка кваліфікованих кухарів, 
  3. організація закупівель,
  4. забезпечення їдалень у закладах освіти необхідним обладнанням,
  5. комунікація нових підходів до організації харчування  і змін у шкільному меню.

Органи місцевого самоврядування приділяють основну увагу саме першим чотирьом пунктам вищезазначеного переліку. Втім, часто випускається з поля зору комунікація як важливий елемент, що сприяє успішній  імплементації змін на місцях. Від ефективної комунікації  з учнями,  їхніми батьками,  мешканцями  громади  залежить  успіх реформи загалом. Адже саме комплексна комунікація новацій в системі шкільного харчування сприяє формуванню культури здорового харчування не тільки в закладах освіти, а й в родинах, популяризації культури здорового харчування в суспільстві.

Зазвичай, коли ми говоримо про комунікацію, то, насамперед, маємо на увазі такі поняття як зв'язок, залучення спілкування, взаємодія тощо. Але для органів місцевого самоврядування комунікація має ще один важливий аспект – можливість впливати на те, як громадськістю будуть прийняті та підтримані ініціативи та дії ОМС. Тому для успішної комунікації змін у шкільному харчуванні, варто проаналізувати цільові аудиторії, тобто групи людей, з якими ми хочемо спілкуватися, зрозуміти їхні потреби  і  мотивацію. Це допоможе сформувати підхід до системної комунікації з різними цільовими аудиторіями з урахуванням факторів,  які є для них важливими.

 

 

В цьому контексті комунікація з учнями шкіл щодо змін в підходах до харчування, нового меню, необхідності формування правильних харчових звичок є вкрай важливою,  якщо не ключовою. Адже саме діти є тими, хто користуватиметься результатами реформ і тими, хто може вплинути на формування культури здорового харчування у родині, а з рештою і у суспільстві.

Впродовж жовтня 2021 р. Програма «U-LEAD з Європою» на базі своїх регіональних офісів провела низку практичних семінарів і консультацій  для представників органів місцевого самоврядування, директорів шкіл щодо впровадження реформи шкільного харчування. Експерти Програми Сергій Дятленко і Алевтина Седоченко разом із учасниками заходів напрацювали підходи до інформування і активного залучення школярів до просування принципів і практик здорового харчування – «18 ідей для дітей», деякі з яких представлено в цій презентації (ЗАВАНТАЖИТИ).


Ця публікація підготовлена за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Зміст матеріалу є відповідальністю виключно його авторів та не може жодним чином сприйматися як такий, що відображає офіційну позицію Програми «U-LEAD з Європою».

Колонка відображає винятково позицію її автора. За достовірність інформації відповідає автор колонки. Точка зору редакції порталу «Децентралізація» може не збігатися з точкою зору автора колонки.
03.11.2021 - 16:55 | Переглядів: 7366
Алевтина Седоченко

Автор: Алевтина Седоченко

Приєднані файли:

Теги:

освіта Алевтина Седоченко

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...