Турбота про дітей з особливими потребами - практика Чугуївської громади

 

Практика Чугуївської міської ради «Створення системи освітніх та корекційних послуг для надання всебічної підтримки дітям з особливими освітніми потребами в місті Чугуїв Харківської області» відзначена дипломом І ступеня у конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування» 2020 року.

 

Одним із надважливих напрямів соціальної роботи Чугуївської міської ради є турбота про дітей з особливими потребами. Щоб створити для них єдиний інклюзивний освітній простор, забезпечити рівний доступ до якісної дошкільної, шкільної та позашкільної освіти, у громаді прийняли міський освітній проект «Розвиток інклюзивної освіти в місті Чугуїв».

В місті функціонують дві профільні комунальні установи. «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «ШАНС» проводить реабілітаційні заходи, спрямовані на створення умов для всебічного розвитку дітей з інвалідністю та/або дітей віком до трьох років (включно), які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності. Також Центр проводить заходи із засвоєння цими дітьми знань, умінь, навичок, досягнення й збереження їхньої максимальної незалежності, фізичних, розумових, соціальних, професійних здібностей для максимальної реалізації особистого потенціалу. Завдяки співпраці міської ради з Німецьким Товариством Міжнародного Співробітництва (GIZ) Центр отримав найсучасніше реабілітаційне обладнання, а для персоналу закладу було проведено навчання. Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в рамках проекту «Батьки за раннє втручання»  передав Центру обладнання, оргтехніку та меблі. Загальний бюджет практики (кошти міської ради, субвенція з державного бюджету, внески громадських організацій, міжнародна технічна допомога) складає понад сім мільйонів гривень.

 

 

Другий комунальний заклад – «Інклюзивно-ресурсний центр» – надає послуги для дітей віком від 2 до 18 років: дошкільна та загальна середня освіта, психолого-педагогічна допомога, забезпечення системного кваліфікованого супроводження. Центр оснащений сучасним обладнанням, у ньому працюють фахівці/-чині у сфері психології, логопедії, дефектології,  лікувальної фізкультури. У дошкільних закладах та школах міста створено та обладнано інклюзивні групи та класи.

Інклюзивно-ресурсні центри міста доступні для дітей та молоді з особливими потребами як Чугуєва, так і Чугуївського, Печенізького районів і міста Харкова.

Результатом організації інклюзивного навчання є успіхи дітей, які сприяли їх переведенню на навчання за загальноосвітню програмою, а з індивідуального – на інклюзивне, а це більше десяти дітей за два роки роботи центрів.

Місто стало базовим з проведення методичних заходів у сфері інклюзивного навчання та психолого-педагогічного супроводу.

Докладна презентація практики «Створення системи надання освітніх та корекційних послуг для надання всебічної підтримки дітям з особливими освітніми потребами в місті Чугуїв Харківської області» Чугуївської міської ради та корисні контакти ТУТ.

Ролик, виготовлений на замовлення Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні», про згадану практику:

 

 

 

КОНТАКТИ

Чугуївська міська рада Харківської області, http://chuguev-rada.gov.ua

вул. Старонікольська, буд.35-А, м. Чугуїв, Харківська обл., 63503

Телефон: +38 (05746) 2 35 03

e-mail: info@chuguev-rada.gov.ua

Автор та авторка практики, контактні особи:

Олександр ЛИСЕНКО, директор  комунальної установи «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «ШАНС»

Телефон: +38 (05746) 4 22 77, +38 (067) 578 74 98

e-mail: chuguev_reabil@ukr.net

Вікторія ХОМЕНКО, головна спеціалістка відділу енергоменеджменту та залучення інвестицій управління економічного розвитку і підприємництва Чугуївської міської ради

Телефон: +38 (05746) 2 35 03, +38 (063) 226 85 36

e-mail: energy.chuguev@gmail.com

 

Подавайте ваші заявки на Конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування» у 2021 році та перемагайте, більше інформації ТУТ.

26.08.2021 - 16:18 | Переглядів: 6919

Приєднані файли:

Теги:

соціальні послуги освіта кращі практики

Область:

Харківська область

Громади:

Чугуївська територіальна громада

Джерело:

Програма Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 травня 2024

Дві полтавські громади стають здоровішими разом завдяки співпраці

Дві полтавські громади стають здоровішими разом...

В ході децентралізації у Лохвицькому районі Полтавської області сформувалися три громади: Лохвицька, Сенчанська та...

01 травня 2024

Як у Білоцерківській громаді, що на Полтавщині, діти створюють соціальні проєкти та змінюють громаду

Як у Білоцерківській громаді, що на Полтавщині,...

Як Білоцерківська громада, що на Полтавщині, почала свій шлях у проєкті DECIDE, які цікаві проєкти вдалося втілити та...

19 квітня 2024

У Овруцькій громаді роблять ставку на проєктну діяльність

У Овруцькій громаді роблять ставку на проєктну...

Створити сектор проєктного менеджменту – таке рішення прийняла Овруцька громада, беручи участь у програмі підтримки...

01 квітня 2024

Якісні медичні послуги у селі: досвід Полицької громади

Якісні медичні послуги у селі: досвід Полицької...

Громада з Рівненщини створила власний Центр первинної медико-санітарної допомоги. Їм допомогли експерти місцевого...