На Львівщині створили Асоціацію курортних громад

До асоціації увійшли п’ять курортних міст і селищ Львівщини та одне з Вінницької області, пише Zaxid.net.


На Львівщині створили першу в Україні Асоціацію курортних громад. Меморандум про її створення підписали 17 вересня під час Форуму медичного та оздоровчого туризму представники шести територіальних громад – Славського, Моршина, Трускавця, Східниці, Великого Любеня, а також Хмільника Вінницької області.

На думку учасників форуму, курортна галузь України потребує змін до законодавства. Адже ревіталізація санаторіїв і курортів та залучення інвестицій не можливі через те, що багато закладів такого типу є відомчі і збиткові.

Новостворена асоціація має за мету лобіювати інтереси курортів в органах влади, розвивати співпрацю між різними закладами не тільки в Україні, але й з іноземними курортами, напрацювати пропозиції та документацію для регулювання діяльності курортних громад. А після налагодження роботи — промоцію та популяризацію на українському та міжнародному ринку послуг.

Учасники асоціації матимуть підтримку органів влади під час формування державного бюджету, зможуть обмінюватись досвідом та впливати на формування державної політики у своїй сфері, зазначив радник голови Львівської ОДА Юрій Котик.

Голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів повідомила, що зараз робоча група напрацьовує пропозиції для змін законодавства у сфері регулювання діяльності курортів. За її словами, медичний і оздоровчий туризм, на відміну від екскурсійного, актуальний не лише в літній сезон, а цілий рік. Також зараз дуже затребувана післяковідна реабілітація, вона має попит і серед іноземних туристів.

Заступник голови ЛОДА Віталій Загайний наголосив, що туризм — один з п’яти найпріоритетніших напрямків розвитку Львівщини на 2021-2027 роки. За вісім місяців 2021 року туристичний збір на Львівщині становив 12,6 млн грн.

Серед переваг Львівщини для розвитку оздоровчого та медичного туризму є природні ресурси:

  • 200 унікальних джерел мінеральної води,
  • 2 родовища озокериту,
  • 4 родовища лікувальних торф’яних грязей,
  • 17 закладів із напрямком післяковідної реабілітації,
  • 104 заклади оздоровлення різних форм власності,
  • гірський регіон і багато лісів.

Львівщина має зручну логістику, аеропорт, який є другий в Україні після Борисполя за кількістю рейсів і пасажирів. Тільки з Саудівської Аравії у 2021 році прийняли 76 рейсів з майже 9 тис. гостей. У середньому арабський турист витрачає на Львівщині 2500 доларів за 5-7 днів перебування тут.

Найпопулярнішими на Львівщині напрямками медично-оздоровчого туризму є стоматологія, пластична і судинна хірургія, репродуктивна медицина, реабілітація, косметологія, розповіла голова Львівського кластеру медичного туризму Юлія Мартиняк. Кластер співпрацює з медзакладами, туроператорами, готелями. Для розвитку такого виду туризму важлива якісна інфраструктура, логістика і підтримка влади.

Щодо курортних міст, то 60% їхнього бюджету залежать від кількості туристів, які приїжджають на оздоровлення. Міський голова Трускавця Андрій Кульчинський порівняв статистику до та під час пандемії коронавірусу: «Якщо у 2019 році ми сплатили ПДВ майже 160 млн, то вже у 2020 мало того, що не дали таких внесків у бюджет, а ще й держава виплатила працівникам санаторіїв близько 100 млн грн допомоги через тимчасову втрату роботи».

Розвиток медичного туризму вигідний насамперед державі, впевнений інвестор, засновник санаторію у Моршині Микола Кміть. Він додав, що бізнесмени можуть досягти окупності курортних закладів заледве через 10 років успішної діяльності. Тому держава має вкладати в розвиток інфраструктури. Серед досягнутих позитивних змін у державі Микола Кміть відзначив проведену адміністративну реформу і зниження ставки ПДВ до 7% — це ті найбільші плюси, які посприяли розвитку курортів.

До 2017 році на Львівщині було 18 територій зі статусом курортних. Однак Кабмін скасував постанови 1996 і 1997 років, які визначали такий статус населених пунктів України і Львівщини зокрема. Відтоді в регіоні нема курортних територій. Тим часом документи від Моршина і Трускавця про отримання статусу курорту державного значення досі перебувають на розгляді.

21.09.2021 - 11:00 | Переглядів: 3077
На Львівщині створили Асоціацію курортних громад

Теги:

туризм

Область:

Львівська область

Джерело:

Zaxid.net

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...