Місцеві бюджети: дані за січень-травень 2020 року

За даними офіційної звітності Державної казначейської служби України, протягом січня-травня 2020 року до місцевих бюджетів України з урахуванням міжбюджетних трансфертів надійшло 181,9 млрд грн (це на 52,3 млрд грн або на 22,3% менше, ніж за аналогічний період 2019 року), у тому числі:

  • доходи загального фонду склали 166,2 млрд грн, що на 52,6 млрд грн або на 24,0% менше, ніж за аналогічний період 2019 року);
  • доходи спеціального фонду склали – 15,4 млрд грн (що на 0,2 млрд грн або на 1,6% більше аналогічного періоду 2019 року).

Номінальне зменшення суми доходів місцевих бюджетів в основному зумовлено зменшенням обсягу міжбюджетних трансфертів до загального фонду місцевих бюджетів. Зокрема, у 2020 році з місцевих бюджетів не здійснюються окремі видатки, пов’язані з реалізацією державних програм соціального захисту. У січні-травні 2019 року місцеві бюджети отримали з державного бюджету субвенцій на загальну суму 42,3 млрд грн, які в поточному, 2020 році, уже не надходять до місцевих бюджетів, а фінансуються безпосередньо з державного бюджету, а саме:

  • на виплату допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям та іншим категоріям громадян в обсязі 22,0 млрд грн;
  • на надання пільг та субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг та енергоносіїв – 19,2 млрд грн;
  • на надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу – 1,1 млрд грн.

Крім цього, у січні-травні минулого, 2019 року, місцеві бюджети отримали з державного бюджету субвенцію на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій в обсязі 1,0 млрд грн, а також субвенцію на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад в обсязі 0,47 млрд грн, тоді як у відповідному періоді поточного, 2020 році, дані субвенції до місцевих бюджетів не надходили.

У січні-травні 2020 року місцеві бюджети отримали 8,3 млрд грн субвенції на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг, що на 2,9 млрд грн або в 1,5 рази більше, ніж за аналогічний період 2019 року.

За підсумками січня-травня 2020 року частка доходів місцевих бюджетів у доходах зведеного бюджету України склала 36,3%. Частка доходів місцевих бюджетів без урахування трансфертів, отриманих місцевими бюджетами з державного бюджету, склала 23,3%.

За підсумками січня-травня 2020 року, надходження до загального фонду місцевих бюджетів України (без урахування міжбюджетних трансфертів) склали 109,7 млрд грн, що становить 37,5% від затвердженого на 2020 рік плану з урахуванням змін.

Номінальне зростання доходів загального фонду місцевих бюджетів (без трансфертів) у січні-травні  2020 року склало 1,7 млрд грн або +1,6%, порівняно з аналогічним періодом 2019 року. Для порівняння, приріст доходів за січень-травень 2019 року відносно 2018 року становив 18,2 млрд грн (+20,3%). Звернімо увагу, що приріст доходів місцевих бюджетів за  січень-квітень 2020 року відносно січня-квітня 2019 року становив 3,4%. Існуючі тенденції свідчать, що  спостерігається  падіння приросту доходів місцевих бюджетів, основною причиною чого є запроваджених карантинних заходів у зв’язку з пандемією COVID19.

Окремі показники виконання місцевих бюджетів (у тому числі бюджетів ОТГ) за січень-травень 2020 року, відображені в інфографіці.

***

Матеріали підготовлено за підсумками виконання місцевих бюджетів за січень-травень 2020 року, на підставі даних Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби України, Державної статистичної служби України, даних веб-порталу openbudget.gov.ua експертами Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International Віктором Венцелем, Ігорем Герасимчуком та Ігорем Онищуком.


Ця публікація була підготовлена за підтримки Європейського Союзу та його держав-членів Данії, Естонії, Німеччини, Польщі та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю її авторів та не може жодним чином сприйматися як такий, що відображає погляди Програми «U-LEAD з Європою», Шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні», Європейського Союзу та його держав-членів Данії, Естонії, Німеччини, Польщі та Швеції.

13.07.2020 - 16:34 | Переглядів: 10098
Місцеві бюджети: дані за січень-травень 2020 року

Приєднані файли:

Теги:

бюджет бюджет аналітика Віктор Венцель Ігор Герасимчук

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...