Для розвитку інституту старост потрібні чіткі, законодавчо закріплені орієнтири, - В’ячеслав Негода

В Україні, в результаті реформи адміністративно-територіального устрою, склад більшості громад змінився, стало більше великих за площею і кількістю населення громад. Мешканцям багатьох міст, селищ і сіл з цього року треба вчитися жити і розвиватися разом з новими сусідами. Звичайно, на місцях мають бути люди, які допомагатимуть і жителям, і місцевій владі створити відчуття єдності в громаді. І цими людьми є старости. Отже на етапі становлення громад варто дуже зважено підійти до розвитку цього інституту.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час круглого столу «Староста в громаді: статус, мета та завдання», організованого Парламентським комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

«На практиці, староста має допомагати людям у вирішенні буденних питань життя їхнього населеного пункту, забезпечувати розвиток територій, представництво інтересів жителів. Ідеологічно ж, він має допомагати голові і місцевій раді формувати цілісність громади, щоб люди, навіть потри різниці у звичаях та традиціях, відчували себе членами єдиної родини», - сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, попередній моніторинг Мінрегіону щодо формування інституту старост демонструє, що до вирішення цього питання громади підходять по-різному. «Хтось поспіхом призначив старост, хтось чекає, поки приймуть законопроект №4535. Хтось намагається створювати території юрисдикції старост більш менш рівномірно, хтось робить це не дуже логічно. Як результат, вже маємо найбільший старостинський округ (територію юрисдикції старост) в 11 тисяч мешканців і найменший – у 69 жителів», - повідомив заступник Міністра.

Загалом, за його словами, в громадах вже призначили 4242 старости, створили 4481 старостинський округ. У 3159 округах мешкає менше 1500 людей. У 762 – від 1500 до 3000 жителів. У 195 – понад 3000 мешканців.

«Звичайно, громади мають самі визначатися з кількістю і складом старостинських округів. Але при цьому вони не повинні забувати, що у занадто великому окрузі один староста просто не зможе надавати послуги якісно. Якщо ж округи маленькі і їх багато, то збільшуються витрати з місцевого бюджету на старост, навантаження яких дуже незначне. Тому, коли громада говорить, що в них на щось не вистачає грошей, а при цьому створює старостати по 100-200 людей, то, як мінімум, до неї виникають запитання. Вважаємо, що має бути певна «золота середина», на яку варто орієнтуватися громадам. Наші пропозиції ми виклали у законопроекті №4535, який зараз знаходиться на розгляді Верховної Ради. І наш моніторинг доводить, що приймати цей законопроект, давати громадам певні орієнтири, треба якнайшвидше», - зазначив В’ячеслав Негода.

Більше цитат з Форуму – зовсім скоро на порталі «Децентралізація».


Захід організований спільно з Міністерством розвитку громад та територій України, асоціаціями органів місцевого самоврядування за сприяння та за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

 

 

18.02.2021 - 19:03 | Переглядів: 6097
Для розвитку інституту старост потрібні чіткі, законодавчо закріплені орієнтири, - В’ячеслав Негода

Приєднані зображення:

Теги:

староста В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...