Новий адмінтерустрій: НСЗУ визначила алгоритм дій комунальних медзакладів та їх власників

Новообрані органи місцевого самоврядування, міністерства та служби, очікуючи набуття чинності Закону № 3651-д (зараз документ – на підписі Президента України), ведуть підготовчу роботу до імплементації його норм.

Зокрема, Національна служба здоров’я України (НСЗУ) підготувала алгоритм дій комунальних закладів охорони здоров’я та їх власників - органів місцевого самоврядування (районних рад,  які представляли спільні інтереси територіальних громад ліквідованих районів, території яких включені до складу новоутвореного району).

Нагадаємо, 17 липня парламент ухвалив новий адміністративно-територіальний устрій громад і районів – ліквідовано старі 490 і створено нові 136 райони.

Парламент також законодавчо визначив, як вирішити, серед іншого, і майнові питання старих, нових районів та громад. Оскільки це стосується і районних лікарень, у НСЗУ визначили таку послідовність дій комунальних закладів охорони здоров’я та їх власників:

  1. внесення змін до установчого документа (статуту) закладу охорони здоров’я щодо нового органу місцевого самоврядування, до сфери управління якого належить цей заклад, та його затвердження відповідно до законодавства;
  2. державна реєстрація змін щодо найменування закладу охорони здоров’я та повідомлення його керівником про це НСЗУ офіційним листом;
  3. повідомлення закладом охорони здоров’я органів ліцензування про зміну даних, зазначених у заяві, документах та відомостях, що додавалися до заяви про отримання ліцензії (із урахуванням частини другої статті 15 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності»);
  4. внесення відповідних змін щодо найменування до реєстраційних даних про заклад охорони здоров’я в електронній системі охорони здоров’я.

Андрій Віленський, т.в.о. Голови Національної служби здоров’я України у коментарі «Децентралізації» наголосив, що укладені з НСЗУ договори до моменту зміни власника та найменування закладу охорони здоров’я, залишаться чинними та не потребуватимуть додаткових дій з боку закладів охорони здоров’я.

«Основний акцент – комунальні медичні заклади будуть отримувати фінансування за раніше укладеними зі Службою договорами,  але вони повинні повідомити Службу про те, що в них змінюється власник і повідомити про це орган ліцензування Міністерства охорони здоров’я. Тому що ця інформація має бути додана до ліцензійної справи. Щодо терміну повідомлення НСЗУ - він визначений у договорі, а що стосується МОЗу – це місячний термін. І такі медзакдади повинні зробити зміни в електронній системі охорони здоров’я», - сказав Андрій Віленський.

За його словами, переважна більшість комунальних медичних закладів уклали договори з НСЗУ.

У Мінрегіоні закликали органи місцевого самоврядування взяти до уваги інформацію Національної служби здоров’я України та своєчасно провести відповідну підготовчу роботу.

«Очікуємо з дня на день підписання закону. Роботи багато – часу обмаль. Тому важливо вже зараз бути готовим до вирішення питань районних медзакладів і з набуттям чинності закону – одразу приступити до роботи в цьому напрямку. Зауважу, що зі зміною компетенції районних рад і громад, а також джерел наповнення відповідних бюджетів, дуже важливо щоб райради, райдержадміністрації спільно з громадами визначилися із системою подальшого управління закладів охорони здоров’я. Районні, міські, селищні, сільські ради повинні прийняти рішення стосовно комунальних медзакладів з урахуванням перерозподілу фінансових ресурсів між районними і бюджетами територіальних громад. Нагадувати сьогодні про надважливість створення умов для злагодженої роботи закладів охорони здоров’я буде зайвим», - прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

25.11.2020 - 16:58 | Переглядів: 44811
Новий адмінтерустрій: НСЗУ визначила алгоритм дій комунальних медзакладів та їх власників

Теги:

медицина В'ячеслав Негода АТУ район

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
Profilepic
Володимир Гусляков
27.11.2020 - 21:27
А як бути, коли районний ЦПМСД реорганізовується, так як район перетворюється в 2-3 ОТГ. Тут не просто зміна власника, а має бути розподіл
Відповісти
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...