Між виборчим правом та безпекою: які питання самоврядування потребують діалогу та нестандартних рішень

Питання, пов’язані з відтермінуванням місцевих виборів в окремих громадах Луганської та Донецької областей і впливом цих обставин на хід децентралізації, обговорили на круглих столах в форматі діалогу в Сєверодонецьку 29 вересня та Краматорську 30 вересня. Заходи були організовані Координатором проектів ОБСЄ в Україні в рамках проекту “Сприяння діалогу щодо реформ в Україні” на запит та у співпраці з Міністерством розвитку громад та територій України та обласними державними адміністраціями.

В обговоренні взяли участь представники Міністерства розвитку громад та територій, Центральної виборчої комісії, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Національної поліції, Служби безпеки України, обласних державних – військово-цивільних адміністрацій двох областей, районних військово-цивільних адміністрацій, територіальних громад, громадських організацій, активістів.

Учасники зустрічей обговорили такі питання:

  • Питання безпеки, ключові фокуси уваги та виклики. Представники силових відомств коментували ухвалені рішення, зауважуючи, що не всі причини та чинники є в публічному полі обговорення під час гібридної війни. Відповідно, не всі критерії безпеки можна чітко описати на широкий загал через міркування секретності. В діалозі представники громадськості, ЦВК, організацій, пов’язаних з демократичним виборчим процесом, та державної влади погодилися, що питання правильної комунікації причин є важливим. Точні формулювання та комунікація допоможуть протидіяти конспірологічним теоріям та політичним спекуляціям навколо цього нестандартного та чутливого питання.
  • Реформа місцевого самоврядування та хід децентралізації в Україні та в Луганській і Донецькій областях в особливих умовах сьогодення. В цьому питанні представник Міністерства розвитку громад та територій Сергій Шаршов дав детальний огляд трансформації адміністративно-територіального устрою в країні, ходу децентралізації загалом, описав економічні передумови розвитку громад в кожній з двох областей, ті завдання, які стоять перед громадами найближчим часом. Аналіз показав, що передумови для успішного розвитку громад Луганщини та Донеччини є попри всі виклики, існуючі в цих областях. Учасники обговорювали питання пов’язані з формою управління громадами, бюджетом, процедурами передачі комунальної власності тощо. Деякі з цих питань є законодавчо неврегульованими, тому є запит на їх  вирішення на рівні центральних органів влади та парламенту. Представник Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій Костянтин Слюсар ознайомив присутніх з планами свого відомства з економічного розвитку регіону.
  • Шляхи та способи впливу громад на ухвалення рішень, методи прямої демократії. Всі учасники погодилися, що такі форми участі громадян в ухваленні рішень, як громадські ради, громадські бюджети, ОСББ, взаємодія з громадою у вигляді опитувань громадської думки обов’язково мають бути посилені та активізовані. Особливо це стосується громад, де вибори відтерміновано, адже активна громадянська позиція людей має бути врахована за будь-яких умов та корелюється також і з економічною активністю населення.

Факти: 30 липня 2020 року ЦВК звернулась до Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій – обласних військово-цивільних адміністрацій стосовно надання висновків щодо можливості організації підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. ЦВК взяла до відома надані висновки та на їх підставі встановила неможливість проведення відповідно до положень Виборчого кодексу України перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад Донецької та Луганської області та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року. До переліку таких громад входять 10 сільських, селищних, міських територіальних громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та 8 – Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області.

02.10.2020 - 13:17 | Переглядів: 4897
Між виборчим правом та безпекою: які питання самоврядування потребують діалогу та нестандартних рішень

Теги:

вибори

Область:

Донецька область Луганська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...