Багатодітні родини з усієї країни: як жителька Куликівської громади намагається зберегти школу і відродити село

Багатодітні родини з усієї країни: як жителька Куликівської громади намагається зберегти школу і відродити село

Шукають будинок для багатодітних родин і допомагають з переїздом, – так у Дроздівці Куликівського району хочуть зберегти школу та відродити село, пише "Суспільне.Новини". Зараз у селі проживає близько 600 людей, у школі навчається 30 учнів. Має бути щонайменше 40, щоб її не закрили як малокомплектну. Місцева жителька Оксана Зубок знайшла вихід з демографічної кризи та заснувала ініціативу «Допомога сім’ям».

 

 

«Ми ніби тільки приїхали, а таке враження, що ми живемо тут півжиття. Це місце, в якому дійсно хочуть підняти дітей, підняти рівень життя.», – каже Альона Каптан.

Місяць тому вони разом зі своїми п’ятьма дітьми переїхала до Дроздівки на Чернігівщину. Свого часу Альона Каптан була власницею трьох приватних дитсадків на Київщині, тепер – шкільний психолог у Дроздівці Куликівської громади.

«Ми приїхали, на наступний день уже діти старші були в школі, молодші в садочку, а я на роботі», – розповідає жінка.

Їх родина стала першою, хто переїхав у Дроздівку в рамках ініціативи «Допомога сім’ям». Започаткувала її місцева жителька Оксана Зубок. 10 років тому через економічну кризу її родина вимушено повернулася до Дроздівки з Чернігова. Ідея допомагати іншим з’явилася із початком пандемії.

«Там мама пише: «Допоможіть дожити до кінця місяця, перешліть крупи, олії чи грошей, щоб це купити». Одна, друга, третя, п’ята… А я собі думаю, в нас порожні хати просто стоять».

Від задуму до дій Оксана Зубок перейшла, коли дізналася, що школу у Дроздівці, де навчають двоє з трьох її дітей, планують закрити. Школа – малокомплектна. За словами голови громади Юлії Постернак, один учень обходиться бюджету у майже 90 тисяч гривень на рік.

Щоб збільшити кількість учнів у школі, Оксана запрошує до Дроздівки багатодітні родини, які опинилися у скрутному становищі. Своє перше повідомлення в соцмережах вона опублікувала наприкінці лютого 2021 року. За півтора місяця до села переїхали 6 сімей: з Полтавщини, Хмельниччини, Миколаївщини та Києва. До школи на сьогодні зарахували сімох нових учнів. Зупинятися не планують, хочуть, щоб у навчальному закладі дітей було хоча б 50.

«У мене немає на меті додати просто кількість діток в школу. В мене на меті є, щоб в селі жили люди – мої однодумці, з якими ми будемо підіймати не тільки школу, а й будемо підіймати село, культуру», – говорить Оксана Зубок.

«Перевозять» родини всім селом. Разом прибирають покинуті хати.

«Приїхала Альона, люди біжать: «Вам треба щось? Цибуля, морква, картопля, – що вам треба? Молоко?» Кожен біжить і щось хоче принести».

Старостат допомагає шукати будинки, які можливо або ж винаймати, або викуповувати частинами.

Голова Куликівської громади Юлія Постернак розповіла, що план оптимізації школи погодили відповідні комісії. Однак його ще мають затвердити на сесії.

Теги:

участь громадян

Область:

Чернігівська область

Громади:

Куликівська територіальна громада

Джерело:

Суспільне Новини

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть