Молодь обирає втілення власних ідей: результати премії «Найкраща ініціатива громади 2020»

Чого хочуть діти та молодь? Які проблеми їх хвилюють, які ідеї надихають? Щоб відповісти на ці питання ЮНІСЕФ у партнерстві з Міністерством молоді та спорту започаткував Премію дітей та молоді «Найкраща ініціатива громади 2020». Її переможців з-поміж більш ніж 70 молодіжних проєктів і практик, втілених упродовж року, обирали 15 членів журі – представників Дитячих та Молодіжних дорадчих рад з різних регіонів України.

Трійка проєктів-переможців стала відображенням актуальних для них проблем. Результати премії, ті теми, які обрали члени журі, можуть стати для громад дороговказом при плануванні молодіжної та дитячої політики.

По-перше, молодь хоче проявляти ініціативу, самостійно пропонувати рішення і втілювати свої проєкти. По-друге, сучасні підлітки та молоді люди дуже потребують соціалізації й особливо цінують заходи, які забезпечують живе спілкування, обмін думками, ідеями і натхненням. По-третє, юним хлопцям та дівчатам небайдужі складні і глибокі суспільні проблеми. Тому вони вболівають за підтримку і захист соціально вразливих категорій.

«Усі проєкти, які ми оцінювали, є крутими і вартими уваги, - зауважує член журі 15-річний Максим Поборцев - Для мене ж найголовнішими були такі фактори, як актуальність проекту, можливість його масштабування та повторення, залучення партнерів і взаємодія з молоддю».

За цими критеріями і сформували трійку переможців.

 

Музично-інклюзивний проєкт «Колискові для Олекси» (м.Львів)

Третє місце

Ця громадська ініціатива виросла із дуже особистої історії і торкнулася сердець багатьох людей. Натхненням для неї стала реальна життєва ситуація музикантки Соломії Чубай і її сина Олекси – дитини з аутизмом. Вона однією з перших заговорила у публічному просторі про особливості виховання дітей з розладами аутичного спектру та почала ділитися своїм досвідом. Для Олекси цілющими ліками для заспокоєння у моменти емоційних зривів ставав мамин спів. Результатом цього відкриття стали «Колискові для Олекси» - альбом пісень, написаних Соломією Чубай на слова українських поетів. До нього увійшли не лише власне заспокійливі колискові, а й жваві композиції, під які можна потанцювати, наприклад,під час арт-терапії.

Крім видання альбому україномовної музики, проєкт охоплює ряд інших заходів, як непублічних (робота психологів з учителями молодших класів та вихователями в дитсадочку, поведінкова терапія з батьками, у яких виникають проблеми з вихованням дітей з РАС, майстеркласи для дітей з художниками та музикантами), так і створення мультимедійного контенту – відеороликів «Мама і я», а також подарункової продукції на підтримку дітей з аутизмом.

А головною подією проєкту став масштабний концерт. Участь у ньому взяло багато музикантів – друзів Соломії Чубай, чоловіча хорова капела «Дударик», а також близько 100 дітей різного віку, які мали нагоду долучитися до артистів на сцені і стати безпосередніми учасниками всього дійства.

Проєкт «Колискові для Олекси» допомагає прибрати невидиму стіну нерозуміння та недовіри, яка – так, на жаль, склалося – відділяє людей, які живуть з аутизмом, від решти суспільства. Він зорієнтований на те, щоб подолати страх перед особливими дітьми, інтегрувати їх у соціум, показати, що хоч вони й живуть «на іншій планеті Земля», як сказав колись маленький Олекса, але вона така ж красива, різноманітна, яскрава й наповнена теплом і добром, як і та, до якої ми звикли.

«Колискові для Олекси» - це про те, як ми хочемо бути любленими та прийнятиими і як ми хочемо любити та приймати. Це код від мами і тата на гарне життя дитині», - каже Соломія Чубай.

До слова, не менш важливою, ніж соціальна, є й мистецька складова проєкту. Адже ще одним його результатом, орієнтованим на широку аудиторію, стало створення і поширення якісного та сучасного україномовного контенту.

 

«#МолоДвіж NOT. Wasted 2020» (м.Львів)

Друге місце

Коронавірус і карантин поламали усі плани. Особливо це відчули активні молоді хлопці й дівчата. Чи став 2020-й для них роком втрачених можливостей? Чи вдалося якось компенсувати їх, підлаштувавшись під нові формати в умовах пандемії? Про все це і не тільки говорили на першому безпечному посткарантинному масштабному офлайн-заході «#МолоДвіж NOT. Wasted 2020», який відбувся восени на території «!FESTrepublic» у Львові. 24 години нон-стоп івентів, 99 спікерів з усієї України, близько 2000 унікальних відвідувачів, максимальне дотримання норм безпеки – і друга премія від молодіжного журі.

«При оцінюванні робіт я звертала увагу на релевантність проекту і можливість реалізувати задум масштабно. Тому найбільше мені сподобався захід «#МолоДвіж NOT. Wasted 2020» - саме через створення неабиякого масштабного  творчого простору з крутезними спікерами і цікавою програмою», - каже членкиня журі, голова студентської ради ВВПФК з Володимира-Волинського Катерина Міщан.

#МолоДвіж – захід щорічний, але після літа-2020, коли традиційні фестивалі масово скасовувалися або переходили суто в онлайн, він став свіжим ковтком молодіжної енергії і драйву. У програмі поєднали музику і дебати, розваги і серйозні дискусії, розмови про проблемні моменти і про натхнення. Виступи спікерів поділили за чотирма смисловими блоками.

У блоці #цінності говорили про втрачені і не-втрачені цінності, громадянське суспільство і стратегії розвитку. Блок #можливості був присвячений бізнесу  та розвитку: тут ішлося про побудову своєї справи, маркетинг у соцмережах, перетворення хобі в роботу, здатність лишатися цікавим для своєї аудиторії та інші речі. У блоці #важливості дискутували про мережевий детокс, корупцію, здорову сексуальність, боротьбу з тривожністю і локальні зміни глобальних проблем. А в блоці #шаленості на гостей чекали зустрічі з молодіжними кумирами – Аліною Паш, Сергієм Мартинюком, KHAYAT, а також виступи діджеїв і музичних гуртів, нічні кіноперегляди і гра в настольні ігри аж до ранку. Серед спікерів були колишня міністерка охорони здоров’я Уляна Супрун, мер Львова Андрій Садовий, автор науково-популярного каналу «Клятий раціоналіст» Артем Албул, журналіст-розслідувач Данило Мокрик, керівник центру психічного здоров’я «Лабораторія змін» Володимир Станчишин, мандрівник-фотограф Сашко Ладанівський та багато інших експертів і інфлюенсерів, чия думка багато важить для молодіжної аудиторії.

Захід відбувався на території «!FESTrepublic», програми окремих блоків тривали на різних локаціях, що дозволило зберігати соціальну дистанцію. А завдяки залученню волонтерів організаторам вдалося забезпечити проведення температурного скринінгу усім відвідувачам та дотримання маскового режиму.

 

«Ярмарок молодіжних проєктів» (селище Доброслав)

Перше місце

Для того, щоб успішно втілювати молодіжні проєкти, не обов’язково жити в обласному центрі. Це доводить історія з Доброслава – селища на Одещині, населення якого налічує близько семи тисяч. Із ініціативи керівництва місцевої громади тутешній молоді цього року вдалося написати і реалізували аж тринадцять соціальних проєктів. Таку можливість школярам забезпечив «Ярмарок молодіжних проєктів», завдяки якому 13 команд-учасників конкурсу навчилися писати проєктні плани та складати кошторис, зуміли залучити близько 300 000 гривень спонсорських коштів і втілити в життя ідеї, які позитивно вплинуть на повсякдення усієї громади.

Зокрема, завдяки Ярмарку у Доброславі розробили новий туристичний еко-маршрут, організували роботу літнього кінотеатру просто неба, майстерні виробів ручної роботи та клубу за інтересами для дозвілля людей поважного віку, створили анімаційну програму на базі молодіжної театральної студії, розвивальне середовище для вивчення космічного простору для дошкільнят та спортмайданчик для гри у пейнтбол, заснували сучасний молодіжний вокальний гурт, зняли серію короткометражних мотиваційних відео для молоді «Сила – в тобі», втілили у життя декілька проєктів з ландшафтного дизайну.

«У Доброславі довгий час не було ніякого активного молодіжного руху чи осередку, який би об’єднував молодь, - розповідає кураторка проєкту Ірина Матяр. – Тому наша місцева влада вирішила докорінно змінювати ситуацію, і першим кроком стало створення молодіжного клубу «Небайдужі». На першому ж занятті вчили молодь писати проєкти, прораховувати кошториси. Дітям це дуже сподобалося, тому й вирішили провести серед них конкурс молодіжних проєктів».

Було сформовано п’ять команд, але коли оголосили конкурс по всьому Лиманському району, їх зголосилося аж 13. Учасникам поставили дві умови: кошторис проектів не має перевищувати 30 тисяч гривень і втілюватися вони повинні суто у Доброславі.

Завдяки активному включенню у процес організаторів Ярмарку, кожна команда-учасниця знайшла свого інвестора. Представники бізнесу були присутні на презентації проєктів, обрали ті, які їм до припали до душі, й одразу виділили кошти на їхнє втілення. Не все минуло гладко: декому не вистачало грошей через некоректно складені кошториси, тому довелося просити про дофінансування. «Але більшість наших меценатів і самі загорілися азартом втілити проєкт, і щоб не гірше, ніж в інших, тому без проблем допомогли учасникам, - каже Ірина. – На етапі реалізації були поряд, підтримували порадами».

Завдяки цьому усі 13 проектів успішно втілили у життя, і ними активно користуються жителі громади. Організатори кажуть, що працюватимуть над тим, аби конкурс став щорічним, адже він показав, що впроваджувати позитивні зміни у громаді – абсолютно реально, якщо забезпечити синергію молодіжних ідей та фінансової підтримки місцевого бізнесу.

Ірина Матяр каже, що найважливіший здобуток їхнього проекту – те, що вдалося розворушити молодь, зайняти корисною діяльністю, особливо зараз, в час коронавірусу, коли діти не знають, чим себе зайняти. А головне – дати відчуття, що вони потрібні своїй громаді і можуть приносити їй реальну користь.


Детальніше про Премію дітей та молоді тут https://www.unicef.org/ukraine/best-youth-community-initiative-2020

03.12.2020 - 10:47 | Переглядів: 8158

Приєднані зображення:

Теги:

молодь конкурс

Область:

Львівська область Одеська область

Громади:

Львівська територіальна громада Доброславська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...