Розвиток медичних послуг у Помічнянській громаді

Розвиток медичних послуг у Помічнянській громаді

У Помічнянській міській громаді, що у Кіровоградській області, працюють цілі династії залізничників. Однак ненормована робота, відсутність умов для повноцінного відпочинку та більш пізнє звернення за медичною допомогою негативно впливають на здоров’я мешканців громади. Відтак, здоров’я та добробут жителів, доступ до високоякісних медичних послуг визначені серед пріоритетних цілей Стратегії розвитку громади.

У співпраці з експертами Програми DOBRE у громаді розробили План покращення медичних послуг на 2019-2025 роки та опитали представників 451 домогосподарств з 4314 існуючих на території Помічнянської громади, використовуючи при цьому систему DOBRE.Pytannya та рекомендації експертів.

За результатами опитування виявили основні проблеми у сфері медичних послуг громади:

  • відсутність лікарів;
  • застаріле обладнання;
  • низький рівень відвідування медичних закладів;
  • звернення до районних та обласних лікарень;
  • тривожність та острах серед жителів;
  • закриття лікарень та ФАПів;
  • відсутність можливості отримати послуги 24/7.

Більш того, рентгенівська станція у лікарні виготовлена у 1969 році. Наявне рентгенівське обладнання втратило діагностичну якість. Фізичний знос апаратури був однією із причин променевих навантажень на пацієнтів та медичний персонал. Неякісні рентгенівські знімки призводили до неможливості достовірної діагностики невідкладних станів та вчасного виявлення захворювань.

 

Приміщення рентгенкабінету до ремонту

 

Для вирішення складних завдань, робоча група розробила проєкт, реалізація якого сприятиме підвищенню якості надання медичних послуг для 10-тисячної громади та навколишніх сіл, населення яких обслуговує Помічнянська міська лікарня.

«Ідея проєкту зародилась ще більше року тому, в процесі написання Стратегії розвитку громади. Тоді ми просто хотіли покращити і наблизити медичні послуги до жителів нашої громади. Та зараз ми розуміємо, що це щось набагато більше. Це проєкт, який рятує життя,» - говорить авторка проєкту Тетяна Юрченко.

 

Тетяна Юрченко, начальниця загального відділу ВК Помічнянської міської ради

 

Програма USAID DOBRE підтримала впровадження проекту та закупила сучасний цифровий рентген апарат. Зі свого боку, громада відремонтувала кабінет, облаштувала місця для очікування, оновила дентальний рентгенівський пристрій.

 

Сучасний цифровий рентген-апарат, придбаний за підтримки Програми USAID DOBRE

 

«Ми вже провели діагностику 2400 пацієнтам, інколи на день це може бути і до 60 діагностик. Чесно кажучи, я в захваті від того, що вдалося реалізувати проєкт. Він є безмежно актуальним. Якість знімків неперевершена. Ми тепер на ранніх стадіях можемо виявити пневмонію, розпочати вчасно лікування, не допустивши при цьому нищівних ускладнень», - зазначає лікар-рентгенолог Степан Соколан.

 

Лікар-рентгенолог здійснює діагностику з використанням нового рентген-апарату

 

«Коли техніка районних лікарень не витримувала навантаження від кількості обстежень, жителі сусідніх громад звертались до нас. Ми безвідмовно проводили діагностику. Адже тільки об’єднавшись, ми зможемо перемогти цю страшну пандемію. Ми в жодному разі не плануємо зупинятись. У співпраці з міською радою та її виконавчим комітетом підвищуємо якість медичних послуг у нашій громаді. Вже закуплили нові кисневі концентратори. Передбачили кошти на покращення матеріально-технічної бази хірургічного відділення та ще багато іншого», - сказала Інна Ломашкевич, директорка міської лікарні.

 

Інна Ломашкевич, директорка Помічнянської міської лікарні

 

Не зупиняючись на досягнутому, Помічнянська громада продовжує роботу для покращення медичних послуг та залучення спеціалістів. Тут відремонтували приміщення Помічнянського центру первинної медико-санітарної допомоги, частину кабінетів та палат Помічнянської міської лікарні, закупили аналізатори, кардіографи, обладнання для стоматологічного кабінету, апарат ультразвукової діагностики, відеоендоскопічну систему з відеогастроскопом та колоноскопом а також придбали медичний транспорт.

«В час пандемії ми переконались у важливості цього проєкту. Ми впевненні, що рухаємось у правильному напрямку. Здоров’я та добробут помічнянців є приорітетним напрямком розвитку нашої громади. І лише об’єднавшись, ми зможемо збудувати сильну, спроможну, здорову громаду», – зазначає голова громади Микола Антошик.

 

Микола Антошик, голова Помічнянської територіальної громади


Ця публікація стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст є відповідальністю Глобал Ком'юнітіз (Global Communities) і не обов'язково відображає точку зору USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

Теги:

медицина кращі практики

Область:

Кіровоградська область

Громади:

Помічнянська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть