Створено бета-версію Всеукраїнської ГІС-мапи моніторингу пожеж

Київські гео-аналітики створили інструмент для аналізу пожеж у відкритих екосистемах України за останні 5 років, а також для моніторингу пожеж, що сталися за останні 2 доби (переглянути мапу).

“Всеукраїнська ГІС-мапа відкритих пожеж у екосистемах України за останні 5 років” була розроблена  Центру розвитку інновацій (ЦРІ) у співпраці з Фондом ім. Гайнріха Бьолля, Бюро Київ — Україна.

Як розповідає, керівник проєкту розробки ГІС-мапи, експерт ЦРІ Віталій Селик, у створенні інструменту були використані відкриті супутникові, державні та недержавні дані (NASA, ESA-Європейське космічне агентство(ЄКА), OpenStreetMap, GeoPortalUA, ДержГеоКадарстру, ДСНС).

“На мапі можна побачити точне місце, кадастрову ділянку, час пожежі і її потужність. Вже сьогодні на цій мапі з 2015 до 2020 року зафіксовано 619,5 тисяч пожеж у відкритих екосистемах України”, - повідомив Віталій Селик. 

Відповідно до досліджень ЄКА, в Україні 60% пожеж припадають на сільськогосподарські райони. Як зазначає голова ЦРІ Сергій Лобойко, за даними гео-аналітики команди ЦРІ, на прикладі пілотних громад проєкту “Не пали - компостуй!”, біля 80% сезонних пожеж в агрополях повторюються на ділянках, тих саме власників чи користувачів. 

“Традиційні методи боротьби з підпалами (штрафи, чи інфокампанії) неспроможні повноцінно вирішити проблему такого масштабу. Необхідно шукати інноваційні рішення. Наша ГІС-мапа допоможе місцевій та центральній владі спільно з активістами протидіяти та попереджати відкрите випалювання залишків рослинності задля покращення якості повітря на території всієї країни”, - зазначив Сергій Лобойко.

За його словами, це дозволить залучити до моніторингу та протидії випалюванню кліматичних активістів та активісток  в більшості громад України.

“Вони зможуть самостійно на основі  моніторингу пожеж організовувати волонтерські ініціативи зі сприяння гасінню великих пожеж, проводити інформаційну роботу з власниками земель та мешканців населених пунктів і громад де регулярно відбувається відкрите паління”, - підкреслив Сергій Лобойко.

В той же час, розробник цієї мапи, ГІС-фахівець ЦРІ Сергій Гапон пояснює, що моніторинг дозволить отримувати оперативні дані щодо пожеж за останні 2 доби у формі даних на мапі.

“Ці дані можна вивантажити у форматі бази даних, а також проводити ретроспективний аналіз за попередні періоди на глибину до 5 років. Створена ГІС-мапа стане основою для підключення інших модулів моніторингу екологічного стану України задля подальшого зменшення негативного впливу на природне середовище та погіршення клімату”, - підкреслив Сергій Гапон.

.За його словами, на разі ГІС-мапа випущена у бета-версії, проте вже за пару тижнів буде оприлюднена доопрацьована версія спільно з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

Під час розробки ГІС-мапи було проведено фокус-групи щодо зручності використання застосунку, достатності функціоналу та адаптивного дизайну. Майже всі побажання було враховано під час розробки бета-версії.

Нагадаємо, за офіційною статистикою, в Україні щороку відбувається понад 50 тис. пожеж та вже зафіксовано 25% зростання у 2020 році. Пожежі наносять збитки національній економіці, забруднюють повітря, знищують екосистеми, спричиняють деградацію ґрунту, втрату ресурсів та зміни клімату. Лише у Луганській області за оцінками ДCНС збитки від пожеж 2020 року оцінюють в 4-5 млрд грн. Тоді загинули 11 осіб та було знищено домогосподарства у 31 населеному пункті.

03.12.2020 - 13:09 | Переглядів: 4910
Створено бета-версію Всеукраїнської ГІС-мапи моніторингу пожеж

Теги:

безпека пожежна

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...