Гроші мають іти за повноваженнями, а не навпаки. Триває обговорення питань розмежування повноважень органів влади на місцях

Місцеві вибори у жовтні цього року відбудуться на новій територіальній основі громад і районів. Вже з наступного року усі громади, незалежно від того, сільські вони, селищні чи міські, повинні мати однакові повноваження і джерела ресурсів. І для цього треба прийняти нові редакції базових законів.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода під час відеоконференції щодо розмежування повноважень органів місцевого самоврядування в рамках підготовки законопроектів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації».

За його словами, одразу після остаточних рішень про новий адміністративно-територіальний устрій, які мають бути прийняті не пізніше кінця червня цього року, треба буде змінити законодавство, що стосується повноважень органів самоврядування різних рівнів, а також повноважень місцевих державних адміністрацій і територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

«У нових редакціях законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації» треба чітко визначити, хто які повноваження матиме, як ці повноваження фінансуються і виконуються. Від цього буде залежати, як будуватиметься з наступного року бюджетна система країни. Гроші мають йти за повноваженнями. Не має бути так, що спочатку передбачаємо фінанси на певний рівень самоврядування, а потім думатимемо, які повноваження на цей рівень передавати», - сказав В’ячеслав Негода.

Він також нагадав, що паралельно треба вносити зміни до галузевих законів, які визначають повноваження місцевої влади у сфері освіти, медицини, соцзахисту, культури, спорту, ЖКГ, будівництва та інших.

«Пакет змін до законодавства в частині повноважень місцевої влади має бути прийнятим до кінця року. У цьому випадку, з 1 січня наступного року матимемо нову, набагато зрозумілішу та ефективну роботу усієї системи влади на місцях», - сказав заступник Міністра.

Віра Козіна, керівник групи експертів з юридичних питань Офісу підтримки реформ при Мінрегіоні, зазначила, що зміни до законодавства розробляються з урахуванням положень чинної Конституції України: «Зараз у змінах до законодавства ми маємо вивірити повноваження органів місцевого самоврядування усіх рівнів, чітко вказати, звідки вони фінансуватимуться і як виконуватимуться. І тоді, коли зміни до Конституції будуть прийняті, ми можемо швидко привести законодавство у відповідність до них».

За її словами, основна мета змін до законодавства, над якими працюють експерти, – подолати хаос, який є зараз у повноваженнях місцевої влади. «Сьогодні понад 800 секторальних законів регулюють повноваження в окремих сферах господарювання, економіки органів місцевого самоврядування. Крім того, близько 200 повноважень передбачено в законах про місцеве самоврядування і про місцеві державні адміністрації. І дуже часто ці повноваження між собою не кореспондуються. Звідси – шалені правові колізії, незабезпеченість повноважень фінансовими ресурсами і так далі», - сказала Віра Козіна.

Також, вона нагадала, що в Україні різні рівні місцевого самоврядування часто виконують однакові повноваження. Особливо гостро ця проблема стала після формування об’єднаних громад, які перебрали частину повноважень районів. Крім того, повноваження районних і обласних рад у чинному законодавстві визначені практично однаковими.

І ще одне важливе питання – українське  законодавство не відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування, яку ми давно ратифікували.

«Ми пропонуємо нові редакції законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації». Тут правками вже не обійтися. При цьому, ми передбачаємо достатній період для завершення адміністративно-територіальної реформи та заходи для забезпечення безперебійної діяльності усіх суб’єктів владних повноважень у цей перехідний період. Також ми передбачаємо додатковий час для створення та уведення у дію електронних реєстрів, кодифікаторів та інших допоміжних сервісів», - сказала Віра Козіна.

У сьогоднішньому онлайн-обговоренні, яке відбувається за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, беруть участь близько 60 учасників – урядовці, народні депутати, представники асоціацій органів місцевого самоврядування, експерти.

14.05.2020 - 14:02 | Переглядів: 13072
Гроші мають іти за повноваженнями, а не навпаки. Триває обговорення питань розмежування повноважень органів влади на місцях

Теги:

В'ячеслав Негода Віра Козіна

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
Default image
Glendal
17.05.2020 - 09:10
This opinion that authority should first be defined and then finances will follow is one of the myths of fiscal decentralization and has never worked in practice. The two never match and in general practice this is impossible to do. Why? Because costing these functions is not possible. I have long supported the concept that "functions evolve from finance." That is as the financial resources of the local units are defined and the growth established, they can take on more functions. Defining functions first only creates a period where the local governments cannot finance these on an economical or service quality basis and greater inequities are created and more dependence on the central level finance follows. Ukraine is already a good example of this false premise that "finance follows functions." Will never work.
Відповісти
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

15 травня 2024

Які сервіси та публічні послуги і функції можуть бути інтегровані у ЦНАП - результати дослідження

Які сервіси та публічні послуги і функції...

Результати дослідження шведсько-українського проєкту PROSTO, проведеного за підтримки Асоціації ОТГ, засвідчили, що...

15 травня 2024

9 нових індустріальних парків зареєстровано в першому кварталі 2024 року

9 нових індустріальних парків зареєстровано в...

Мережа індустріальних парків активно розвивається, попри російську збройну агресію та військові дії. У першому...

15 травня 2024

Відволіктися і бути в безпеці. Як на Чернігівщині облаштували шкільне укриття

Відволіктися і бути в безпеці. Як на...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) «На жаль, наші діти вже відрізняють звуки літаків і ракет, бо постійно їх...

15 травня 2024

Львів побратався з Франкфуртом-на-Майні

Львів побратався з Франкфуртом-на-Майні

Франкфурт-на-Майні, став новим містом-побратимом Львова. Це 24 місто в світі та третій німецький муніципалітет, з...