Розпочинається пілотний проект з картування відходів в Україні

В Україні стартувала робота з картування відходів (Waste Mapping) у громадах в рамках компоненту «Циркулярна економіка та нові можливості зростання» програми «Європейський Союз для довкілля» (EU4Environment), що фінансується Європейським Союзом. Виконавцем є Центр ресурсоефективного та чистого виробництва (Центр РЕЧВ) в Україні.

Головною метою картування відходів є виявлення, оцінка та картування потоків відходів виробничих підприємств в обраних пілотних громадах/територіях для розробки заходів з підвищення ефективності використання ресурсів, застосовуючи практики циркулярної економіки.

17 громад подали заявки на участь у пілотному проєкті з картування відходів. Фахівці Центру РЕЧВ та шведської компанії SWECO було відібрали Славутську міську громаду з Хмельницької області та Давидівську сільську громаду з Львівської області.

Ключовими критеріями для фінального відбору громад стали відомості про основні види і типи відходів (включно з небезпечними) на території громади, наявність відходів промислового виробництва та можливостей перероблення чи спалювання сміття.

27 квітня 2021 року на першій спільній зустрічі представників громад, підприємств, органів самоврядування, ООН з промислового розвитку (UNIDO), фахівців шведської компанії SWECO і Центру РЕЧВ було представлено всіх учасників процесу, обговорено типи відходів, які підпадають під картування у цьому проєкті та наступні кроки для переходу до активної роботи щодо раціонального поводження з промисловими відходами.

Катерина Савчук, директорка Агенції регіонального розвитку Хмельницької області, наголосила, що саме об’єднання зусиль влади та громадськості, а також ознайомлення із передовими практиками та планами дій щодо поводження з відходами мають стати запорукою успіху та відкриття нових горизонтів для розвитку регіону.

Тетяна Чернявська, координаторка проєкту відділу з питань ресурсоефективності у промисловому секторі UNIDO, зазначила: «Окрім перероблення та утилізації відходів існує також спосіб запобігати їхньому масовому утворенню, і він полягає в ефективному використанні ресурсів за концепцією РЕЧВ. Втілюючи в Україні цей проєкт, UNIDO сподівається налагодити діалог між громадами, підприємствами та органами самоврядування у цьому напрямку, що допоможе Україні стати успішнішою та пришвидшить її перехід на рейки циркулярної економіки».

Аластер Каррут, фахівець у питаннях циркулярної економіки та картування відходів SWECO, у своїй презентації поділився досвідом про виконану подібну роботу в інших країнах світу (Великобританія, Нідерланди) та повідомив: «У світі немає універсальних посібників, методичок, підручників чи спеціальних настанов у питанні управління відходами. Щоразу для мене – це нова робота, завжди креативний підхід, нове моделювання, яке виконується з урахуванням минулого досвіду та всіх особливостей місцевості у новому проєкті».

Під час дискусії Василь Сидор, Славутський міський голова, відзначив зацікавленість участі громади у цьому проєкті та її готовність надати необхідну інформацію для регулювання процесу поводження з відходами.

Наступним кроком для громад у картуванні відходів буде збір даних з 10-15 підприємств від кожної громади щодо визначення типу відходів і їхньої кількості, збереження та транспортування, оброблення та утилізації промислових відходів виробництва. Далі ці дані систематизують та проаналізують.

Картування промислових відходів допоможе покращити процес поводження з відходами в ОТГ і сприятиме розширенню економічних можливостей та зменшенню навантаження на довкілля.

30.04.2021 - 16:02 | Переглядів: 5519
Розпочинається пілотний проект з картування відходів в Україні

Теги:

управління відходами

Область:

Львівська область Хмельницька область

Громади:

Давидівська територіальна громада Славутська територіальна громада

Джерело:

Центр ресурсоефективного та чистого виробництва

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...