Мінрегіон та програма DOBRE обговорили напрямки подальшої співпраці в рамках децентралізації

Розробка системи індикаторів для вимірювання ефективності місцевого самоврядування – важливий на сьогодні напрямок роботи програми USAID DOBRE. Це питання стало головним на зустрічі з обговорення подальшої співпраці Міністерства розвитку громад та територій і програми DOBRE, яка відбулася 1 квітня.

Команда DOBRE на зустрічі була представлена в оновленому складі:

Нещодавно програму очолив Браян Кемпл. Також до її роботи долучився експерт з розробки політик Александр Михайлов.

Презентувала план розробки системи індикаторів для вимірювання ефективності місцевого самоврядування Юлія Єсмуханова, заступниця керівника програми DOBRE. За її словами, для органів місцевого самоврядування вимірювання ефективності стане допоміжним інструментом у плануванні своєї діяльності, порівнянні, управлінні та звітуванні. Також – це можливість для бенчмаркінгу, позитивної конкуренції та дороговказ для розвитку. Таке вимірювання стане корисним і для центральних органів виконавчої влади, адже воно може слугувати основою подальших рішень для стимулювання розвитку, законодавчих ініціатив, розвитку мережі надавачів послуг. 

Юлія Єсмуханова зазначила, що процес розробки індикаторів проходитиме в кілька етапів, до яких залучатимуться всі учасники реформи – органи місцевого самоврядування, їх асоціації, міністерства, експерти. В найближчі місяці планується затвердити перші індикатори та провести пілотне вимірювання ефективності управління в громадах, які вже зголосилися на таку участь. Далі – розробка індикаторів по всім видам послуг, що надаються в громадах. Паралельно триватиме робота над електронною системою внесення даних.

В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій висловив зацікавленість відомства у якнайшвидшій розробці індикаторів вимірювання ефективності місцевого самоврядування.

«Важливо розуміти, як виконуються громадами передані їм повноваження, як змінюється якість і доступність послуг, які виникають проблеми і їх причини. Це дозволить швидше реагувати і приймати рішення, спрямовані на усунення проблем. Мінрегіон підтримує цей напрямок роботи програми. Ми всебічно будемо сприяти, щоб якнайшвидше отримати інструмент, який допоможе нам чітко визначати, як працює реформа», - сказав В’ячеслав Негода.

Сторони також обговорили проблемні питання передачі майна у комунальну власність громад. Програма DOBRE провела опитування майже 80 громад. Озвучені ними проблеми Мінрегіон планує винести на спільну зустріч представників громад і обласних державних адміністрацій з тим, щоб допомогти у їх вирішенні.

«Ті проблеми, які в опитуванні назвали громади, свідчать, що досі чиниться певний опір децентралізації. А наше завдання – цей опір здолати. Думаю, буде правильно в одному колі зібрати громади, виконавчі органи влади в областях, окремі органи центральної виконавчої влади і в діалозі розставити всі крапки над «і», - зазначив заступник Міністра.

Він висловив вдячність програмі DOBRE за системну підтримку процесів децентралізації в Україні.


DOBRE  – це програма, яка шляхом надання технічної та фінансової підтримки створює умови у 100  територіальних громадах України  для покращення управління ресурсами, підвищення якості комунальних послуг, стимулювання місцевої економіки та залучення громадян до розбудови своїх громад. Програма DOBRE працює у Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській, Тернопільській, Запорізькій, Чернівецькій та Чернігівській областях. Програма фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується Американсько-українсько-польським консорціумом під управлінням міжнародної неурядової організації Глобал Ком’юнітіз.

Теги:

міжнародна підтримка DOBRE В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...