Питання децентралізації в Україні обговорили під час українсько-німецьких міжурядових перемовин

2 грудня відбулися Українсько-німецькі міжурядові перемовини у рамках співробітництва для розвитку 2020 на чолі з Ольгою Стефанішиною, Віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, з української сторони. Під час заходу мова в тому числі йшла про перебіг реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади (децентралізації) в Україні.

Під час заходу Ґеорґ Мільбрадт, Спеціальний посланник з питань реформ в Україні (ефективне врядування, децентралізація та державна служба), зазначив, що Німеччина вітає сміливі і важливі кроки, які останнім часом вдалося зробити Україні на шляху до розбудови місцевого самоврядування за принципами Європейської хартії.

«Ми бачимо, що завдяки децентралізації Україна змінюється на краще, бо влада стає ближчою до людей, ефективнішою, більш спроможною і відповідальною. А це сприятиме економічному зростанню країни. Хочу привітати новообраних голів громад, які отримали довіру виборців і значні можливості, щоб цю довіру виправдати. Німеччина і надалі надаватиме підтримку керівникам громад через програму «U-LEAD з Європою», навчатиме і підвищуватиме їхню кваліфікацію. Також ми надалі підтримуватимемо Україну в розвитку законодавчої бази і в реалізації законів», - сказав Ґеорґ Мільбрадт. 

У свою чергу, заступник Міністра розвитку громад та територій України В'ячеслав Негода подякував Уряду Німеччини і особисто професору Ґеорґу Мільбрадту за професійні консультації та допомогу у просуванні децентралізації в Україні.

Заступник міністра також розповів про основні результати реформи.

«Назву лише декілька основних рішень і цифр. Перше і чи не найголовніше - повністю реформовано базовий рівень адміністративно-територіального устрою країни. Після п’ятирічного процесу добровільного об’єднання, масштабних консультацій, Уряд затвердив 1469 територіальних громад замість 11690 громад, які були на старті реформи. Друге – це трансформація субрегіонального рівня територіального устрою. За пропозицією Уряду Парламент замість 490 районів утворив 136 нових укрупнених районів, в тому числі, - на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей. І третій важливий крок – проведення місцевих виборів на новій територіальній основі громад і районів», - сказав В'ячеслав Негода.

За його словами, про високу суспільну підтримку реформи свідчать результати соціологічних опитувань, проведених за підтримки програми Ради Європи в Україні. Так, на кінець 2020 року близько 60% українців підтримують децентралізацію та вважають за необхідне продовжувати реформування місцевого самоврядування (у порівнянні з 19% - у 2015 році). Така висока підтримка населення свідчить, що реформа є незворотною.

В'ячеслав Негода зазначив, що реформа не закінчена, і попереду ще багато важливих і водночас складних рішень.

«Перед нами стоїть завдання осучаснити законодавство, яке регулює питання діяльності органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій, бюджетне, податкове, земельне, секторальне законодавство. Але перш за все необхідно вдосконалити окремі норми чинної Конституції, які обмежують можливості завершення в повному обсязі процес децентралізації. У децентралізованій моделі ми б хотіли вибудувати нові відносини між місцевим самоврядуванням та органами виконавчої влади на засадах партнерства, взаємної довіри і відповідальності. Водночас, вимагає врегулювання порядок забезпечення законності і прав громадян, відповідальності місцевих органів перед жителями та державою за дотриманням законності – запровадження помірного адміністративного нагляду. Таким чином, змінами до Основного Закону необхідно закріпити незворотність децентралізації та її результатів», - сказав заступник Міністра.

Він також висловив очікування, що вже наступного року Україна отримає нове і сучасне правове поле в частині місцевого самоврядування та територіальної організації влади, а це дозволить забути про постійні зміни застарілого законодавства та сконцентруватись на питаннях соціально-економічного розвитку громад і регіонів. 

02.12.2020 - 19:03 | Переглядів: 4727
Питання децентралізації в Україні обговорили під час українсько-німецьких міжурядових перемовин

Теги:

міжнародна підтримка Георг Мільбрадт В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 липня 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 липня 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...

05 липня 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 липня 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...