«Маємо спільно з вами відкрити останній ЦНАП в останній громаді», - В’ячеслав Негода на зустрічі з керівництвом «U-LEAD з Європою»

Нові територіальні громади, в яких лише розпочався період становлення, потребують всебічної підтримки – фахових консультацій, навчання кадрів, технічного забезпечення та ін. Серед пріоритетів – допомога у створенні сучасних Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), що акумулюють в собі надання всіх послуг, яких потребують мешканці громад. Тим більше, що децентралізація, яку впроваджує держава, – це якраз про якісні і доступні послуги. Кожна територіальна громада, як того вимагає законодавство, має забезпечити на своїй території надання якісних послуг через ЦНАП, але не кожна має змогу зробити це самотужки. Саме таким громадам необхідно допомогти організувати цю роботу.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода на зустрічі з Програмним директором Програми «U-LEAD з Європою» від Sida (Компонент ІІ) Сусанною Делланс.

Серед іншого сторони обговорили актуальні потреби громад у їх прагненні покращити якість надання адміністративних послуг та  доступність для мешканців. 

До слова, саме завдяки ІІ Компоненту Програми «U-LEAD з Європою», в громадах України відкрито 149 ЦНАП, з яких 81 створено з нуля. Ще 280 громад отримали інституційну допомогу по створенню системи надання адміністративних послуг у громаді, у т.ч. тренінги та підтримку щодо залучення та інформування населення.

В’ячеслав Негода висловив вдячність та високо оцінив внесок Програми у побудову в Україні мережі надання якісних адмінпослуг. Він також наголосив на зацікавленості Української Сторони у продовженні партнерства.

«Ми зацікавлені у досвіді команди Sida, яка зарекомендувала себе надійним партнером, про що говорять результати її роботи. В Україні створено 1469 громад і багатьом з них доводиться розпочинати роботу з чистого листа, в тому числі у сфері надання адміністративних послуг. Самотужки не всі зможуть впоратися. Добрим помічником у вирішенні цих завдань могло б стати Sida - урядове агентство, яке працює від імені Парламенту та Уряду Швеції, і яке всі ці роки через Програму U-LEAD та делегування завдань організаціям-партнерам – SALAR, NIRAS Sweden AB та естонській академії електронного управління (проєкт EGOV4UKRAINE), зробила великий внесок у покращення доступу мешканців до послуг. Завдяки злагодженій праці, сотні тисяч мешканців громад отримали доступ до якісних послуг. І ми б хотіли, щоб мешканці інших громад, де поки немає ЦНАПів, не чекали довго на результати реформи, щоб якнайшвидше отримали такі ж можливості», - сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, Мінрегіон вже працює над відповідними офіційними зверненнями до урядових структур Швеції.

«Маємо спільно з вами відкрити останній з необхідної кількості ЦНАП в останній громаді», - додав заступник Міністра.

Сусанна Делланс поінформувала про плани відкриття нових ЦНАП на найближчі місяці та запросила керівництво Мінрегіону спільно відвідати об’єкти і зустрітися з їх колективами.

Сторони також обговорили можливість розширення інституційної допомоги у створенні системи надання адмінпослуг на старостати. Поки що це питання на рівні ідеї.

Нагадаємо, днями Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов та Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні Тобіас Тіберг домовилися продовжити ефективну співпрацю з розвитку мережі ЦНАП та інших напрямів децентралізації.

04.02.2021 - 16:13 | Переглядів: 6110

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода адміністративні послуги

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...