В Україні визначать чіткі правила вирішення питань адмінтерустрою. Уряд схвалив проект закону

В Україні законодавчо визначать чіткі правила вирішення питань адмінтерустрою - основні засади адміністративно-територіального устрою, порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів.

27 січня Уряд схвалив проект Закону «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України» - один з пакету законопроектів децентралізації, підготовлених Мінрегіоном у співпраці з усіма учасниками реформи.

За словами заступника Міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди, законопроект визначає чіткі процедури вирішення питань, пов’язаних з адмінтерустроєм держави і, нарешті, скасує досі чинний Указ Президії Верховної Ради Української PCP «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української PCP» від 12 березня 1981 року.

«Законопроект найближчим часом направлять на розгляд парламенту. Очікуємо, що він так само отримає підтримку народних депутатів, яку має реформа місцевого самоврядування в цілому. Життя не стоїть на місці, постійно стикаємося з новими викликами і потребами, тому мусимо мати законодавчі інструменти вчасно реагувати і відкривати територіям шляхи розвитку», - сказав В’ячеслав Негода.

Якщо коротко, то законопроект вводить поняття адміністративно-територіального устрою України, адмінтеродиниці, населеного пункту, території територіальної громади та ін.  Встановлюються засади, на яких будується адмінтерустрій, органи, до повноважень яких належить розгляд і вирішення питань адмінтерустрою, порядок утворення та ліквідації адмінтеродиниць, встановлення і зміни їх меж, віднесення населених пунктів до категорії сіл селищ міст, найменування і перейменування адмінтеродиниць, визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад.

Врегульовуються і питання щодо Державного реєстру адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад.

27.01.2021 - 13:06 | Переглядів: 10739
В Україні визначать чіткі правила вирішення питань адмінтерустрою. Уряд схвалив проект закону

Теги:

АТУ В'ячеслав Негода Засади АТУ

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...