Результати Школи місцевого економічного розвитку презентували на фінальних конференціях

23-24 червня на сході України відбулися дві фінальні конференції для представників громад-учасниць Школи місцевого економічного розвитку Донеччини та Луганщини. Їх організовано у межах проєкту з підтримки місцевого економічного розвитку, який реалізується громадською організацією «ДЕСПРО» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

До участі у підсумкових заходах долучились представники органів місцевого самоврядування, місцевого бізнесу, соціальної сфери та громадського сектору, які успішно завершили навчання в межах Школи місцевого економічного розвитку восени 2020 року та брали участь в одному з навчальних візитів до громад Запорізької, Дніпропетровської, Полтавської та Харківської областей задля дослідження успішних практик місцевого економічного розвитку.

 

 

Серед запрошених гостей були і представники Міністерства розвитку громад та територій України, Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій та медіа. Учасники конференцій обговорили результати проєкту, планували подальші кроки щодо місцевого економічного розвитку громад Донецької та Луганської областей та налагодили діалог, зокрема щодо можливостей посилення економічного потенціалу громад.

Координаторка компоненту «Місцеве самоврядування та реформа з децентралізації влади» Програми ООН з відновлення та розбудови миру Олена Рудич зазначила, що підтримка місцевого врядування залишається одним із пріоритетів діяльності компоненту задля підтримки спроможних та стійких громад на сході України.

«Школа місцевого економічного розвитку стала платформою для об’єднання знань та поширення досвіду, де кожна громада змогла відпрацювати власні ідеї та втілити їх у життя, аби привнести в рідну спільноту нові та інноваційні проєкти. Ми раді підтримувати такі ініціативи, аби надалі формувати партнерські взаємовідносини між громадами на сході України», – додала пані Рудич.

 

 

Керівниця ГО «ДЕСПРО» Оксана Гарнець зауважила, що реалізація цього важливого та багатоаспектного проєкту була вкрай вагомою.

«У Школу місцевого економічного розвитку вкладено багато сил та ресурсів. Створений онлайн-курс з управління проєктами, навчальні візити до інших областей – це все складники «інтелектуального» багажу, які сприятимуть подальшій розбудові стратегій місцевого економічного розвитку громад Донецької та Луганської областей», – додала пані Гарнець.

Крім того, на конференціях презентували історії успіху громад-учасниць, реалізації кейсів, ідеї, сформовані в результаті навчальних візитів до громад інших областей та можливі шляхи місцевого економічного розвитку в умовах збройного конфлікту на сході України.

Серед історій успіху представники громад також поділилися практиками, які вже вдалося вивести на старт реалізації за рахунок отриманих знань та досвіду. Це такі ідеї та проєкти, як:

  • Розвиток сільськогосподарської кооперації, підтримка малого та середнього бізнесів та побудова індустріального парку у Вугледарській громаді на Донеччині.
  • Вдосконалення спортивної інфраструктури та створення багатофункціонального парку екстремальних розваг «X-TRIM» у Бахмутській громаді на Донеччині.
  • Реконструкція будівель та споруд стадіону «АВАНГАРД» у Торецьку, Донецька область.
  • Вирішення проблеми доступності міських вулиць в Авдіївській громаді Донецької області.
  • Створення безпечного середовища на території громади. Проєкт «Безпечний квартал» у Сєвєродонецькій громаді на Луганщині.
  • Створення молодіжної ради на території Нижньодуванської громади Луганської області.
  • Нова сучасна медична амбулаторія та кваліфікований лікар для Широківської громади на Луганщині.
  • Налагодження системи управління відходами Рубіжанської громади, Луганської області.
  • Підтримка гендерної рівності у Міловській громаді на Луганщині шляхом покращення благоустрою.

 

 

Ці та багато інших надихаючих та реальних історій успіху зібрані у збірці «Історії місцевого розвитку», яка невдовзі буде представлена широкому загалу.

Начальниця управління впровадження реформ місцевого самоврядування Департаменту економіки Донецької обласної державної адміністрації Наталія Чукова зазначила: «Все нове сприймається важко. Зміни – це майже подвиг. Не тому, що ніхто нічого не хоче робити, бажання – велике, однак певні бюрократичні моменти займають багато часу. Ми, зі свого боку, як представники влади, намагаємося відслідковувати всі тенденції, запити та потреби, щоб не схибити та змінювати наявну систему».

Начальник управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації Луганської обласної державної адміністрації Вадим Лазніков подякував співпраці з Програмою ООН із відновлення та розбудови миру та ГО «ДЕСПРО» і додав: «У контексті «вирощування» та навчання кадрів – це вдалося дуже плідно».

Спеціалістка з питань соціально-економічного розвитку Програми ООН із відновлення та розбудови миру Наталія Белюкіна розповіла, що у своїй роботі шукає нові підходи та ідеї, надихаючись від громад.

«Обмін думками дає можливість вкладати найактуальніші та затребувані громадами питання при впровадженні проєктів для громад. Ми й надалі працюватимемо, аби поширювати практики налагодження діалогу між партнерськими громадами не лише Донеччини та Луганщини, а й інших областей регіону», – додала пані Белюкіна.

 

 

Керівник експертної групи територіальної організації влади Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад та територій України Микола Рубчак підкреслив важливість залученності та партисипативності у проєктах з місцевого розвитку.

«Залученість громади в процес розбудови власного економічного потенціалу – це забезпечення сталості території, яка так необхідна. Важливим ресурсом є міжмуніципальне співробітництво – залучення потенціалу декількох громад для рішення спільних проблем», – додав пан Рубчак.


Для довідки:

Школу місцевого економічного розвитку організовано ГО «ДЕСПРО» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Громадську організацію «ДЕСПРО» створено на основі діяльності Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO з метою сприяння розвитку демократії в Україні на ґрунті ефективного використання місцевих і регіональних ресурсів і відкритості місцевої влади.

Теги:

DESPRO

Область:

Донецька область Луганська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

08 липня 2024

На Рівненщині обговорили реформу профільної середньої освіти та критерії створення академічних ліцеїв

На Рівненщині обговорили реформу профільної...

У регіонах тривають громадські обговорення реформи профільної середньої освіти. 5 липня в Рівному відбулася зустріч...

08 липня 2024

Як місцева влада може допомогти бізнесу: інструменти фінансової підтримки

Як місцева влада може допомогти бізнесу:...

Бізнес відіграє основну роль в економіці України, адже забезпечує робочі місця та є важливим джерелом надходжень до...

07 липня 2024

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини та Херсонщини співпрацюватимуть з громадами Литовської Республіки

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини...

Церемонія підписання договорів про співробітництво відбулася в рамках Форуму громад «Реформи. Децентралізація....

07 липня 2024

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві кредити, громадянам – безвідсоткові кредити, ОСББ – безповоротні гранти

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві...

Програми з енергогенерації, децентралізацію енергетики та збільшення потужностей обговорили учасники розширеного...