Як захистити громаду від корупції: приклади та інструменти (+ посібник)

Як об’єднаним громадам налагодити урядування без корупції – саме про це говорили під час онлайн-конференції «Як захистити громаду від корупції?» учора, 16 червня. Під час події також презентували посібник, у якому описані практики громад у запровадженні антикорупційних інструментів у рамках програми USAID DOBRE.

Юлія Ткачук, експертка антикорупційного компоненту програми USAID DOBRE:

«Коли на початку реформи ми починали роботу з громадами, дуже часто чули думку, що разом із децентралізацією децентралізується і корупція. Адже громади отримували більше ресурсів і більше повноважень ними розпоряджатися. І багато хто очікував, що керівництво громад не втримається від недоброчесних практик, які поширені на регіональному та національному рівнях. Традиція та відсутність процедур працювали проти нас, – розповіла Юлія Ткачук. – Ми вирішили зробити ставку не на людей і не на традиції, а на процедури. І перш за все захистити систему прийняття рішень: не працювати над пошуком винних, а створювати запобіжники, які нівелюють людський фактор та роблять процес прийняття рішень прозорим і доброчесним. Такі нові місцеві політики ми і називаємо антикорупційними інструментами. Кожна громада проаналізувала свої корупційні ризики і вибрала по два антикорупційні інструменти, які для неї були найбільш релевантними. У такому режимі ми працювали три роки і на початок 2020 року маємо такі результати: понад 60% регулярно громад використовують свої інструменти, 30% – запровадили додаткові інструменти до тих двох. Також 91% ОТГ виконують комплексні антикорупційні програми, які вони для себе прийняли». 

 

 

Анатолій Бойко, координатор Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!»:

«Для того, щоб наші практики продовжували працювати, ми разом із програмою USAID DOBRE підготували посібник. У ньому акумульовано весь наш доробок. Але це не книжка про те, як ми багато зробили – а це практичний посібник для будь-якої громади, яка хоче запровадити у себе антикорупційні інструменти. І це не просто теорія і досвід інших країн, а це досвід впровадження антикорупційних інструментів українцями в українських громадах. Тобто це те, що справді працює в Україні. У посібнику викладено, які антикорупційні інструменти підходять громадам, який загальний алгоритм впровадження, а також детальний розбір кожного антикорупційного інструменту».

 

Посібник (ЗАВАНТАЖИТИ) буде корисним керівництву громад, депутатам, громадським активістам, які зацікавлені у зниженні корупційних ризиків, підвищенні якості урядування та впровадженні стандартів доброчесності й прозорості.

 

 

Руслан Шафранович, голова Іванівської ОТГ, Тернопільська область

«Коли ми ознайомились з інструментами, то обрали той, який, здавалось, найпростіше впровадити – запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Ми думали, що у нас депутати і так знають, що не треба голосувати за спірні питання, які стосуються їхніх зацікавленостей та інтересів. Вперше ми прийняли це положення 19 листопада 2017, потім продовжили його дію, і цьогоріч плануємо зробити це ще раз, адже це дієвий інструмент для захисту наших депутатів від помилок і для захисту мешканців від елементів корупції, які можуть виникнути внаслідок конфлікту інтересів. Як він захищає депутатів? Звісно, в процесі голосувань на сесії рано чи пізно виникає таке рішення, де є конфлікт інтересів. Для нашої маленької сільської громади це в першу чергу земельні питання. І з часу прийняття положення ми зафіксували приблизно три десятки фактів запобігання конфлікту інтересів». 

Сергій Деркач, Керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції Національного агентства з питань запобігання корупції

«Я вражений, наскільки громади зараз грунтовно підходять до антикорупційної роботи, ми тільки починаємо тісніше працювати з органами місцевого самоврядування, але я впевнений, що ця робота буде налагоджена в найближчий час. Ми вітаємо абсолютно всі якісні ініціативи щодо інструментів і взагалі будь-яких напрямків з поширення доброчесності і запобігання корупції в цілому. НАЗК абсолютно відкрите до діалогу, і ми точно будемо працювати над наданням методичних рекомендацій, навчання, допомоги в цих напрямках».

 

Теги:

доброчесність

Джерело:

Український кризовий медіа-центр

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

02 липня 2024

Профільний парламентський Комітет у Страсбурзі представив наступні кроки децентралізації

Профільний парламентський Комітет у Страсбурзі...

До звершення 2024 року в рамках реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади мають бути:...

02 липня 2024

Діяльність асоціацій ОМС: ОПИТУВАННЯ представників органів місцевого самоврядування

Діяльність асоціацій ОМС: ОПИТУВАННЯ...

Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ у співпраці із Центром політико-правових реформ за підтримки Проєкту USAID...

02 липня 2024

В Одесі обговорили реформу профільної середньої освіти та планування мережі академічних ліцеїв

В Одесі обговорили реформу профільної середньої...

У регіонах тривають громадські обговорення реформи профільної середньої освіти. 27 червня приблизно 150 освітян та...

02 липня 2024

Програма USAID DOBRE провела воркшоп про планування громадських просторів на Lviv Urban Forum

Програма USAID DOBRE провела воркшоп про...

Із 27 до 29 червня у Львові проходить урбаністичний форум, на який зʼїхались 600 учасників із різних куточків...