Голови РДА проходять навчальний курс. Децентралізація змінила їх повноваження

Розпочалися онлайн-навчання голів районних державних адміністрацій.

Ініціатори – Офіс Президента України, Національне агентство з питань державної служби, Українська школа врядування.

Серед ключових тем - особливості здійснення РДА повноважень в умовах завершення реформи децентралізації. Адже завдання реформи – не лише підвищити рівень спроможності місцевого самоврядування, але й зміцнити систему територіальних органів виконавчої влади, зокрема місцевих державних адміністрацій.

Нагадаємо, що зі зміною адміністративно-територіального устрою, змінилися і параметри районів, і функціональна модель управління ними. Найголовніша зміна – це передача з районного рівня самоврядних функцій і бюджетних ресурсів громадам.

«Це означає, що більша частина самоврядних повноважень, які раніше районні ради делегували райдержадміністраціям, зараз відсутні. РДА максимально наблизилися до виконавчого органу префектурного типу, який здійснює майже на 100% функції виконавчої влади, а не функції місцевого самоврядування. Якщо раніше РДА практично відповідали за вирішення всіх питань в територіальних громадах районного значення - освіти, охорони здоров’я, ЖКГ, просторового і місцевого розвитку та інших, то зараз вони повинні переорієнтуватися на дві основні функції - координації і контролю. Саме у цьому напрямку буде продовжуватися реформування місцевих держадміністрацій», - на цьому під час онлайн-навчання наголосив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

За його словами, з прийняттям законопроекту про місцеві державні адміністрації (№ 4298),  останні набудуть більш чітких повноважень, що посилить їх інституційну спроможність. Прийняття закону очікується цієї осені.

Заступник Міністра детальніше зупинився на повноваженнях місцевих державних адміністрацій. Вони визначені Конституцією України. Серед інших, ст.119 Основного закону визначає, що місцеві держадміністрації забезпечують законність і правопорядок; додержання прав і свобод громадян; підготовку та виконання відповідних обласних і районних бюджетів; взаємодію з органами місцевого самоврядування.

«Взаємодія з громадами має вибудовуватися на партнерських відносинах. З іншого боку, РДА зобов’язані забезпечити виконання контрольних функцій за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади. Це норми законодавства, якими наділені місцеві держадміністрації. Держава делегувала низку повноважень місцевому самоврядуванні, тому повинна контролювати якість їх виконання, якість надання послуг громадянам», - підкреслив В’ячеслав Негода.

До слова, повноваження щодо порядку контролю регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 9 березня 1999 р. № 339 «Про затвердження Порядку контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади». Документ регламентує чітку процедуру здійснення такого контролю.

Відповідно до Порядку, контроль здійснюється шляхом аналізу актів органів місцевого самоврядування, надання органами місцевого самоврядування інформації про виконання делегованих повноважень органів виконавчої влади, проведення перевірок діяльності виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Інші теми навчального курсу для голів районних державних адміністрацій – здійснення видатків на утримання органів державної влади на місцевому рівні; медична та освітні реформи; запобігання корупції.

31.08.2021 - 16:59 | Переглядів: 5049
Голови РДА проходять навчальний курс. Децентралізація змінила їх повноваження

Теги:

навчання В'ячеслав Негода район

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...