Держадміністрації з новими повноваженнями і їх чітким розмежуванням: парламент розгляне важливий законопроект з пакету децентралізації

З огляду на впровадження в країні нового адміністративно-територіального устрою, найближчим часом парламент може внормувати діяльність місцевих державних адміністрацій. Вже цього тижня народні депутати розглянуть у першому читанні проект закону «Про місцеві державні адміністрації» (№ 4298).

У Мінрегіоні повідомили, що підготовка законопроекту тривала майже рік. До роботи над документом залучили всіх учасників реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

«У січні минулого року ми розпочали системні консультації з місцевими державними адміністраціями, асоціаціями органів місцевого самоврядування та усіма міністерствами, експертами. Спільно підготовлений текст майбутнього законопроекту вже влітку винесли на громадське обговорення. Паралельно - провели серію відкритих публічних діалогів в регіонах: представники місцевих держадміністрацій, територіальних органів міністерств, агентств і служб, експерти - сотні фахівців, досвід і бачення яких щодо побудови ефективної виконавчої влади в районах і областях ввійшли в цей законопроект. Далі – ретельна робота над документом з профільним парламентським комітетом та відповідною робочою групою з питань впровадження реформи децентралізації влади. Ми спільно з народними депутатами України, які згодом виступили як суб’єкти законодавчої ініціативи, ставили за мету підготувати якісний законопроект і нам це вдалося», - прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій Вячеслав Негода.

Він пояснив, що потреба у такому законі продиктована створенням в Україні якісно нового місцевого самоврядування на рівні громад, якому держава передала більшість повноважень від місцевої виконавчої влади, та зміною адміністративно-територіального устрою держави. Крім цього, наразі формуються нові районні державні адміністрації, робота яких буде суттєво відрізнятися від роботи колишніх РДА і для них необхідно створити відповідне правове поле.

Розробники законопроекту заклали в документ чітке розмежування повноважень між обласною та районною державною адміністрацією, регламентацію порядку організації діяльності кожного з цих рівнів. Змінено і їх структуру: самостійні структурні підрозділи відповідатимуть за конкретні напрямки (виконання повноважень районних та обласних рад; координація діяльності органів влади на відповідній території; забезпечення законності). Містить законопроект і механізми здійснення місцевими держадміністраціями кожного напрямку діяльності. Також підсилено їх координаційні функції щодо територіальних органів міністерств.

«Законопроект є дуже важливим для побудови ефективної виконавчої влади на місцях. Працюючи над ним, ми отримали величезну підтримку в тому числі і з боку народних депутатів. Переконаний, при його розгляді, парламентарі лише підтвердять свою рішучість і готовність до впровадження складних, але таких важливих для успішності держави змін», - сказав В’ячеслав Негода.

Більше про суть законопроекту № 4298 – за цим посиланням

03.03.2021 - 18:27 | Переглядів: 12378
Держадміністрації з новими повноваженнями і їх чітким розмежуванням: парламент розгляне важливий законопроект з пакету децентралізації

Приєднані файли:

Теги:

В'ячеслав Негода район

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...