Орієнтовані на людей реформи, дієві інституції та довіра до них – основа успішного місцевого і регіонального розвитку: висновки Міжнародного експертного обговорення

Ключовими передумовами успішного місцевого і регіонального розвитку є орієнтовані на людей реформи, побудова дієвих інституцій та підвищення довіри до них. Про це йшлося 10-11 грудня 2020 року під час Міжнародного експертного обговорення «Розвиток громад: довіра, інституції, фінанси та люди», організованого програмою «U-LEAD з Європою».

В обговоренні взяли участь українські високопосадовці, в тому числі, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, міністр розвитку громад та територій України, посол ЄС, посли Данії, Німеччини та Словенії, а також більше 30 експертів – чиновники, науковці, дипломати та активісти з 12 країн Особливу увагу було приділено питанню місцевого самоврядування в Україні.

«Реформа місцевого самоврядування є основним елементом демократичного перетворення країни. Це – одна із найуспішніших реформ, яка була впроваджена з часів революції Гідності в Україні. Посилення та розвиток громад є ключовим для успішної трансформації країни та досягнення закладених у Конституції цілей набуття членства в Європейському Союзі та НАТО» - заявила під час заходу Ольга Стефанішина, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

 

 

Олексій Чернишов, міністр розвитку громад та територій України, зауважив, що «Ми досягли значних успіхів у частині формування територіальної основи, що стала фундаментом реформи децентралізації, але попереду ще багато важливої та відповідальної роботи із закріплення цих успіхів. Маю надію на подальшу підтримку у цьому процесі партнерами з».

 

 

«2020 рік є історичним для України з точки зору децентралізації. Але ця реформа жодним чином ще не закінчена. Кожен кінець є водночас і новим початком, це стосується і децентралізації. Процес об'єднання був вражаючим і тривав 5 років. Він відбувся без серйозних збоїв і це досягнення.» – наголосив посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

 

 

Цьогорічне міжнародне експертне обговорення відбулось онлайн, що дозволило залучити фахівців із всього світу, щоб надати громадам ідеї та натхнення для розвитку у 2021 році. 

«Протягом двох днів  ми обговорили основні передумови ефективного місцевого самоврядування – орієнтовані на людей реформи, побудову довіри та соціального капіталу, а також створення дієвих та інклюзивних інституцій. Саме ці орієнтири визначають успіх місцевого і регіонального розвитку. Ця дискусія відбулась у дуже потрібний час: нещодавно завершився процес формування місцевої влади, утворено нові громади, і зараз визначаються фундаментальні координати місцевого самоврядування. Цього року ми побачили чимало успіхів, водночас перед нами – нові виклики, тому ми готові ще більше підтримувати нові громади”, – зазначив директор Програми від GIZ “U-LEAD з Європою” Бастіан Файгель.

 

 

Однією з ключових умов розвитку громад експерти назвали фінансову спроможність. Так, місцева влада повинна мати належні та надійні фінансові ресурси, а збільшення доходів повинно бути стрижнем зусиль місцевого та регіонального розвитку.. Органам місцевого самоврядування також варто звернути увагу на можливості запозичень від банків чи міжнародних фінансових організацій, а також співпраці з місцевим бізнесом. Водночас для залучення інвестицій необхідно працювати над прозорістю, професійністю команди та забезпеченням рівних правил гри.

Експерти наголосили, що ефективне використання коштів можливе лише за наявності якісних і ефективних інституцій. Вони мають стати для громад не просто органами влади, а інструментом діалогу між різними рівнями урядування і громадянами. Керівники і працівники органів місцевого самоврядування мають бути ефективними менеджерами, які шукатимуть можливості для економічного розвитку громад і кращих послуг для громадян.

В процесі побудови таких інституцій важливим є людиноцентричний підхід. Місцеві органи влади повинні бути організовані так, щоб найефективніше вирішувати проблеми жителів, а всі проблеми, які можуть бути ефективно вирішені на місцевому рівні, повинні бути саме в компетенціях громад.

 

 

Водночас розвиток інституцій неможливий без підвищення рівня довіри до них з боку жителів. Саме процес децентралізації запровадив відправну точку для розбудови довіри, роблячи органи місцевого самоврядування більш відкритими і доступними. Умовами для підвищення такої довіри мають бути прозорість діяльності інституцій, їхня підзвітність жителям і постійна двостороння комунікація.

На думку учасників Обговорення, реформа місцевого самоврядування в Україні дала потужний поштовх до збільшення довіри до місцевих органів влади, оскільки її мета – покращити надання послуг жителям незалежно від того, де вони проживають.

Із повними записами Міжнародного експертного обговорення “Розвиток громад: довіра, інституції, фінанси та люди” можна ознайомитись на YouTube-каналі програми “U-LEAD з Європою” українською (день 1, день 2) та англійською (день 1, день 2).

Теги:

міжнародна підтримка

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...